119997293625566
nem karrier
Senki nem akar dolgozni – nem vesznek fel sehova az utcáról
2017-09-21
költözik a karrier-tanácsadó
Költözöm
2017-10-26
Összes

Kell-e a diploma? És ha igen, miért nem?

diplomás karrier

Manapság sokat olvasni arról, hogy minek annyi diplomás, nincs elég szakember, legyen inkább szobafestő.

Mire jó egy bölcsészdiploma, úgyis csak a McDonalds-ban fog eladni. Úgyis csak büfészak, stb.

A másik oldalon hallom a felháborodást, hogy hiába van diplomám, még sem találok állást, vagy nem veszik figyelembe.

 

Nemrég megkeresett egy érettségiző diák, hogy hova menjen tanulni?

Az volt a problémája, hogy neki nem erőssége a matek, de ha anglisztikára, vagy antropológiára megy, akkor soha nem lesz sikeres, és jól kereső. Számomra elég szomorú, hogy már 18 évesen is letörik az álmaikat, és sokan el sem kezdenek arrafelé elindulni, amit szeretnének.

Az igazság az, hogy nincs ember, aki ma meg tudná mondani, milyen szakmák, állások lesznek sikeresek 5-10 év múlva. Sőt, sok tanulmány jelenik meg arról, hogy mennyi munkakör fog megszűnni az informatika, és a robotizáció miatt.

Tapasztalataim azt mutatják, hogy nincs olyan diploma, ami hosszú távon garantálná a jól fizető, magas presztízsű munkát.

 

Egy másik ügyfél arról panaszkodott, hogy hiába van diplomája, nem veszik figyelembe.

Kiderült, hogy a főiskolát 15 éve fejezte be, de azóta egy percet sem dolgozott a szakmájában. Egy másik esetben nem is akart a tanult szakmájában dolgozni, és nem értette, hogy miért nem kap több pénzt csak azért, mert van egy nem használt diplomája.

 

Akkor most tanuljunk, vagy nem?

Szerintem mindenképp érdemes tanulni. Az egyetemi, főiskolai tanulmányok nem csak arra jók, hogy legyen egy diplománk, hanem ad egy tanulási képességet, nagyobb átlátást a világra.

De ha a diploma átvételekor befejezzük a tanulást, akkor nem ér sokat. Ma már valóban élethosszig kell tanulni. Akár azért, hogy naprakész legyél a szakmádban, akár azért, hogy új szakmát tanuljál.

Az USA-ban természetes, hogy egy ember az élete során 2-3 szakmát, karriert vált.

Nem lehet ma eldönteni pontosan, melyik diploma mennyit ér. Vannak értékesebb diplomák, mint egy Corvinusos közgazdász, vagy BME-n végzett gépészmérnök, de ezek is csak akkor működnek, ha folyamatosan tovább képzik magukat.

Azzal a problémával is gyakran találkozom, hogy valaki az egyetem végére döbben rá, hogy ő nem ezt a szakmát szereti. Vajon elvesztegette az időt? Szerintem nem. Lesz egy alapképzettsége, amire építkezhet, felhasználhatja a tapasztalatokat.

szakmunkás karrier

Természetesen az is jó út, ha valaki szakmát választ, de csak akkor, ha tényleg érdekli, és tudja, hogy evvel akar foglalkozni a következő években.

Ha van olyan szakma, ami tényleg érdekel,és el tudod képzelni, hogy ezzel foglalkozzál, akkor természetesen válaszd azt. Keress jó képzést, nézz utána, gondold végig, és kezdd el.

De ha nem vagy biztos benne, akkor nem kell elkötelezned magad egy életre. Tanulj, és maradj nyitott arra, hogy később is folyamatosan tanulnod, és képezned kell magad. Ne ringasd magad abba a hitbe, hogy ez a szakma 10-20-30 évig sikeres lesz.

 

Mi van a bölcsészdiplomákkal?

Ma elterjedt nézet, hogy a művelődésszervező, antropológia, történelem szakoknak nincs értelmük. Minden ellenkező feltételezés ellenére, sok ilyen szakon hasznos dolgokat tanulnak, amik nagyon jól jönnek egy nemzetközi cégnél. Kommunikáció, pszichológia, szociológia, ami segít az emberekkel való munkában akkor is, ha nem közvetlenül a szakmájában akar elhelyezkedni. Ha valaki külföldön akar tovább tanulni, akkor ezekkel a diplomákkal nagyon jó lehetőségeket talál.

De sok bölcsészdiplomával rendelkezőt találhatunk az ügyfélszolgálatokon, HR osztályokon, marketing és egyéb területen is. Arról nem beszélve, hogy mi lenne a világgal, ha nem lennének tanárok, szociális munkások, művelődési és kulturális szervezők. Én nem szeretnék egy ilyen világban élni.

diplomás karrier

Nyelvtudás:

Bármilyen diplomát, szakmát választasz, nyelvtudás nélkül nem ér eleget. A diplomák mellett, a legfontosabb tudás ma a nyelvtudás. Bármilyen szakmát, főiskolát választasz tanulj mellé nyelveket. Az angol ma már alap, ha sikeres akarsz lenni, akkor a jó angol nyelvtudás mellé még egy nyelvet tanulj meg.

 

Összefoglalva, tanulni mindig érdemes

Nem baj,,ha nem olyat tanulsz, amivel életed végéig foglalkozni akarsz, sokkal fontosabb, hogy megtartsd a nyitottságodat, kíváncsiságodat. Hidd el, nem tudjuk, mi az igazán hasznos tanulmány a következő 10-20 évben. De az biztos, hogy tanulni képes, új dolgokra nyitott emberekre lesz szükség.

Lehet, hogy azt hiszed, egy szakmunkás többet keres, és sikeresebb. De egyáltalán nem biztos, hogy 5 év múlva is így lesz. Nagyon sok szakmunkás területen alacsonyabbak a bérek, mint a bármennyire lesajnált bölcsész területeken. Az elmúlt évtizedekben rengeteg szakma szűnt meg, vagy értéktelenedett el. az én építőipari árkalkulátori szakmám ma már nem használható. De nincsenek ma már Magyarországon szövőnők, nyomdai gépmesterek, szerszámkészítő, és nem sok cipőfelsőrész készítőre van már szükség.

 

Mit javaslok a most érettségizőknek?

 

Több középiskolában is tartottam már előadást arról, hogy merre felé érdemes elindulni. Itt is ugyanazt mondom, hogy tovább tanulni mindenképp érdemes. Nem kell és lehet, most eldönteni, mi lesz sikeres 5-10 év múlva. De az biztos, hogy ha tanul, akkor azt fel tudja használni  később, még akkor is, ha közben szakmát vált.

Lehet azt mondani, hogy ma már leértékelődött a diploma, és bizonyos tekintetben ez igaz is. Ma már a BA jelenti azt, amit régen az érettségi. De a statisztikák azt mutatják, hogy még mindig könnyebb elhelyezkedni egy diplomával, mint anélkül. Nem érdemes, ma eldönteni, mi lesz a legjobb végzettség a jövőben. Bátran tanuld, azt, amit szeretsz, és van hozzá tehetséged, és közben folyamatosan gondolkozhatsz rajta, hogy milyen módon akarod használni, vagy milyen további tanulmányokat folytass, és milyen tapasztalatokat szerezhetsz a jövőben.

 

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Ha bizonytalan vagy abba, hogy mit és hogyan tanuljál akár érettségi után, akár később, jelentkezz be tanácsadásra.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük