119997293625566
Interjú után – 5 perc a Jazzy rádióban
2017-03-29
karrier anya, karrier coach
Anyaság vagy karrier? Anyaság és karrier!
2017-05-04
Összes

„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” (Seneca)

 

Valami mást akarok csinálni?

Végül is van egy rendes állásom, de mégsem érzem jól magam. Hogy kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy már maga sem tudja, mit akar, mondhatják. Pedig nem ritka ez az érzés sőt. Én is megéltem ezt a válságot, amikor HR vezetőből tanácsadó lettem, amikor technikusból Hr-es, amikor váltani akartam, kényszerültem az imádott művelődés szervezői munkámból.

Sajnos az a rossz hírem, hogy MÁS megnevezésű állást viszonylag ritkán hirdetnek.

De mi is lehet az a más. Kliensem leggyakrabban visszatérő kérdése az, hogy mit is csináljon a jövőben.Nem kell mindig óriási váltásokra gondolni. Ugyan sok példa akad a nagy karrier váltásokra, pl. közgazdászból jóga tanár, szociális munkásból szakács, de a legtöbb esetben nem ilyen nagy váltásokról van szó.

Ha valaki közgazdász, mérnök, akkor szakmán belül is nagy a választék.

A tökéletesnek tűnő önéletrajzok nagy buktatója, hogy sokféle, szétszórt tapasztalatot tartalmaznak, és az olvasó nem tudja eldönteni kinek, szól.
Vajon honnan tudod pontosan, mit is akarsz, milyen munkahely, állás való neked.

Írj egy listát arról, mit tartasz az erősségeidnek. Erre ajánlok, egy ijesztőnek tűnő javaslatot, amivel már nagy sikert értek el mások.

  • Fogjál egy papírt, és 5 percig írjad össze az erősségeidet.

Meg van?

  • Akkor most még 5 percig bővítsed a listát.
  • Ha ezzel megvagy, szedjél össze olyan tapasztalatokat, ahol az erősségieddel értél el sikereket. Milyen feladatoknál érezted jól magad? Mire vagy büszke?

Ha végig gondolod ezeket a listákat, milyen új felfedezéseket tettél?

Ha karrier váltásban gondolkodsz, nagyon fontos, hogy tisztában legyél magaddal, és a céljaiddal.

Mint már sokszor hangsúlyoztam, „más” munkakört nem hirdetnek. Először el kell döntened, hogy mi az a más.

Tavaly két gépészmérnökkel is dolgoztam együtt. Ezt hihetnénk, hogy ez elég egyszerű, gépészmérnök az gépészmérnök. Az egyik kliensemnek eddig a vezetői munkakörök voltak a vágyai. De mikor pontosabban ránéztünk, mit szeret valójában, kiderült, hogy őt igazából a fejlesztés érdekli.
A másik gépészmérnöknél pont fordítva, ő a legjobban, mint termelés vezető érezte jól magát. Mikor pontosítottuk a célokat, már meg lehetett írni, az álomálláshoz vezető önéletrajzot, ami igazán róluk szólt.

Meglepő lehet, hogy egymástól nagyon különböző foglalkozásokhoz mennyire könnyű hasznos tapasztalatot találni. Ha én önéletrajzot írok, akkor találhatok olyan feladatokat, amik pl. ügyfélszolgálatra, értékesítési asszisztensi munkakörben is bemutathat engem.

Ebből is látszik, milyen fontos, hogy ne egy önéletrajzod legyen, hanem minden munkakörre, hivatásra személyre szabott dokumentumot készíts.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük