119997293625566
Life long learning, avagy tanulni emberi dolog
2019-08-14
karrier coach
Langyos vízből az ismeretlenbe?!
2019-09-25
Összes

Hajó, ha nem jó

„Semelyik szél  nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.”- mondta egykor Seneca. Megvallom, mindig is kedveltem ezt a gondolatot. Coach-ként pedig újabb rétegeket fedezek fel benne időről időre. Talán épp annyira igaz ma- ha nem jobban-, mint amennyire az volt Seneca idejében.

Térkép nélküli kalandorok

Tapasztalatból tudom, hogy az emberek nagy része boldog szeretne lenni. A klienseim a boldogtalanságot- vagy legalábbis a boldogság hiányát- rendszeresen említik, mint az életükben meghatározó állapotot.

Boldognak lenni jó. Boldogtalannak lenni rossz. Alapvetés, amivel mindannyian tisztában vagyunk. 

De vajon igazunk van? Vajon tudnánk-e, milyen a boldogság, ha nem tudnánk, milyen, amikor elhagy? Egyáltalán, mi a boldogság? 

Sokunknak vannak vágyai. Gazdagnak lenni. Hosszú életet élni. Bejárni álmaink útjait. De mit teszünk azért, hogy az álmaink ne csak álmok maradjanak?! 

Ne érts félre. Nem mondom, hogy álmodozni rossz. Sőt! Úgy gondolom, az álmodozás szükséges és izgalmas. Lehetővé teszi, hogy szempillantásnyi idő alatt szétfeszítsünk minden keretet, átlépjünk minden határt és megoldjunk minden problémát. De miért csak öt perc szünetre állunk meg a szürke hétköznapokban? 

A vágyak netovábbja? 

Kamaszokkal, fiatalokkal gyakran előfordul, hogy hajmeresztő ötleteikre az idősebbek csitítva-feddve, a tapasztaltabbak józanságával felelnek. Sok fiatalt tántorítanak így el attól, hogy habókos, őrült vagy lehetetlennek tűnő vállalkozását véghez vigye. És vannak, akiket lehetetlen eltántorítani. Belőlük lesznek a sikeres emberek. 

Mi a közös ezekben a srácokban és lányokban? Hisznek valamiben. Legbelül tudják és érzik, hogy az életben nem elég csak álmodozni. Célokat kell kitűzni. És el kell érni őket. 

Hisznek magukban. Elhiszik, hogy képesek rá. Nem tudják, hogy „Azt úgy nem LEHET!”, arról se hallottak, hogy  „Itt mi nem így szoktuk… ” Nem tudják, hogy lehetetlen. Tehát megcsinálják. 

Van még egy sarkalatos pontja ezeknek az elhivatottságról szóló történeteknek. Hogy ezek a srácok sose várnak a csodára. Egyszerűen nincs idejük, kedvük, karakterük várni. Sehol a sült galamb. Még szerencse, mert nem is várja a senki. 

Lépésről lépésre 

Közhely, de az első lépés tényleg mindig a legnehezebb. Jelen esetben ráadásul az önismeret megszerzése a legelső, ami korántsem könnyű feladat. Viszont elkerülhetetlen, hiszen az egész életedet – legyen az magán- vagy szakmai – a saját társaságodban kell eltöltened. Ki vagy te? Miben vagy igazán jó? Mik az erősségeid? 

Nézz tükörbe nyitott szívvel. És ezúttal ne a hibákat keresd. 

Fogalmazd meg, mire vágysz. Gondold végig a saját válaszaidat. Te miben voltál életed során sikeres? Mikor érezted magad jól? Számodra mit jelent a siker maga? Ha bizonytalan vagy, megkérdezhetsz másokat, hogy milyennek látnak téged. Mi az erősséged a párod, a főnököd, a legjobb barátod szerint? Könnyen lehet, hogy ők valami olyat emelnek ki, amit te eddig észre sem vettél, nem tudatosítottál. 

A célkitűzés szempontjai

Akkor célzol jól, ha a célkitűzésed speciális. Rád szabott, téged vesz figyelembe. Nem általános, hanem nagyon is konkrét. Egyértelmű, mérhető. Pontosan felismerhető, ha már elérted. (Lehet munkahely, cég, cégcsoport, beosztás, fizetési célkitűzés, ország… Bármi ami számodra fontos karriercél.)  Elengedhetetlen, hogy a tervezési folyamatnak része legyen a timing, az időzítés. Mikor fogsz odaérni, ahova tartasz? Mennyi időre van szükséged az ‘utazáshoz’? Jellemzően egy-öt éves periódusokban érdemes gondolkodnod.

Fontos, hogy a kitűzött cél egyszerre legyen attraktív és reális. Nehéz lenne olimpiai bajnoknak lenni, ha még sose sportoltál.(Ha mégis ennyire markáns változást szeretnél elérni, részcélokat kell kijelölnöd! ) Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a célkitűzés egyben kihívás is legyen. Ha túl nagy a tét, ha lehetetlen a küldetés, önmagadnak kódolod a kudarcot. Ha túl kicsi, elvesz(t)ed a motivációd. 

Kikötő a láthatáron

Ha már kiválasztottad a kikötőt, van esélyed odaérni. Ahogy távoli tengeri útra sem indulnál előkészületek nélkül, úgy ebbe a karrier útba sem érdemes felkészületlenül belevágnod.

Bármikor lehet kedvező a széljárás, így tegyél meg mindent. Állj készenlétben, ellenőrizd a virtuális és a valós láthatóságodat, kezd el az utat, amint lehet. Lesznek rázós helyzetek, viharok, esős napok és ragyogó napsütés. Lesz, hogy segítségre szorulsz és csalódsz. Akad majd, amikor nem a várt helyről érkezik a megoldás. Ne halogass. Minél előbb indulsz, annál előbb odaérsz! 

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

.