119997293625566
karrier-tanácsadás
Hogyan kerüld ki a csapdákat? Avagy szabad-e az interjún nemet mondani?
2021-08-09
karrier tanácsadás
Majd, ha lefogyok
2021-09-06
Összes

Miért kell folyton tanulni?

coach képzés

A szüleink korában még gyakori volt, hogy a fiatalok a szakmunkásképző vagy a szakközépiskola elvégzése után munkába álltak. Akár életük végéig ugyanannál a munkáltatónál dolgoztak, akinél először lehetőséget kaptak. Ma már ez szinte lehetetlen. Nemcsak azért, mert a ma embere már sokkal kevésbé monotóniatűrő és lényegesen ingerkeresőbb. Azért is, mert a technikai- digitális fejlődés következtében egyszerűen nincs olyan tudás, amely harminc- ötven év távlatában kiállná az idő próbáját.

Bármennyit tudunk már, a világ folyamatosan változik. Ami elég volt 10, 5 vagy akár 2 éve, ma már nem biztos, hogy ugyannyira hasznos. Az a ritka alkalom, amikor elküldtem klienst akkor volt, ha határozottan állította, hogy ő már nem tanul új dolgokat.

A rossz hír az, hogy még az sem teljesen biztos, hogy azonnal hasznosítani tudod. Sokszor kérdezik tőlam, hogy mit tanuljanak, ami a következő 10 évben biztos hasznos lesz. Sajnos nem tudom. Nincs ember, aki biztosan tudja, hogy mi lesz 10 év múlva a munkaerőpiacon. Én például teljesen biztos vagyok, hogy nem ugyanezt, vagy legalábbis nem ugyanígy fogom csinálni. De meggyőződésem, hogy minden tanulás hasznos lehet.

Ma mindenki azt gondolja, hogy informatikusnak kell lenni. De nem mindenkinek való ez a szakma. És amúgy mi lenne a világgal, ha csak informatikusak lennének. Nagyon sok szakma és irány van, amit követni lehet.

Hol is tanuljak?

Ma már rengeteg lehetőséged van arra, hogy tanuljál.

Nem feltétlenül kell nagy és költséges beruházásokra gondolni- bár olykor azokra is szükség van. Néha elég, ha tagjai vagyunk alumni csoportoknak, rendszeresen olvasunk a szakmánkhoz kapcsolódó köteteket, magazinokat vagy kutatási eredményeket. Esetleg részt veszünk workshopokon, előadásokon vagy beiratkozunk egy online továbbképzésre.

Találhatsz  ingyenes online kurzusokat, Linkedin posztokat, online tanulási lehetőségeket, vagy személyes képzéseket, felsőfokú tanulmányokat

Az, hogy mit választasz függ a szakmától, az általad kedvelt tanulási módtól, és hát persze a pénztől is.

Bármennyire jók vagyunk is a szakmánkban, bármennyire imádjuk is csinálni: fejlődnünk kell.

Mégis, kinek van erre pénze, ideje?

Mindenkinek, aki szán rá. Közhely? Az. De a közhelyek legutálatosabb tulajdonsága, hogy sokszor igazak. Tulajdonképpen bármelyikünk tanulhat, ha akar. Az időt ugyan nekünk kell hozzá megtalálnunk, de a világ nyitva áll előttünk.

coach képzés

Tanulj angolul

A nyelvtudás mára elengedhetetlen velejárója számos munkakörnek. Ha még nem rendelkezünk vele, érdemes belevágni a megszerzésébe. Ha már beszélünk valamilyen nyelven, fontos használni és életben tartani. Ehhez rendelkezésre állnak -akár ingyenesen is- appok, honlapok, online és offline közösségek. Nézhetünk filmeket eredeti nyelven, könnyedén letölthetünk bármilyen könyvet, akár a szerző anyanyelvén is.  A TED-korszakban élünk, így bármiről, bármikor hallgathatunk, nézhetünk tudományos igényességű inspiráló előadásokat.  A podcastek között gyakorlatilag bármilyen tematikát követve kincsekre bukkanhatunk. Vezetés közben, főzés alatt, de akár a futópadon is tanulhatunk. A nap bármelyik szakában.

Minek még egy papír?

Bizonyos munkakörökkel kapcsolatban elvárás, hogy megerősítsük, kibővítsük tudásunkat. Ezekhez nem elég ’csak’ a tudás, a pontokra, vizsgákra, papírokra is szükség van. Más területeken nem számít, miről van bizonyítványod, az viszont, hogy mihez értesz, annál inkább. Érdemes végiggondolni, és utána nézni, hogy melyik a legjobb út. Valahol a diploma a leghasznosabb, de van amikor a tanfolyamok, kurzusok.

Egy papír önmagában semmit sem ér. De a tudás, ha rejlik mögötte, felbecsülhetetlen.

Tedd teljessé magad új ismeretekkel! Szerezz gyakorlati tapasztalatokat! Kalandozz a szakterületeddel határos területekre! Válts karriert! Vágj bele!

Ha már évek óta nem tanultál, pláne, ha gyermekeid vannak, nehéz lépés visszaülni az iskolapadba. Máshogy jár az agyunk, elfelejtettük a tanulás módszertanát. Nehezebben fókuszálunk és talán a memóriánk sem a régi. De hidd el, ez olyan, mint a biciklizés! Nem lehet elfelejteni.

 

Tanulj velem!

Szeptemberben indul hat alkalmas karrier-tanácsadó, coach képzésem, melynek fókuszában a HR-s és a tanácsadói és coach tevékenységek ötvözése áll. Megtanulhatod, hogyan támogathatod munkahelyi vezetői vagy coach pozíciódból a hozzád forduló embereket. Megismerhetsz egy olyan általam összeállított, speciális módszertant, melynek része nemcsak a storytelling és a coaching eszköztára, hanem a HR technikák és a pszichodráma is. Nyissuk ki az ajtót egy kerekebb világra együtt!

Őszi karrier-tanácsadó képzés!

.