119997293625566
Ingyenes önéletrajz kurzus
2017-02-09
karrier-tanácsadó, karrier coach
Karrier váltás
2017-02-19
Összes

7 dolog, amit azonnal törölj ki az önéletrajzból, ahhoz, hogy sikeresen elhelyezkedj

Rengeteg cikket olvashatsz arról, hogy mit tegyél bele az önéletrajzba. A legtöbben igyekeznek megfogadni az összes tanácsot. Így kapok 3-4 oldalas önéletrajzokat, amelyekben az égvilágon minden fel van sorolva. Tele van közhelyes tulajdonságokkal, évszámokkal, személyes adatokkal, érdektelen munkatapasztalatokkal. A sikeres álláskereséshez legalább annyira fontos hogy mit nem raksz bele a pályázatodba, mint az, hogy mit igen.

Az önéletrajzírásnak, mint bármilyen más szövegnek a sikere sokszor nem azon múlik, amit beleírsz, hanem amit kihagysz belőle.

Vedd elő az önéletrajzodat, és azonnal töröld ki ezt a 7 mondatot.

1.      Ne tegyél bele célt!

 

Valójában a cégeket egyáltalán nem érdekli, mi a célod. Őket a saját céljuk érdekli. A céloknak a motivációs levélben van csak helyük. De ott is fontos tudnod, hogy a motivációs levél valójában nem a te motivációdról kell elsősorban szólnia, hanem a céget kell motiválnod arra, hogy téged hívjanak fel. A legtöbb HR-es át is ugorja a cél rovatot, és egyből a tapasztalataidat nézi csak.

 

2.      Ne írj Ijesztő, vagy megosztó hobbit vagy érdeklődést

 

Többször leírtam, hogy szerintem miért fölösleges a hobbikat beírni az önéletrajzba. Csak akkor mutasd meg érdeklődésedet, ha érdekes, és megkülönböztet téged másoktól.

Vannak olyan hobbik is, amelyek rossz érzésekkel tölthetnek el néhány olvasót. Lövészklub, vallási csoportok, vadászat. Ha hegyet mászol, vagy repülsz, azt a félelmet hozhatja elő, hogy Úristen, mi lesz, ha holnap megsebesül.

Húzd ki az életrajzodból azokat a hobbikat, amik ijesztőek lehetnek!

 

3.      Ne beszélj magadról 3. személyben.

 

Rossz hatást kelthet, ha úgy írod meg az önéletrajzodat, mintha valaki más mesélné el helyetted. „Klára több száz életrajzot válogatott ki az utóbbi két évben.” Ha nem listában írod meg a tapasztalataidat, akkor beszélj saját magadról, így: „Több száz életrajzot válogattam ki az utóbbi két évben.”

De célravezetőbb lehet listában szedni a feladatokat. Az egész mondatokat a Linkedinen használd.

 

4.      Ne a céges email címedet használd!

 

Soha, de soha ne használd álláskeresésnél a céges email címedet! A munkáltatódnak joga van belelátni a hivatalos levelezésedbe. Nem biztos, hogy nyilvánosságra akarod hozni, hogy el akarod hagyni a munkahelyedet. Használd a saját személyes emailedet, vagy hozz létre egy külön címet kifejezetten az álláskeresésre.

 

5.      Ne használj csak a jelenlegi vállalatnál használt kifejezéseket és rövidítéseket.

 

Szedd ki azokat a szavakat, rövidítéseket, amiket csak szűk körben érthetnek. Minden vállalatnak meg van a saját nyelve. A munkakörök, feladatok, riportok neve gyakran mást és mást jelent a különböző cégeknél. Ha mindenáron szükségesnek érzed a speciális megnevezést, magyarázd meg röviden. Kivételt jelent, amikor a hirdetésben ugyanazok a rövidítések találhatók. Ilyenkor fontos, hogy a saját önéletrajzodban is megjelenjen a szükséges tudás. (Ez itt nem teljesen világos. Ha álláshirdetésről van szó, akkor azt kellene írni.)

 

6.      Ne részletezd a régi, irreleváns tapasztalatodat.

 

A vállalatokat igazából csak az elmúlt 10-15 év érdekli. Ha már sok tapasztalatod van, akkor lehetnek olyan munkakörök, amik ma már nem mondanak semmit rólad. Változott a világ, változtál te is.

A régebbi munkahelyeknél, elég ha a munkakört és a vállalatod írod be. De ki is hagyhatod a 2000 előtti tapasztalatokat, és csak az utolsó, fontos pozíciókat fejtsd ki.

 

7.        Ne hazudj!

 

A hazug embert könnyebb utol érni, mint a sánta kutyát. Amikor önéletrajzot írsz, nyugodtan változtathatsz a hangsúlyokon. Kiemelheted azokat a tapasztalatokat, amik ugyan nem a legfontosabbak voltak, de a jelentkezésnél hasznos lehet. De sohase hazudj! Az elmúlt évben kaptam olyan jelentkezést, amikor egy jelölt önéletrajzában az volt leírva, hogy X vállalat HR asszisztense volt 2000-ben. Pechje volt, akkor épp én voltam ott a HR vezető, és pontosan tudom, hogy nem ő volt az asszisztensem. Nem tudod, kinek a kezébe jut a jelentkezésed. Ne írj bele olyat, amin lebukhatsz.

 

Ne feledd a kevesebb több! Nem azzal érsz el sikereket, ha hosszú és regényes önéletrajzot írsz, hanem azzal, ha első ránézésre kiderülnek a valóban fontos dolgok.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük