119997293625566
karrier coach
Langyos vízből az ismeretlenbe?!
2019-09-25
karrier-tanácsadó
HÁROM… KETTŐ… EGY… INDUL A KARÁCSONYI MUNKASZEZON!
2019-12-02
Összes

El vagyok úszva

Vannak emberek, akik mindig tesznek-vesznek, de valahogy nem jutnak egyről a kettőre. Mások sokat dolgoznak, mégsem érnek a végére soha. A felhalmozódó feladatok, a vége nincsen to do list hatalmas nyomást, ezáltal stresszt jelentenek. Hosszútávon közvetve ugyan, de egészségkárosító hatásúak. Néhány tétel szerepel tennivalóink között? Vagy akár több tucat? Mitől függ, hogy mennyi teendőnk akad egy napra?

karrier-tanácsadás

Sok a dolgom, tehát fontos vagyok?!

A társadalom átalakulásával a szerepek is megváltoztak. Ma már kevésbé egyértelmű, hogy mi a nő és mi a férfi dolga. Szerencsés esetben ez az átalakulás azt hozta magával, hogy a felek együtt, a feladatok egyenlő arányú felosztásával menedzselik a hétköznapokat. Akadnak azonban családok, ahol a rétegződések miatt az egyik félnek- általában a nőnek- nemcsak munkaerőként, hanem anyaként és nőként is teljes állásban kell kitennie magáért.
Nem segít a családok határainak védelmében a technikai fejlődés sem. Az okoseszközök használata és az állandó online jelenlét azt eredményezi, hogy a munkahelyi kommunikáció szabályai is elmosódtak. Nem ritka, hogy este tízkor vagy hajnali kettőkor kapunk e-mailt a főnökünktől. Védjük magunkat! Ne nézzük meg! Sőt, ha lehet, kapcsoljuk ki a telefont, vagy legalább az internet-hozzáférést éjszakára. Feketeöveseknek ajánlom, hogy akár már a lakásba való belépéskor offolják magukat. Nem érdemes aggódni. Ami este tízig ráér, az bizony ráér másnap reggelig is.

Fontos?

Előfordult már veled, hogy annyi volt a teendőd, hogy inkább bele se kezdtél? Olykor kényelmes megoldásnak tűnik sorozatokba, vagy ráérős házimunkába temetkezni a lényeges problémák elől menekülve.  A legjobb stratégia, ha szembenézünk velük!

karrier coach

Fogj egy üres papírdarabot és egy tollat! Írd le, milyen feladatokat kell elvégezned. Ha tudsz melléjük határidőd rendelni, tedd is meg! Ezek után már csak használnod kell a fontos- nem fontos, sürgős- nem sürgős koordinátarendszert. Ez segíthet neked abban, hogy felállítsd a prioritások leghatékonyabb, megfelelő sorrendjét. A legkevesebb dolgod a nem fontos- nem sürgős teendőkkel akad. Engedd el őket! Ha valami nem fontos és nem is sürgős, akkor azzal felesleges foglalkozni. Legalábbis átmenetileg. Az ebbe a kategóriába eső elemeket könnyű szívvel tedd a listád végére! Kristálytiszta az is, hogy mit kell tenned akkor, ha valami fontos és sürgős. Ebben az esetben nincs helye halogatásnak! Kezd a munkát ezekkel a tételekkel!
Nehezebb dolgunk van, ha egy feladat sürgős, de nem fontos vagy fontos, de nem sürgős.

Ilyenkor használd a két perces szabályt! Mindent, amit két perc alatt végre tudsz hajtani, tegyél meg! A többi esetben pedig mérlegelj aszerint, hogy az egyes tennivaló elintézése mennyi időt vesz igénybe és mikor van a végső határidő.

Ne rinyálj, delegálj!

Sokan hiszik, hogy csak ők tudják megfelelően ellátni a feladatukat. Csak ők tudják, hogyan kell jó táblázatokat készíteni, melyik a megfelelő étterem a munkavacsorához, hogyan kell tökéletesre vajazni a kenyeret, kivasalni az inget… És beleszakadnak.
Nem kell a munka hősének lenned. Vagy legalábbis nem így. Ne csak másokkal, magaddal is legyél kritikus! Vizsgáld meg, melyek azok a feladatok, amelyeket mások is elvégezhetnek helyetted. Ami nem fontos és nem is sürgős, add át. A gyakornok, a diákok vagy éppen az üresjáratban lévő kolléga átveheti tőled ezeket a tennivalókat. Akárcsak a sürgős, de nem fontos dolgokat. Ha magasabb beosztásban dolgozol, kérd meg alkalmazottaidat, hogy hajtsák végre a feladatokat. Ha egyenrangú a viszony, kérj szívességet és ajánld fel támogatásod hasonló helyzet esetére. Te csak azzal foglalkozz, ami fontos. A többi esetben hagyd, hogy a többiek is kivegyék a részüket a ’buliból’!

karrier coach

Menedzserbetegség: anyák előnyben:(

Bár a felsővezetők között továbbra is férfiak dominálnak, a stressz élettani következményei egyre nagyobb mértékben sújtják a nőket is. Ennek oka rendkívül összetett. Nemcsak abban keresendő, hogy a hölgyeknek már többféle szerepben kell teljesíteniük, hanem abban is, hogy bennük generációk óta jelen van a szolgálat iránti elköteleződés. Az utóbbi években felerősödött a társadalmi párbeszéd a hagyományos szerepmodellek létjogosultságát illetően. Mégis tartja magát a nézet, hogy egy nő számára az anyaság és az otthoni teendők ellátása a legnagyobb karrier. Azonban sok nő nem akar, sok pedig a szándéka ellenére sem tud főállású háztartásbeliként élni. És jelentős elvárásoknak kell megfelelnie annak a nőnek, aki jó anya, jó feleség, jó nő, jó munkaerő akar lenni!

Csajok, lányok, asszonyok! Ne felejtsétek! Nem kell mindig mindent megcsinálni. Nem kell mindig mindent nektek megcsinálni! Engedjük meg másoknak, hogy próbálkozzanak. Adjunk esélyt, hogy tanuljanak, és akár hibázzanak. Elbukjanak vagy sikerre vigyenek egy lehetetlennek tűnő projektet. Mártírkodni vagy mártírnak lenni felesleges. Az élet akkor jó, hogy éljük. És megéljük.

Ha szeretnél váltani, de nem tudod, hogyan csináld. Ha elbizonytalanodtál, vagy szeretnéd, ha egy avatott szem átfésülné a jelentkezésedet. Netán támogatásra szorulsz egy rendkívül fontos kiválasztási folyamat során: fordulj hozzám bizalommal! Egykori HR-esként és többszörös ’túlélőként’ várlak karrier coachingra szeretettel.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

.