119997293625566
Kezdők szerencséje, avagy hogyan találj rá az első munkahelyedre?
2020-08-18
karrier coach
Mit ne írj az önéletrajzodba.
2020-09-09
Összes

5 könyv, amit el kell olvasnod, hogy rátalálj az álommelóra

karrier coach

A magabiztosság és a siker alapköve nem(csak) a nívós külföldi egyetem, az erős kapcsolati tőke, hanem elsősorban az önismeret. Lehet akármekkora hátszeled, hihet benned az anyukád vagy a feleséged, addig, amíg nem tudsz szembenézni személyiséged valódi természetével, nem ismered fel meglévő képességeid tényleges erejét és hiányosságaid igazi voltát, nem tudsz fejlődni. Fejlődés nélkül pedig nincs sem előrelépés, sem siker.

Sokszor tapasztalom a karriercoaching- és tanácsadás során, hogy még az életükről komplexen és valóban tudatosan gondolkozó emberek sem mindig vannak tisztában a saját magukról alkotott kép esetleges vakfoltjaival, vagy torzításaival. Ritkábban előfordul, hogy valaki a reális, szakmai közösségen belül elfoglalt helyénél magasabban pozícionálja önmagát, lényegesen gyakoribb azonban, hogy klienseim próbálják valós helyiértéken kezelni saját magukat- csak általában nem sikerül. Alábecsülik képességeiket és teljesítményüket.

Mégis hogyan láthatna a potenciális munkáltató tuti befutónak, ha te sem hiszed el, hogy te vagy a versenyben a fekete ló?! Összegyűjtöttem öt könyvet, melyet elolvasva közelebb kerülhetsz önmagadhoz, ezáltal a vágyott álommelóhoz is.

Karrier-coach

(Kép forrása: https://www.libri.hu/konyv/lou_aronica.az-alkoto-elem.html)

Az alkotó elem (Sir Ken Robinson- Lou Aronica)

Ha önismeretre vágysz, nem biztos, hogy rögtön a hardcore írásokkal érdemes kezdened, ugyanakkor nem árt, ha humbug helyett törekszel a tudományos igényességre.

Az alkotó elem olyan olvasmányos, szórakoztató és közismert sztárok, közéleti szereplők önbevallásos interjúit, életútjának egy-egy részletét felvillantó példákat is tartalmazó mű, mely az igényes olvasó számára is megalapozott információkat és tartalmas időtöltést nyújt.

A könyv központi gondolata, hogy mindenki tehetséges valamiben, s ha megtaláljuk az optimális találkozási pontot kreativitásunk, képességeink és vágyaink között, olyan karrier- és életutat járhatunk be, melyen járva boldog és teljesértékű életet élhetünk.

 

 

(Kép forrása: https://moly.hu/konyvek/f-varkonyi-zsuzsa-tanulom-magam)

Tanulom magam (F. Várkonyi Zsuzsa)

Életünk során gyakran előfordul, hogy magunk sem tudjuk miért, de elkövetünk bizonyos hibákat. Olykor már az adott szituációban is tudjuk, hogy rosszul döntünk, mégis bekapcsolnak meglévő mechanizmusaink és hibázunk- újra. Meg újra, meg újra, meg újra és nem értjük, miért vagyunk olyan szerencsétlenek, vagy miért történik meg velünk ugyanaz.

A válasz egyszerű: mert nem tanultuk meg a leckét! Addig, amíg csak túléljük, de nem elemezzük, majd oldjuk fel elakadásainkat, nem tudunk továbblépni. A Tanulom magam azonban olyan pszichológiai elméleteket, könnyen adaptálható és közérthető lehetőségeket ismerhetünk meg, melyek közelebb visznek nemcsak az önismerethez, hanem a sikeres társas működéshez is. Megtanulhatjuk (újra)programozni az életünket és rájöhetünk nehézségeink valódi okára.

Miért hasznos mindez a munkaerőpiacon? Mi köze ennek az álláskereséshez? Mondhatnánk, hogy semmi. Valójában azonban a munkaerő nem gép, hanem ember, akinek teljesítménye a fizikai és pszichés jóllétén is múlik. Ha rendezed a viszonyodat saját magaddal és leteszed terheidet, felszabadultabb leszel és boldogabb, ezáltal „eladhatóbb” is. A legtöbb munkáltató szívesebben alkalmaz egy jól kommunikáló, önmagával láthatóan harmóniában élő munkavállalót, mint egy szürke tizenkettő egy tucat dolgozót.

karrier-tanácsadó

(
Kép forrása: https://bookline.hu/szerzo/henry-cloud/131978?page=1)

Játszmák nélkül (Dr. Henry Cloud és Dr. John Townsend)

Játszani jó, játszmázni azonban hiba. A legnagyobb baj, hogy a legtöbben nem tudják- nem tudjuk-, hogy mi is a különbség pontosan. Ha azonban nem vagyunk képesek tiszta kommunikációs utakat fenntartani, nehézséget jelent számunkra megfogalmazni, mit is akarunk tulajdonképpen, s a véleményünket képtelenek vagyunk közérthető formában mások elé tárni, ellehetetlenítjük saját boldogságunkat.

Ahhoz, hogy ne érezzük úgy, folyton alulmaradunk, először azt kell megértenünk, hogy az élet nem verseny- akkor sem, ha néha versenyhelyzetekkel szembesülünk. Fontos tudatosítanunk magunkban, hogy nemritkán épp akkor veszítünk a legtöbbet, amikor nyerünk. Nem árt észben tartanunk azt az alapigazságot sem, hogy ha nekünk nem fontosak annyira a gondolataink, hogy azokat felvállaljuk és mások elé tárjuk, nem várhatjuk el, hogy mások megpróbálják kitalálni őket.

Konfliktusok és konfrontációk mindig lesznek az életünkben, hiszen azok a társas kapcsolatok szükségszerű velejárói. A kérdés csupán az, hogy foggal-körömmel küzdünk a vélt, vagy valós igazunkért, vagy próbáljuk megtalálni a mindenkinek megelégedést hozó közös nevezőt.


(Kép forrása: https://www.book24.hu/konyv/a-rendes-lanyok-miert-nem-lesznek-gazdag)

A rendes lányok miért nem lesznek soha gazdagok? (Lois P. Frankel)

Számos olyan tudás van a birtokunkban, melyet indirekt tanulás útján sajátítottunk el. Ezek közé tartozik a férfi és női nemi szerepekhez tartozó elfogadott viselkedési normák teljes tárháza is. Az első perctől másként bánnak velünk: a fiúk nem sírnak, a lányok pedig sosem okosak, de mindig gyönyörűek. Tizenöt- húsz ilyen megkülönböztetésekkel teli év pedig bőven elegendő ahhoz, hogy belső működésünk alapja ne az egyenlőség és egyenrangúság legyen, hanem a különbség.

Az üvegplafon fenntartásában épp annyira része van a nők saját magukról alkotott képének, mint a férfiak gyakorlatban legtöbbször nem támogató magatartásának. Egy rendes lánynak kedvesnek, előzékenynek és kompromisszumkésznek kell lennie. Olyannak, aki nem harcol, nem hisztizik, nem követel, de boldogan fogad el és be.

Épp ezek a gondolatok azok, amelyek megakadályozzák munkaerőpiaci sikereinket. Azért nem tudunk haladni, mert amikor felvesszük a kesztyűt és ott állunk a ringben, gyakran bekapcsol a „kell”. És elbukunk. A rendes lányok miért nem lesznek soha gazdagok? könyv amerikanizmusai könnyen lefordíthatóak a magyar rögvalóság igazságaira és enélkül is számos ismerős helyzetre lelhetünk- hogy aztán tanuljunk belőle. Hölgyeknek kötelező, de uraknak se tilos!

 

karrier-coach

(Kép forrása: https://alexandra.hu/konyv/szuletesi-sorsrend-szemelyisegunk-szuletesi-sorrendunk-tukreben)

Születési sor(S)rend (Kevin Leman)

Gondoltad valaha kiskorodban azt, hogy biztos elcseréltek? Mentek már az idegeidre a testvéreid, vagy puffogtál már azon, hogy hiába nőttetek fel, a legkisebb testvéred még mindig egy elkényeztetett kishercegnő, noha elmúlt már harminc? Nem véletlenül!

A születési sorrendben betöltött helyünk meghatározza személyiségünk egyes vonásait, valamint jelentős mértékben befolyásolja szüleink velünk kapcsolatos elvárásait és képességeit. (Az ő születési sorban elfoglalt helyük pedig tovább alakítja- árnyalja a helyzetet.) Erről és számos más sorsrendből fakadó tulajdonságról ír rendkívül szórakoztató stílusban a legkisebb testvér, sorban az ötödik, Kevin Leman.

Olvasd el, csodálkozz rá a saját kicsinységeidre, kacagj fel a görbetükrön, majd vond le a tanulságot. Aztán menj és változtasd meg az életed!

 

 

Nem tudod, vagy nem akarod egyedül csinálni? Szakértői karriertanácsadás és karriercoaching:

www.kurtanklara.hu
klara@kurtanklara.hu

.