119997293625566
Nincs második lehetőséged az első benyomásra – karriertanacsado.kurtanklara.hu
2015-08-22
önéletrajz-készítés
A belső ember tanácsai 2. rész: Légy naprakész
2015-08-25
Összes

Tárgyalástechnika: Hogyan ne kelljen NEM-et mondanod? A tárgyalás 3 taktikája

Ha kimondod a tárgyalás szót, egy nehéz, stresszes helyzet jelenik meg előtted, ahol sokat veszthetsz, ha elrontasz valamit. De az is tény, hogy minden nap többször is tárgyalsz. Igen, minden nap. Tárgyalsz otthon, a munkahelyeden, a boltban, az ügyfélszolgálaton, mikor megrendelsz valamit, vagy mikor tőled megrendelnek valamit, mikor elmész vacsorázni, vagy egy állásinterjúra, ahol te vagy az interjúzó – vagy a jelölt. Sokszor akkor is tárgyalófél vagy, mikor nem is gondolnád.

Végre eljutsz odáig, hogy felajánlják a vágyott állást. Ilyenkor jó esetben már egy egyenrangú tárgyaláson juttok el a megegyezésig.

Jól jön, ha tistában vagy a hatékony tárgyalástechnikai módszerekkel.

De hogyan tudsz jól tárgyalni? Felismered-e azt, hogy mi a helyénvaló tárgyalási mód az adott helyzetben? Megérted a hatékony tárgyalás elemeit?

Miképpen érheted el saját céljaidat,  anélkül, hogy nemet mondanál. Hogyan érjed el, hogy igent mondjanak. egyensúlykövek

Tárgyalási alapok

A tárgyalásnak végcélja, hogy a felek egyetértésre jussanak. A kommunikáció ebben az esetben a közös megoldás megtalálását szolgálja.

A megegyezéshez több út vezet. Vannak emberek, akik szerint a tárgyalás egy olyan játék, ahol győzni kell. Ők kemény taktikát alkalmaznak és gyakran nagyon elégedetten távoznak, míg a másik fél úgy érzi, nem volt más választása, mint igent mondani. A probléma ezzel a megközelítéssel csak annyi, hogy sérülhet a felek közötti kapcsolat. Kérésünk valószínűleg teljesül, de partnerünk feszült és mérges, úgy érzi, kihasználták, és „hülyére vették” Ez nem egy igazi „igen”, és nem várhatunk utána lelkes és pozitív együttműködést.

Ezzel szemben áll egy másik megközelítés, a megadó hozzáállás. Pontosan látjuk a saját helyzetünket, és célunkat, de mégis beleegyezünk abba, amit a másik akar. Ennek a puha megoldásnak az oka gyakran az, hogy a barátságos kapcsolatot mindenáron fenn akarjuk tartani. Az eredmény viszont az, hogy nem érjük el a célunkat, és nem tudjuk kontrollálni a helyzetet sem.

A tárgyalás, vagy az interjú legjobb eredménye a közös elégedettséget hozó végeredmény. Ezt hívhatjuk együttműködőnek, integratívnak, de nem a megnevezés a lényeg. Olyan technikákat mutatok be most és a későbbi cikkekben is, amelyek segítenek megtalálni azt a megoldást, amelyik mindkét fél igényeinek megfelel. Az eredmény egy win-win, azaz győztes-győztes megoldás. Előfordul, feladjuk a „pozíciónkat”, és inkább arra koncentrálunk, hogy egy olyan megoldást találjunk, ahol mindenki boldog és elégedett. Van ilyen?

Roger Fisher és William Ury (Harvard) könyvében Hogyan érjük el az „igent”, négy alapelvet fektettek le.

  1. Válaszd el az embert a problémától.
  2. A valódi érdekekre koncentrálj, ne a pozícióra.
  3. Vess fel különböző megoldási lehetőségeket, mielőtt meghozod a döntést.
  4. Használj objektív mérőeszközöket a döntéshez.

Ha jól használod ezeket az elemeket a tárgyalásodhoz, kreatív megoldásokat találhatsz.

Nem egy és kizárólagos módszer van a tárgyaláson. Ha eljössz karrier coachhoz, segítek megtalálni a saját hangod.

Nem csak az álláskeresésnél, hanem a munkád során is jól jöhetnek ezek az ötletek.

Így meg tudod mutatni a próbaidő alatt, hogy jól választottak.
Ha segítségre van szükséged, gyere el hozzám karrier coachingra
Személyes konzultáció

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük