119997293625566
Mediátor
Álláskeresési mítoszok: Hány oldal egy önéletrajz
2022-02-07
karrier-tanácsadás
Ingyen munka sosem jó? Vagy mégis?
2022-03-25
Összes
Karrier-tanácsadás

Melyik cég a jobb? Amikor valakivel azon dolgozunk, hogy új állása legyen, sok szempont merülhet fel. Nagyon fontos, hogy tudjuk, milyen cégnél is akarunk dolgozni. Milyen az a közeg, kultúra, iroda, körülmények, amik között jó dolgozni. Milyen szempontok kerülhetnek szóba a karrier-tervezésnél.

Karrier-tanácsadás

Igen ám, de tudjuk e valójában a lehetőségeket?

Tudjuk-e, milyen a jó cég, milyen környezet illik hozzám. Az a tapasztalatom, hogy sokszor nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen típusú vállalatok vannak. Mik az előnyök, mik a hátrányok. Ma rengeteget hallom, hogy multihoz nem megyek. De miért is? Mert kihasználnak, hatvan órát kell dolgozni, nincs és csak egy kis csavar vagyok a gépezetben.  Magyar céghez nem megyek, mert kizsigerelnek, és nem fizetnek. 

Én a szakmai életem nagy részét multiknál töltöttem. Voltak olyan vállalatok, amit imádtam, és voltak, amit kevésbé. De a két legjobb munkahelyem multi volt. Ahol tudtam fejlődni, egy csomó önálló feladatom volt, és ugyan volt időszak, amikor rengeteget dolgoztam, az utolsó multinacionális munkahelyemen jellegzetesen belefért a munkám a 8 órába. 

Értem, hogy utáljuk a multit. De mit is jelent ez valójában? 

Főleg a fiataloknál tapasztalom, hogy a multi egyenlő az SSC-kkel. Az SSC, vagy szolgáltató központok olyan központosított munkahelyek, ahol egy nagy világcég összes IT, pénzügyi, vagy akár HR területét egy központban intézik. Magyarország nagyon népszerű lett az ilyen cégeknek, és valóban nagyon sok munkahely van. Fiatal, egy vagy több nyelvet tudó szakembereknek valójában jó lehetőség is lehet elindulni. Ha pályakezdőként el akarsz indulni HR, pénzügy, vagy akár logisztikai területen, jó első munkahely lehet, ami a későbbiekben sokat segíthet, ha beírod az önéletrajzodban. De valóban igaz, hogy sok esetben ezek a munkák nem kívánnak annyi önállóságot, kreativitást. Ennek ellenére, vagy ezzel együtt ismerek olyan embereket akik 10 évet is eltöltöttek ilyen munkahelyen, mert lehetőséget kaptak a fejlődésre, és az újabb és újabb munkakörökre. 

Valójában az, hogy multinacionális cég mindossze annyit jelent, hogy nemzetközi cég. Óriási különbségek vannak nemzetiségek, iparágak között. De egy indiai, német vagy amerikai cég között óriásiak a különbségek. Mint ahogy az élelmiszerkereskedelmi vagy gépjárműgyártás között.  Nem mindenkinek való egy ázsiai kultúrájú cég, de találkoztam elégedett emberekkel japán  cégeknél is. Néhány tapasztalat, amit saját magam, vagy a klienseim szereztek. A skandináv és amerikai cégeknél rendszerint nagyon jó a szervezeti kultúra, engedik az önállóságot sok pozícióban, és odafigyelnek a munkavállalókra is. Az ázsiai cégeknél általában nagyobb a fegyelem, kisebb az önállóság, cserébe bele lehet látni a legfejlettebb technológiákba. 

Az én utolsó munkahelyem egy német cég volt. Ez volt az egyik kedvenc munkahelyem. Hagytak dolgozni, új ötleteket bevezetni, rendkívül tisztességesek voltak a munkaidőben. Ha nem jön a 2008-as világválság, lehet, hogy máig ott dolgoznék.

De, hogy ne csak a pozitívumokról beszéljek. Valóban vannak multik, ahol elvárt a 10-12 óra munka. Van, hogy annyira szigorúan a külföldi folyamatokat használják, hogy semmi lehetőséged sincs az önálló gondolatra. Egy óriás szervezetben mindenkinek megvan a pontos helye, és kevés a lehetőség a változásra. Azt is el kell mondani, hogy Magyarországon általában a multik jobban fizetnek az átlagnál. De ehhez az is kell, hogy valaki minimum egy nyelvet beszéljen, és legyen egy jó szakmája, vagy tudása. Meggyőződésem, hogy nem érdemes egy kalap alá venni a multikat, mert lehet, hogy az egyik  hely nem való neked, de egy másiknál nagyon jól érezheted magad. Átlagosan elmondható, hogy a multik jobban fizetnek, de ebben is vannak kivételek. 

De mi van a magyar cégekkel?

Legalább ennyi előítéletet hallok róluk. Feketén dolgoztatnak, nincsenek  szabályok, kihasználnak, úgyis a főnök unokatestvérét veszik fel. Van ilyen. Igen, sajnos sok ilyen kis és közép vállalkozás van.  De ez nem jelenti azt, hogy mindegyik. Vannak fantasztikus, izgalmas, kreatív magyar munkahelyek. Ismerek nagyon tisztességes, jó vezetőkkel működő cégeket. Nekem volt nagyon rossz tapasztalatom magyar “családias” céggel, ahol a tulajdonos rokonaival volt tele a vállalat, és a külső személyek örökké hátrányban voltak. 

Mint szervezetfejlesztő fantasztikus vezetőkkel és cégekkel dolgozhattam együtt. Sajnos voltak ügyfeleim, akik nagyon rossz tapasztalatokat szereztek magyar cégeknél, de ez nem jelenti azt, hogy reménytelen a helyzet. Ismerek fantasztikus magyar cégeket, ahol nagy a bizalom, a közös gondolkodás, fejlődés. 

Egy multi és egy magyar cég is lehet szörnyű, vagy kiemelkedő. 

Érdemes végiggondolni, nekem mi is a fontos egy munkahelyen? Mit várok  egy főnöktől? Milyen programokkal dolgoznék? Milyen munkakörnyezetre vágyok. 

Ma, sok embertől hallom, hogy részmunkaidőt és home officet szeretne. Ezt az igényt sokkal könnyebb megtalálni egy multinacionális cégnél. 

Ha inkább magyar emberekkel szeretsz dolgozni, akkor viszont egy magyar vállalat a neked való. Nem az a kérdés, hogy ki a tulajdonos, hanem hogy mennyire illik hozzád. Nézz utána az egyes cégeknek. Milyen hírük van? Nemzetközi cégeknél jó lehet megnézni a Glassdoort. Kérdezz körül az ismerősöknél, hátha van valakinek információja. A LinkedInen rákereshetsz emberekre,akik ott dolgoznak, és megkérdezheted őket. 

Az interjún feltehetsz tisztázó kérdéseket. A legfontosabb, hogy gyűjts információkat. Ne döntsél csak hallomás alapján. Hallgass meg minden ajánlatot, és jelentkezz is, ha jó álláshirdetést találsz. Ha nem tetszik, még mindig mondhatsz nemet.  De ha nem is tudod, mire mondasz nemet, vagy igent, akkor nehéz megtalálni a számodra legjobb munkahelyet. 

A legfontosabb, hogy ne a hallomásokra, előítéletekre hallgass, hanem keresd meg a tényeket, és az alapján dönts. 

Képek forrása: freepick

Szeretnél állást találni, de jól jönne egy kis segítség.  Nagy szakértelemmel és 20 éves szakmai tapasztalattal várlak egyéni konzultációmra szeretettel.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

.