119997293625566
coach képzés
Hogy készül a karrier coach?
2021-05-25
coach képzés
Miért kell folyton tanulni?
2021-08-16
Összes

Hogyan kerüld ki a csapdákat? Avagy szabad-e az interjún nemet mondani?

karrier-tanácsadás

Nem értem, már harmadszor kerülök ugyanolyan céghez, és ugyanazokkal a problémákkal kűzdök. Nem hiszem el, hogy megint ez történik velem.

Gondolom, sokatoknak nem ismeretlenek ezek a mondatok.

Velem is előfordult, hogy egymás után kétszer is hasonló problémákkal találkoztam különböző cégeknél.

De hát én nem tehetek róla. Honnan tudhattam volna. Valóban nem tudhatjuk. Igen, sokszor nehéz belelátni egy cég életébe, de lehetnek gyanús jelek.

karrier-tanácsadás

Milyen lépéseket tudsz tenni, hogy ezeket elkerült.

Két férfi jött nem régen hozzám, hasonló problémával.

Péter logisztikai vezető. Teljes hatáskört kapott szóban, kialakított egy új rendszert, komoly megtakarításokat ért el, és egyik napról a másikra elküldték.

János gazdasági vezető nagy cégeknél, és már harmadszor fut bele abba, hogy nem teljesen tisztességes döntésekkel találkozik.

Véleményem szerint mindkét esetben két módon is el tudják kerülni, hogy újra és újra ugyanabba a gödörbe essenek.

Az egyik, hogy nézz utána a cégnek? Mit lehet tudni róla? Mi jelent meg róla a sajtóban? Mit találsz a Google keresésnél.
Lehet, hogy már voltak rossz hírek. Lehet, hogy nem is annyira nyereséges, mint amit mutat magáról.

Furcsán hangozhat, de akár a Linkedinen is kereshetsz olyan embert, aki már eljött onnan, és kérhetsz információt.

De ha ezek alapján minden szép és jó, akkor a legfontosabb szűrő az interjú lehet.

Az interjú nem csak egy felvételi teszt neked, hanem egy üzleti tárgyalás is. Ha autót veszel, vagy lakást, akkor mennyi mindent megkérdezel, utánajársz, végig gondolsz.

Amikor egy állást elvállalsz, ugyanennyire kritikus lehetsz.

Na jó, de csak nem kezdek egy interjún vitatkozni. Mondhatok valamire nemet? Mi lesz, ha rossz néven veszik. Ha már az interjún nem tetszik valami, miért gondolod, hogy a munkában tetszeni fog.

Igen, lehet, sőt kell udvariasan nemet mondani, vagy nem egyet érteni. Ha emiatt nem te leszel a kiválasztott, akkor örülj nekik.

A legveszélyesebbnek azokat az interjúkat találom, ahol azt hallom, hogy óó, ez annyira jó volt, csak beszélgettünk, és felvettek. Mi is történt. Szinte semmit nem tudtatok meg egymásról. Nem tudod, mi a munkakör valójában. Nem tudod, mik lesznek a feladataid. Nem tudod, kikkel fogsz együtt dolgozni.

A munkáltató meg nem tudja valójában mihez értesz, mit tudsz pontosan. Így aztán a nagy boldogság után lehet a nagy pofára esés.

Életem legrosszabb munkahelye egy ilyen interjú után volt.

Mint kiderült, a gyönyörű címem mögött nem voltak valódi feladatok, nem volt hatásköröm, nem dönthettem semmiben. A hátam mögött történt minden.

Vajon miért?

Mert nem kérdeztem eleget. Nem tudtam, ki a valódi főnök. Nem tudtam, hogy mik lesznek a valódi feladataim. Nem tudtam, mit is jelent számukra a HR. Hogy vannak-e tréningek, és milyenek.

Amikor Péter bekerült a második rossz munkahelyére, szintén nem kérdezett.  Ezért a sikereinek nem örültek, hanem féltékennyé tették az igazgatót. Mikor beszélgettünk, nagy hangsúlyt tettünk arra, hogy mit kérdezett volna, hogy elkerülje ezt a csapdát.

Kiderült, hogy már az elején is voltak gyanús dolgok. Meg kellett volna kérdeznie, ő választhatja-e ki a munkatársait. Milyen összeg alatt dönthet. Mi alapján kapja a bónuszt. Mik a cég céljai a következő években. Ha az derül ki, hogy a munkatársak kiválasztásában nem vehet részt, akkor gyorsan nemet lehet mondani. Udvariasan elmondani, hogy ő ezzel nem ért egyet.

Volt olyan munkahelyem, ahol a betanított munkást is az igazgató választotta ki. Hiába voltam én a HR-es, nem tudtam meggyőzni, hogy minimálbérrel nem fogunk jó embereket találni.

Ha az elején megkérdezem, hogy a fizetési rendszer hogy néz ki, hogy ki dönt a kiválasztásban, hogy kinek jelentek, akkor biztos, hogy azt a munkát nem vállalom el.

Lehet, sőt kell néha nemet mondani.

Sokkal jobb, ha még az elején tudod, hogy miért nem vállalsz el egy jónak tűnő állást, mint a próbaidőben, vagy az első évben kínlódsz, és szeded össze a kudarcokat.

Egy rossz munkahely hihetetlen romboló tud lenni pszichikailag, és hosszabb távon testileg is. Hányszor hallom, hogy gyomorgörcsöm van, amikor bemegyek.

Hogy úgy be van állva a hátam, hogy alig tudok mozogni.

Egy ilyen kudarc sajnos az önbizalomnak is nagyon rosszat tesz, és sokkal nehezebb lesz utána változtatni, válogatni.

Kerüld el ezeket a csapdákat, és nézz utána a helyzetnek, és kérdezz, kérdezz.

Ha szükséged van segítségre, gyere el hozzám karrier-tanácsadásra, és kidolgozzuk az interjú stratégiádat is.

.