119997293625566
Így tanultok ti – azaz 40 felett sem késő újrakezdeni
2023-02-03
pályaválasztás
Nem kell mindenkinek informatikusnak lenni!
2023-02-24
Összes

Ezekkel a képzésekkel vigyázz – avagy mi NEM coachképzés?

Aki elkezd azon gondolkodni, hogy segítő szakmát tanulna, és talán a coaching az ő útja, zavarba hozóan sok lehetőséggel találja szembe magát, ha beüti a Google-ba a coach képzés keresőkifejezést. Volt olyan hallgatónk, aki inkább rászánt egy évet, és később jelentkezett, hogy letisztuljon benne, hogy pontosan melyik a színvonalas és neki való iskola.

Átérzem a problémát, magam is jól látom a bőség zavarát. Amikor még csak ötletként fogalmazódott meg bennem, hogy magam is coachképző intézetet alapítsak, elképesztett a piacon található iskolák száma és eltérő minősége. Tudtam, hogy ha igazán értékes képzést szeretnék létrehozni, akkor bővebben bele kell ásnom magam a témába. Ezért készítettünk 2021-ben Szabó Tibor kollégámmal egy kutatást coachok és hallgatók körében a magyarországi coach képzésekről. A válaszokból világosan kitűnik, mi az, ami valójában színvonalas, komolyan vehető képzés, és mi nem az.

coach képzés

Számos félreértés is kering a coachképzésekkel kapcsolatban. Néhány éve egy törvényjavaslatnak köszönhetően gombamód megszaporodtak az egyetemi, főiskolai coachképzések, amelyek – bár diplomát adnak – nem feltétlenül jelentenek egyet a minőséggel, az említett törvényjavaslat pedig végül nem került hatályba. A másik rendszeresen felmerülő kérdés az akkreditációval kapcsolatos: vajon mit jelent az akkreditált coach képzés? Ezt könnyen tisztázhatom: Magyarországon 2016 óta állami akkreditáció csupán az egyetemi és állami képzéseknek jár. Olyan tehát nincs, hogy egy nem egyetemi szintű coach képzés államilag akkreditált. Vannak azonban nemzetközi akkreditáló szervezetek – érdemes tehát rákérdezni, hogy pontosan milyen akkreditációról van szó.

Akkor tehát mi NEM minőségi coach képzés?

Szedjük listába, mi az, amit én többéves coach gyakorlattal és képzői tapasztalattal nem neveznék valódi, jó minőségű coach képzésnek:

  • Túl alacsony óraszámmal oktató képzések. Tapasztalatom – és a kutatási eredmények – szerint 100 óra alatt nincs alapos, megfelelő tudást átadó és gyakorlattal bíró coach képzés. Tanfolyamok esetében ezt általában megadják, egyetemi képzéseknél valamivel bonyolultabb megkapni ezt az adatot a több szemeszterre kiterjedő, különböző modulokból összeadódó óraszámokból, de nem lehetetlen.
  • Olyan képzések, amelyek egyáltalán nem tartanak személyes órákat. Talán meglepő, de vannak a piacon olyan képzők, akik kiküldik a letölthető anyagokat, teljes mértékben a hallgatókra bízzák a gyakorlatot, majd kiadják a tanúsítványt a képzés elvégzéséről. Mondanom sem kell, hogy egy ilyen képzés elvégzője valójában nem nevezheti magát coachnak.
  • Képzések alacsony gyakorlati óraszámmal. Ha coachképzést keresel, az elsők között szerepeljen az a szempont, hogy mennyi gyakorlati óraszámot biztosítanak.Coachingot tanulni csak gyakorlatban lehet, és általában még a tanúsítvány megszerzése után is érdemes gyakorló ügyfeleket szerezni. Azok a képzések, ahol elegendő arányban kapsz gyakorlati órákat, általában ezt közlik is a tájékoztatójukban – az ideális a 60-70% gyakorlat lenne.
  • Túlságosan olcsó képzések. A pontos számok a kutatás elkészülte óta változtak, de az tény, hogy az „olcsó húsnak híg a leve” mondás ezen a területen is érvényes. Gondolj bele: ha egy képzés fő előnye a kedvező ár, akkor vagy az alacsony óraszámmal, vagy a kevés tananyaggal tudják ezt kigazdálkodni. Az is egy lehetőség, hogy mindez adott, de a tanárok fizetésébe vagy a képzési anyagok minőségébe nem tettek bele megfelelő erőforrásokat – így pedig nem valósulhat meg a magas színvonal.
  • Túl magas vagy túl alacsony csoportlétszám. Ha túl kevesen vagytok egy csoportban, akkor nem tudsz annyi megosztást, annyi tapasztalatot, közös élményt és gyakorlást szerezni a képzésen, ha pedig túl sok, akkor előfordulhat, hogy kevés idő és energia jut egy-egy hallgatóra. Az én tapasztalatom az, hogy az ideális létszám 8-12 fő körül van.
  • Csak egy tanár van. A coachingban számos módszertant ismerünk, de az is nagyon fontos, hogy a képző hogyan valósítja meg ezeket, mintát ad arról, ahogy a személyiségén átszűri a küönböző elméleteket és eszközöket. Jó, ha több nézőpontot is van módod megismerni egy képzés alatt, ellenkező esetben valójában csak egyetlen személy interpretációját ismered meg.

A legfontosabb szempontok tehát, ha coach képzést keresel: az óraszám, a gyakorlat aránya, az ár és a létszám. Emellett vedd figyelembe azt is, hogy hogyan működik maga a képzés: személyes vagy online alkalmak vannak, milyen a kiadott jegyzetek mennyisége és minősége. Légy óvatos az akkreditációt ígérő képzésekkel, kérdezz utána, milyen szervezet akkreditációjáról van szó. Szánd rá az időt a képzések megismerésére és a döntésre, kérdezz meg már végzett coachokat, hogy igazán megfontoltan választhass.

coachképzés

Ha bővebben is érdekel a téma, gyere el február 16-án az Inventus Intézet nyílt napjára! A résztvevők ajándékba kapják a kutatási eredményekből készült összefoglaló e-bookot, amelyben bővebben is olvashatsz a magyarországi coachképzésekről és a mi ajánlásainkról, emellett egy kérdéslistát is találsz benne a kereséshez. Szeretettel várunk!

.