119997293625566
5 tévhit az álláskeresésről, amit sürgősen felejts el!
2020-04-06
Gyenge vagyok, na és?
2020-06-30
Összes

Karrier? Az meg mi?!

karrier coach

Egy nő is lehet sikeres vállalkozó vagy vezető! Rögtön azután, hogy ellátta a gyerekeit, rendezte a háztartást és boldoggá tette a férjét. (Forrás: Unsplash- Ayesh Rathnayake)

A világ tele van ellentmondásokkal. Észrevettétek már, hogy valahányszor valaki szeretne korán családot alapítani, elköteleződni valaki mellett és gyermeket vállalni, a környezete óva inti és szakmai fejlődésről, karrierről, lehetőségekről beszélnek? „Eldobod az életed!”– mondják mély meggyőződéssel. De ha valaki úgy gondolkodik, hogy először a lehető legjobban megismeri a világ működését, tanul, építgeti a jövőjét, vagy éppen nagyon is tempósan halad előre a vállalati ranglétrán, az illető egy törtető alak, aki bárkit hátba szúrna, vagy egy karrierista szuka, aki ki tudja kivel és mit csinált az előrejutásért.

Egyszerűen nem vagyunk felkészülve arra, hogy elfogadjuk: mindenkinek mást jelent a karrier. Van, akinek a főállású anyaságban vagy apaságban rejlik az életcélja. Siker a hollywood-i filmszerep és a szívsebészet. De lehet karrier egy viszonylag kis jövedelemmel járó munkakör, ha megelégedésedre szolgál és lehetővé teszi, hogy azzal foglalkozz, ami számodra igazán fontos. A karriernek egyszerűen rossz a PR-ja.

karrier coach

Karrieristának lenni azt jelenti, a legjobb akarsz lenni.

 

(forrás: Unsplash- Fran Hogan)

Amikor a szótár téved

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a karrierista szó jelentése: mások jogos érdekeinek rovására csak saját közéleti, hivatali előmenetelével törődő, ennek érdekében tisztességtelen eszközöket is felhasználó <személy>; törtető. Az Oxford Dictionary már megengedőbb, hiszen a karrierista szócikk alatt az szerepel: olyan személy, akinek a karrier mindennél fontosabb és ennek elérése érdekében bármit hajlandó megtenni. Vajon a britek másként mérik a sikert, vagy csak lazábbak az erkölcseik? Nem valószínű! Sokkal inkább van szó arról, hogy sikeresnek lenni nem jelent többet, vagy mást, mint kitűzni egy célt és fókuszáltan azért dolgozni, hogy el is érjük azt.

Törtető vagy elhivatott?

Az a férfi, aki az egész életét az élsportnak szenteli: hős. A nő, aki mindent alárendel a jótékonysági munkájának: angyal. De az a pasi, aki az ingatlanbizniszben nyomul, vagy az a nő, aki a marketingben tesz meg mindent az országos (el)ismertségért, egészen más megvilágításba kerül. Vajon miért gondoljuk, hogy ha valaki a közjóért vagy a közösségért harcol nap nap után- akár irracionálisan sokat, ugyanúgy lemondva a családi programokat, kihagyva fontos születésnapokat, vagy ugyanolyan kevés szabadidővel- , az „normális”, míg ha valaki egyéni céljaiért küzd már-már vallásos elhivatottsággal, az elítélendő?

Ha Wilson Greatbach nem szán életének kilencvenkét évéből nagyjából hetvenötöt feltalálásra, a világ szegényebb lenne 150 szabadalommal, köztük a pacemakerrel. Azzal az aprócska, ám egész életet megváltoztató eszközzel, mely évente nagyjából 600 000 ember életét menti meg. Gyanítható, hogy míg Greatbach az AIDS ellenszerét kereste és a fosszilis energiaforrások leváltásán dolgozott, a felesége ellátta az öt gyermeküket- és a világot nem zavarta, hogy az apjuk minden ébren töltött percét a változás elérésére fordítja. Nem karrierista volt, hanem egy kitartó és elszánt zseni. Vajon ugyanezt gondolták volna akkor is, ha Mrs. Greatbach az innovatív szuperhős a családban?!

Az üvegplafon létezik

A férfi dolga, hogy eltartsa a családot és építgesse a karrierjét. Fejlődjön, keressen évről évre többet. A nő pedig ragyogja be az otthont egész lényével, lássa el a gyerekeket. Régimódinak tűnik ez a vélekedés? Egy 1977. és 2016. között készült csaknem négy évtizedes nyomonkövetéses vizsgálat 27 000 ember bevonásával monitorozta az amerikaiak vélekedésének változását a női és férfi szerepekről. Ebből egyértelműen kiderült, hogy a teljes lakosságra vetítve az emberek kétharmada, az 1980-as évek után születettek négyötöde gondolja, hogy a férfiak és a nők egyenlőek. Mégis a megkérdezettek negyede úgy vélte, hogy a házimunka – a gyerekek ellátásától a WC pucoláson át a számlák befizetéséig- kizárólag a nő dolga.

 

Hazánkban sem ritka ez a nézet. A nő lehet sikeres, lehet munkája és vállalkozása, MIUTÁN teljesítette női és anyai kötelezettségeit. Egyértelmű, hogy a nő marad otthon a gyermek(ek)kel, nyilvánvalóan legalább egy, de inkább három évig. Később ő jár szülői értekezletre és belőle lesz focis, táncos, kézműves szakkörös anyuka, vagy SZMK tag. Ezek az évek és tevékenységek azonban nemritkán örökre elvágják a nőket karriercéljaiktól.

Kettős mérce érvényesül a gyerekek intézményesülése után is. Míg a munkáltatók számára a férfi esetén a gyermek biztosíték a lojalitásra- hiszen neki kell eltartania a családot, ezért becsülnie kell a munkahelyét-, addig női munkavállaló esetén átok, hiszen nyilván ő marad majd otthon a kis beteg(ek)kel. Ennek folyományaként tolódott ki az első gyermek vállalásának időpontja és emiatt kell még ma is egyenjogúságért harcolni- a nőknek és a férfiaknak (!) egyaránt.

karrier coach

Egy nő is lehet sikeres vállalkozó vagy vezető!
Rögtön azután, hogy ellátta a gyerekeit, rendezte a háztartást és boldoggá tette a férjét.
(Forrás: Unsplash- Ayesh Rathnayake)

A valódi karrier

Vitathatatlan, hogy a pénzre szükség van egy boldog élethez. De a hatalmas pénzkultusz ellenére nem az egyetlen és nem is feltétlenül mind közül a legfontosabb szempont. A valódi karrier nemcsak azt jelenti, hogy valaki azt csinálja, amit szeret, hanem azt is, hogy mindeközben elvárásainak megfelelő anyagi javadalmazásban részesül és a társadalom hasznos tagjának érezheti magát. Mindegy, hogy ehhez szabó, orvos, autószerelő vagy védőnő, a lényeg, hogy jó a munkájában és jól is érzi magát attól, amit csinál. Minden nap szenvedéllyel és lelkesedéssel tud lenni iránta, miközben anyagi értelemben is megbecsülik.

A jó hír, hogy a közhiedelemmel ellentétben bármikor karrierépítésbe kezdhetünk. A siker nem korhatáros! Ahogy évről évre fejlődünk és egyre inkább hajlandóak vagyunk önmagunk megismerésére, úgy formálódik a világképünk is. Nyitottak leszünk az újdonságokra, vagy éppen konszolidálódunk. Feltárjuk erősségeink és gyengeségeink természetét. Rájöhetünk, mi az, ami lényünk része és mi volt csak manír, felvett póz. Eldönthetjük, minek akarunk megfelelni és lerázhatjuk kötöttségeinket. Lehetünk huszonöt, harmincöt vagy akár ötvenöt évesek, a lehetőség a karrierváltásra előttünk áll.

Nem tudod, hogyan csináld? Jelentkezz be online vagy személyes konzultációmra, csatlakozz Facebook  csoportomhoz,  és ne feledd: a siker nem korhatáros! Neked is jár.

 

KARRIERTANÁCSADÁS: Jelentkezz be egyéni konzultációra MOST!
Telefon: +36 70 335 8493
E-mail: klara@kurtanklara.hu
Web: www.kurtanklara.hu

.