119997293625566
Jön az Inventus első coach képzése! Erre számíts egy új csoport indulásakor
2022-09-21
Boomertől az Alfa generációig: hogyan értsük meg egymást?
2022-09-26
Összes

Vajon mi a coach legfontosabb eszköze?

coachképzés

Nemrégiben kaptam egy lehetőséget: coachoknak szóló pályázat, amelyen több nyertest választanak majd ki, akik egy rendezvényen rövid coaching üléseket tarthatnak majd a résztvevőknek. A pályázaton való részvételhez egy anyagot kellett benyújtaniuk a jelentkezőknek azzal kapcsolatban, hogy milyen eszközt fognak majd használni a rendezvényen. Végül nem jelentkeztem a pályázatra, de a kérdés elgondolkodtatott: vajon mi a legfontosabb eszközünk coachként?

Sok jó eszközt ismerek: különböző kártyákat, rajzos feladatokat, teszteket – de bevallom, ha azt kérdezik, melyiket tartom a legjobbnak, a leghasznosabbnak, nem tudok közülük választani. Van, amit jobban szeretek, van, amit kevésbé – ez inkább az ügyféltől, az adott helyzettől és a témától függ. Más eszköz jut eszembe akkor, amikor egy huszonéves lány pályakezdéssel kapcsolatos nehézségeiről beszélgetünk, vagy amikor egy ötvenes férfi karrierváltásáról, és ez függ az illető személyiségétől és az adott ülés hangulatától, dinamikájától is.

Amit viszont egészen biztos, hogy mindig magammal viszek és minden egyes ülésen alkalmazom, az nem más, mint az értő figyelem. Lehetnek a tarsolyomban a legprofibb eszközök, én ezt tartom a coaching alapjának, kulcstényezőjének.

Mit jelent az értő figyelem?

coachképzés

Beszélgettél már úgy valakivel, hogy látszólag rád figyelt, de érezted, hogy valójában nem ver benne gyökeret a mondanivalód? Talán nem értette igazán, talán máson járt az agya, vagy egyszerűen nem fogta meg a téma, amiről meséltél neki? Milyen érzés volt ez?

És miből érzed azt, hogy igazán figyelnek rád? A szemedbe néznek, bólogatnak, feléd fordulnak? Milyen kérdésekből, válaszokból, szavakból derül ki számodra, hogy most valóban neked szenteli a figyelmét a beszélgetőpartnered? Nem könnyű megfogalmazni, hogy mi jelenti számunkra az értő figyelmet, és nem könnyű alkalmazni sem. Én azt szeretem a legjobban egy-egy coaching alkalomban, amikor úgy érzem, hogy megszűnt a külvilág: csak a kliens létezik és én – és ezt általában ő is visszajelzi.

A mindennapokban ritkán kapunk valódi értő figyelmet, épp ezért különösen fontos, hogy a coachingban az ügyfél megérezze, milyen a teljes odafordulás. Mit is tesz ilyenkor a coach?

Lehet erről listákat írni és pontokba szedni, hogy mit csinálj, hogy az ügyfeled érezze, hogy figyelsz rá. Én azonban úgy gondolom, ehhez elsősorban egy alapvető hozzáállásra, egy szándékra van szükség. Coachként tudom, hogy az az óra, amit a kliensemre szántam, az övé. Ilyenkor kizárólag az érdekel, hogy ő hogy van, mit hoz, mit mesél nekem – és nemcsak a szavaival, hanem a gesztusaival, arckifejezésével, testtartásával, hanglejtésével is. Ehhez aktív részvételre, erőfeszítésre van szükség.

Kutatások szerint átlagosan nyolc másodpercig tudunk egy dologra koncentrálni. A mindennapokban, ha valaki lelkesen mesélni kezd nekünk, ennyi idő után már az jár a fejünkben, mit fogunk majd válaszolni neki. Bármilyen közhelyesen is hangozzék, ez részben a felgyorsult világ, a túl sok inger következménye, ami mindannyiunkat érint. Ha ezzel tisztában vagy, dönthetsz úgy, hogy fejlődni szeretnél ezen a téren.

Mégis, hogyan fejleszthetem az értő figyelmet?

Próbáld ki, milyen az, amikor csak meghallgatsz valakit. Mindenkiben felmerülnek ilyenkor a saját történetek, a saját tapasztalatok – ezeket egy időre tedd el az agyad hátsó részébe, most csak őt hallgasd. Ha a mondanivalója végére ér, meséld el neki, mit hallottál belőle. Lehet, hogy jól értetted – ez valószínűleg felvillanyozza őt és megérzi az elfogadásodat. Ha pedig nem pontosan ment át az, amit elmondott, akkor kiegészítheti, helyesbíthet. Mindkét esetben felszabadító azt átélni, hogy megkapta az osztatlan figyelmedet. Nem javítottad ki, nem vontad kétségbe a megélését, nem csökkentetted le a jelentőségét annak, amit átélt, cak meghallgattad úgy, ahogy van.

coachképzés

A coach képzésen ez az egyik első és legfontosabb dolog, amit tanítunk a hallgatóknak. Sok könyv és cikk született a témában, de az értő figyelmet legjobban gyakorlás közben lehet elsajátítani. Gyakorold a pároddal, a szüleiddel, a barátaiddal – és gyakorold majd coachként is!

Volt már részed ilyen élményben, ilyen beszélgetésben? Milyen volt? Meséld el kommentben a Facebook oldalunkon!

Ha szívesen tanulnál az értő figyelemről és más coaching technikákról és eszközökről, jelentkezz te is az Inventus Intézet hamarosan induló új coachképzésére! Hamarosan nyílt napon ismerkedhetsz meg a képzéssel és velünk. Itt tudsz regisztrálni, nagy szeretettel várunk!

 

.