119997293625566
Karrier-tanácsadás
Menni vagy maradni?
2021-09-20
karrier coach
Úristen, beteg vagyok!!!
2021-10-25
Összes

Hogyan találd meg a számodra legjobb coachképzést?

coachképzés

Minden bokorban terem egy coach, és minden második bokorban egy coachképzés.

Év elején figyeltünk fel arra, hogy egymás után jöttek szembe a különböző coachképzések hirdetései. Megrökönyödve olvastuk, hogy mennyi és milyen minőségű képzés van a piacon. Elképesztő, hányféle óraszámmal, árral és színvonallal találkoztunk. Ezért úgy döntöttünk Szabó Tibor kollégámmal, készítünk egy átfogó kutatást a magyarországi coach képzésekről. Mi is meglepődtünk hány coach képzést találtunk, és újfent rájöttünk, mennyire nehéz kiválasztani a nagy választékból a nekünk való képzést.

Egy kedves kollégámmal, Szabó Tiborral beszélgetve, elhatároztuk, hogy készítünk egy kutatást, amellyel a coachképzést keresőknek, és az igényes iskoláknak is tudunk segíteni, és szempontokat adni. A kutatásnak nem volt feladata és joga sem, hogy a képzések minőségét, szakmai felkészültségét értékelje, de talán néhány alaptulajdonság jól kirajzolódott. Azt szerettük volna tudni, és megosztani, milyen képzések vannak, mi jellemzi őket, milyen eszközöket, tudás, tapasztalat jellemzi őket.

Elöljáróban megjegyezzük, hogy a coachképzések rendkívül színesek, és nagyon változatosak. Mind a tematikát, mind a tanárok számát és képzettségét tekintve sokféle variációt találtunk.

A kutatás során 42 képzőhelyet találtunk a legkülönbözőbb színvonallal. Voltak hosszabb, rövidebb, egyetemi és tanfolyami képzések is. Kérdőívünket 165 ember töltötte ki. Érdekes és tanulságos eredmények jöttek ki. Ebben a cikkben néhány adatot, szempontot szeretnék bemutatni.

Fontos leszögeznem, hogy megjegyzéseim kizárólag az én véleményemet tükrözik. Természetesen felmerülhetnek más preferenciák, szempontok, prioritások természetesen. A döntés a te kezedben van, én csak néhány segítséget adhatok hozzá.

Egyetem vagy tanfolyam?

Sokakban felmerülhet, hogy hol érdemes coachingot tanulni. A coachképzéseknek két nagy csoportját különböztetjük meg. Lehet egyetemen, főiskolán tanulni, és lehet független kurzusokon is.

A tavalyi felsőoktatási és kuruzsló törvény miatt sokan gondolják úgy, hogy csak az egyetemi képzés lehet elismert, de ez nem így van. Nem lebecsülve a felsőoktatást, érdemes hangsúlyozni, hogy a kuruzsló, illetve a felsőoktatási törvény azóta változott, és szakmánk gyakorlásának nem feltétele a szakirányú diploma. Az elmúlt években a kuruzsló törvény nyomán megsokasodtak a főiskolai és egyetemi coachképzések.

Jelenleg 10 egyetemi szakképzést találunk, a Corvinustól a Nyíregyházi Egyetemig. Sajnos sokszor az az érzésem, hogy a főiskolák jó bevételi forrásnak tekintik ezeket, ezért sok esetben megfelelő tanári gárda és gyakorlat nélkül folyik az oktatás. Termesztésesen több olyan szakképzéssel is találkoztam, ahol nagynevű, tapasztalt coachok tanítanak. Jelenleg 10 egyetem, főiskola indít coachképzést. Érdemes alaposan utánajárni, hol mit nyújtanak.

Akkreditált?

Gyakori kérdés, hogy akkreditált-e a képzés, és sajnos több képzésnél is látom, hogy államilag akkreditáltnak mutatja magát.

De mit is jelent az akkreditált képzés? Valójában, állami akkreditáció 2016 óta csak az egyetemi és állami képzéseket illeti meg. Lehet egy képzés nemzetközi coach szövetség által akkreditál, ami szintén szempont lehet a választásnál, de maga az akkreditált minősítás részint sokszor nem igaz, részint nem feltétlenül a legfontosabb jellemző.

Léteznek nemzetközi coachszervezetek (ICF, EMCC) által akkreditált képzések is, amelyek valóban bizonyos garanciát jelenthetnek a minőségre, de nem érzem azt, hogy ez lenne a legfontosabb szempont.

Óraszám

A képzések óraszámban is erősen eltérnek egymástól. Sajnos találtunk olyan képzést, ahol egyáltalán nincs valódi találkozás, kizárólag írásos anyagokat osztanak meg. Esetleg plusz pénzért néhány konzultációt kaphat a hallgató.

Az általunk vizsgált képzések nagy része 100-150 órás volt, de találkoztunk 200 órásnál hosszabb tanfolyamokkal is. Az egyetemi képzések óraszámát kevésbé tudjuk meghatározni. Jellegzetesen két szemesztert vesz igénybe. Mint látható a legtöbb képzés 100-150 órás.

Személyes meggyőződésem, hogy coachingot, mint ahogy más segítő szolgáltatást nem lehet könyvből tanulni. Ha már gyakorló coach vagy, akkor érdemes további tudást szerezni könyvekből, online kurzusokról, de az alaptudást kizárólag csak gyakorlással tudod megszerezni.

Fontos kérdés, hogy mennyi ideig kell tanulni valakinek, hogy coachnak nevezhesse magát. Nem tudok pontos számot mondani, de meggyőződésem, hogy egy jó coach képzéshez idő kell. Véleményem szerint igazán komoly tudást minimum 100 órában lehet megszerezni. Ha belegondolunk abba, hogy az én karrier-tanácsadó képzésem, ami a coachingnak csak egy, ami a coachingnak csak egy szeletét tanítja 60 órás, amit néha már kevésnek is érzek, Szabó Tibor kollégám párkapcsolati coach képzése pedig 120 óra,  akkor jogos az az érzésem, hogy a túl rövid coach kurzusok nem biztos, komoly elmélyülést, és gyakorlást adnak.

coach képzés

Mennyibe kerül egy képzés?

Fontos szempont az ár is.  Találunk olyan képzést, amely 80 ezer Ft-ba kerül, és ami 1 millió fölött van

A nagyon olcsó tanfolyamok általában igen kevés gyakorlati órát tartalmaznak, sőt előfordul, hogy egyet sem. A nagynevű, nemzetközileg akkreditált képzőhelyeknél az ár eléri a 800.000.- – 1 millió Ft-ot is. .

Habár a minőség és az ár nem feltétlenül jár együtt, a nagyon olcsó képzéseknél komolyan elgondolkodnék, mennyi munkát tehetett bele az oktató, mi okozhatja, hogy messze a piaci áron dolgozik. Természetesen mindenkinek magának kell eltönteni, milyen összeget szán rá, de emmiképpen nem javaslom, hogy  ez legyen a fő szempont, mert könnyen lehet, hogy amit olcsónak gondolsz, az valójában kidobott pénz. Az én 60 órás karrier-tanácsadó, coachképzésem 179.000.- Ft. Ezért is gondolom azt, hogy egy igazán hasznos coach képzést 200 ezer alatt nehezen  lehet indítani.

A legtöbb helyen 250-500 ezer körüli árakat találhatunk

coachképzés

Létszám

Gondolom, neked sem mindegy, hogy 10 vagy 30 emberrel tanulsz együtt. Sok éves tapasztalatom azt mutatja, hogy gyakorlati képzésen az ideális létszám 12-15 fő körül van. 20 fős létszámot én csak két trénerrel vállaltam Meggyőződésem, hogy 20-25 fő fölött már elveszik a figyelem a sok résztvevő között, és a csoport sem alakul egy fejlődő csapattá.

Nagyon fontos kérdés, hogy mennyi gyakorlat van az egyes iskolákban.

A kutatásban nem kaptunk pontos adatokat a gyakorlat arányaira, de a kérdőívek és interjúk azt mutattás, hogy a legtöbb helyen  60-70 % gyakorlatról van, ami jó arányt jelent. Mindenképpen az egyik legfontosabb  szempont lehet a képzés kiválasztásánál, hogy legyen megfelelő mennyiségű gyakorlási lehetőség. A coaching egy olyan szakma, amit nem lehet elméletben megtanulni. Sajnos találkoztam olyan képzésekkel tanfolyami és egyetemi szinten is, ahol minimális gyakorlási lehetőség volt. Sokféle gyakorlattal találkozhatunk. Egymás coacholása, a tanár demonstrációja, külső személy bevonása. Sok esetben a sikeres vizsga feltétele is a személyes gyakorlás akár külső személlyel, akár a vizsga során

A legrémisztőbb felfedezés az volt, hogy hirdetnek olyan magukat coach képzéseket is, ahol kizárólag letölthető írásos anyagot kapsz. Ha már képzett coach vagy, akkor érdemes könyvekből, internetről folyamatosan tanulni, de csak könyvből vagy videós anyagból senki nem lesz coach.

Jegyzetek

A gyakorlat mellett az is fontos lehet, mennyi írásos anyagot, jegyzetet kapnak a hallgatók. Nem mindenkinek van rá szüksége, sokszor elég lehet a jegyzetelés, de mégis sokat segíthet, ha vannak kész anyagok a módszerekről, elméletekről. Én jobban szerettem, ha van írásos anyag, de sokan remekül tudnak jegyzetelni.

De az írásos anyagok sokat segíthetnek később, ha vissza tudjuk idézni később az eszközöket.

coachképzés

Módszertanok

Kutatásunk kitért arra is, hogy hány módszertant tanítanak, és hány tanár van.

Vannak olyan képző helyek, ahol egy nagy tudású, tapasztalt tanártól tanulhatunk nagyon sokféle módszertan, és vannak, ahol több tanár van, de egy módszertanra fűzik fel az oktatást. Mindkettőnek lehet előnye és hátránya. Érdemes lehet azt is megkérdezni, milyen és hány módszertant tanítanak.

Akkor most milyen coach is leszek.

Általában megkülönböztetik a coachokat olyan szempontból is, hogy milyen területen dolgozik, kik az ügyfelek. A legalapvetőbb megkülönböztetés a business és life coach irányzat. De találhatunk a piacon még sok különböző szakosodást is. Sport coach, párkapcsolati, karrier, egészség.

Egy nagyon kedves, idős coach képző mondta egyszer azt nekem, hogy azért nem hisz a business és life coachingban, mert olyan, mintha a business nem lenne a life része. Tapasztalataim szerint bármilyen témában is jönnek hozzánk az ügyfelek, mindig megjelenik a többi téma is. Megjelenik a család, párkapcsolat, szülői elvárások stb.

Ezért én a legjobban azt szeretem, amikor teljeskörű coach képzés van, amiben lehet tanulni a különböző témákról. Ha valaki kifejezetten üzleti témában akar dolgozni, akkor érdemes lehet business coach iskolát választani, de meggyőződésem, hogy a business szó nélkül is hasznos dolgokat tanulhatunk. Az alap coach képzés után már valóban érdemes a különböző szakosodások mentén keresni további képzéseket. Akár párkapcsolati, egészség vagy karrier coachingban elmélyedni.

coachképzés

Mikor és hogyan érdemes coachnak tanulni?

Tudni kell, hogy Magyarországon nincs törvényi feltétele annak, hogy valaki coachnak nevezze magát. Mégis vannak olyan alapvető szakmai szempontok, amelyek nélkül káros, sőt veszélyes ezt a foglalkozást űzni. Sajnos a kóklereket nem tudjuk kiszűrni, de én bízom abban, hogy hosszú távon a minőségi szemlélet meghozza gyümölcsét.

Valójában a coachképzéseket elvégzőknek körülbelül 10 %-a kezd el coacholni. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy egy jó coachképzés, a maga pszichológiai, kérdezéstechnikai, és coachszakmai módszereivel mindenki számára hasznos lehet.

És most következzenek az én személyes tanácsaim.

Tőlem sokan kérdezik meg, hogy milyen coach képzést ajánlok. Vannak preferált képző helyeim, de az mindenképp csak a saját tapasztalatomat és tudásomat tükrözi. Rengeteg információt kaphatsz a facebook csoportokban, és az interneten, de ezek nem feltétlenük objektívek.

Szerintem egy jó coachképzés minimum 100-150 órás. Fontosnak tartom, hogy sok gyakorlat legyen benne, és hasznos, ha írásos jegyzeteket is adnak. A legfontosabb kritérium talán mégis a gyakorlat mennyisége. Ezzel kapcsolatban érdemes a már végzett hallgatóktól tájékozódni. Semmiképpen ne válassz olyan képzést, ahol csak írásos anyagokat küldenek, és ennek az egyetemi képzéseknél is nézz utána alaposan.

Ha én ma választanék, valószínűleg olyan képzést mellett döntenék elsőre, ahol több módszertant lehet tanulni, és több tanár nézőpontját is megismerhetem. Nem beszélve arról, hogy egy képzés legalább 60-70% gyakorlatot tartalmazzon.Továbbra is a véleményem, hogy a nagyon olcsó kurzusok nem feltétlenül adnak minőséget.Az én 60 órás karrier-tanácsadó képzésem jelenleg 179.000 Ft-ba kerül, így egy 100 órás képzés 4-500 ezres árát tartom teljesen reálisnak.

Hogyan válassz?

Az igazán jó, és hasznos megoldás, ha megfelelő kérdéseket teszel fel a képzésekről, és megpróbálsz minél több információt összegyűjteni.

 1. Nézd meg a képzés ajánlóját, olvasd el részletesen!
 2. Tanulmányozd alaposan a képző honlapját!
 3. Nézd meg, ki vagy kik fognak oktatni a képzésen! Böngészd át, milyen szakmai múlttal, tapasztalattal rendelkeznek. Gyakorló coachok-e? Elég hitelesek-e számodra?
 4. Olvasd el a képzés tematikáját!
 5. Vegyél részt a képzés nyílt napján vagy estjén!
 6. Hívd fel a képzőt, és beszélgess el vele!
 7. Bátran kérdezd meg mások véleményét a témával foglalkozó Facebook-csoportokban! Akár privát beszélgetésekben, ott őszintébb válaszokat kaphatsz!
 8. Ha bármikor rossz érzésed támad, lépj tovább, keress mást!

Mit kérdezz?

 1. Hány órás valójában a képzés? Néhány helyen az otthoni gyakorlást is beleszámolják, de neked az a fontos, hogy mennyi ideig tart a személyes tanítás.
 2. Mi a vélemény a tanárokról?
 3. Mennyi a gyakorlat?
 4. Milyen létszám van?
 5. Milyen támogatást nyújtanak a képzés után? Mentorálást, továbbképzéseket stb.
 6. Kapsz-e jegyzetet?

Mielött döntenél, mindenképpen szedjél össze minden információt, tudást, tapasztalatot, amennyit csak tudsz. Higgy a megérzéseidnek, és gondold át, mi lenne a neked legmegfelelőbb.

Ha további kérdéseid vannak, személyesen is megkereshetsz.

.