119997293625566

Láttál már olyan konfliktust, ahol lehetett volna megoldást találni, és mégis egyre rosszabb lett a konfliktusban lévő felek viszonya?

Lehet, hogy van egyszerűbb út is mint a pereskedés, vagy akár az élethosszig tartó ellentét?

Lehet, hogy van egyszerűbb út is mint a pereskedés, vagy akár az élethosszig tartó ellentét?

Én azt látom, hogy sokszor érthetetlen dolgokon mennek  nagy viták, veszekedések, miközben lenne más megoldás is.

Életem során én is megéltem komoly konfliktusokat, válásokat, üzleti vitákat. Néha azt gondolom, az én életemben is sokszor  lehettek volna jobb megoldások.

Mi lenne, ha nem várnánk meg, amíg  már egyáltalán nem beszélnek egymással a felek, és minden ajtó bezárul? Legyen az házasság, üzleti  kapcsolat, vagy főnök-beosztott vita.

Mi a mediáció

A mediáció abban segíthet, hogy még azelőtt születhetnek közös megoldások, mielőtt végérvényesen elmérgesedik a felek  viszonya, és legtöbbször mind a két fél rosszul jár?  Akár anyagilag,  akár „csak” pszichikailag.

Mivel érdemes mediátorhoz fordulni?

Leggyakrabban a válási, gyermekelhelyezési problémákkal fordulnak hozzám. Ez a helyzet, ahol a legfontosabb a minél korábbi megegyezés. Rossz látni, amikor egy egymást régen szerető és tisztellő pár már máson sem gondolkodik, hogyan lehet a másiknak rosszabb. Pedig igazából mindegyik azt akarja, hogy a lehető legkevesebb fájdalommal zárjanak le egy kapcsolatot. Sokszor a gyerekek sérülnek a legjobban, miközben biztos vagyok benne, hogy nem ez a cél.

Mint HR-es és szervezet fejlesztő ugyanezt látom a cégeknél is. Jól induló partnerség, üzleti kapcsolatok válnak elenségessé, és gazdaságilag hátrányossá.

Ezekben az esetekben egy külső, pártatlan mediátor rengeteget tud segíteni abban, hogy akár nyereséggel, de mindenképpen sokkal kisebb veszteséggel zárodjon le egy üzlet. Üzleti ügyekben még hatványozottabban lehet mindkét szereplőnek egy évekig tartó pereskedés.

Az is gyakori téma a praxisomban, hogy a munkáltató és alkalmazott között élesedik ki az ellentét.

Mit is jelent a mediáció?

Egy olyan pártatlan közreműködővel folytatott folyamat, ahol felszínre kerülhetnek a valódik érdekek, szükségletek, és általában megszületik egy olyan megállapodás, ami reális, betartható, és mindenkinek elfogadható.

Mennyivel  gyorsabb és olcsóbb egy ilyen folyamat, mint amikor hosszú évekig pereskednek, ami rengeteg pénzzel, idővel, idegeskedéssel jár!  Ráadásul a legtöbbször nem a felek saját döntése születik meg, hanem egy idegen, külső hatóság szabja meg, hogy mi a jó a feleknek, ami nem biztos hogy ténylegesen a legjobb megoldás az érintetteknek

A mediációban soha nem a mediátor dönt, ő csak  segít abban, hogy az álláspontok közeledjenek egymáshoz, és kiderüljön, hol lehetnek a közös pontok.

Akár válásról, gyermek elhelyezésről, vagy közös cégről, üzletről van szó, mindig lehet olyan közös érdekeket találni, amivel mindkét fél jobban jár, mintha fenntartanának a gyűlölködést, a mindegy, csak a másik járjon rosszul gondolatát.

A mediáció során csak olyan megállapodás születhet, és a legtöbbször születik  is, amivel mindenki egyetért, és vállalja, hogy be is tartja.

Lehetetlennek érzed? Pedig, hidd el, egészen éles, elmérgesedett szituációkat is láttam már meglepő eredménnyel megoldani.

MILYEN TÉMÁKBAN SEGÍTHET A MEDIÁCIÓ

Mi történik a mediáción

Egy előzetes megbeszélésen már megoszthatják velem a helyzeteteket.

A közös alkalmakkor én mint mediátor, pártatlan közreműködőként segítem egymás megértését, a közös pontok megtalálását.

A folyamat során a jövőre fokuszáltam keressük meg együtt azokat a megoldásokat, alternatívákat, amik mindkét résztvevőnek jók, és megfelelőek.

A mediáció során mindenkinek van lehetősége kifejteni az álláspontját, de a cél nem egymás legyőzése, hanem a legoptimálisabb megoldás megtalálása. A mediáció segíti az új utak, alternatívák feltárását, ami gyakran nem jut az felek eszébe a konfliktus kellős közepén.

MEDIÁCIÓS FOLYAMAT

Mediátor

Ki vagyok én

Kurtán Klára vagyok. Hosszú HR-es, coach tapasztalatomban nem egyszer, hanem sokszor találkoztam azzal, hogy az álláspontok bemerevednek, már nem is tudja elképzelni az ember, hogy lehetnek még közös pontok, vagy olyan megoldások, amikkel mindkét oldal jól, vagy legalábbis jobban jár.

Éppen ezért sokat tanultam és tapasztaltam ahhoz, hogy a különböző konfliktusokban úgy tudjak segíteni, hogy ne az én szavam legyen a döntő, hanem azoké, akik  valóban érintettek a konfliktusban.

Tanulmányaim

Mediátor / Szervezeti ombuds / Coach / Tréner / Workshop facilitátor / Személyügyi szervező