119997293625566
Mire jók az ismerősök? Kurtán Klára karrier-tanácsadó
2016-08-24
Mutasd, ki vagy! Kurtán Klára karrier-tanácsadó
2016-09-06
Összes

Könnyen? Gyorsan? Állást?

karriercél

könnyű karriertanácsadás

Rossz hírem van. Ez nem fog sikerülni. Sokan emlékszünk még a könnyen, gyorsan nyelvkönyvekre. Bevallom, én még nem nagyon találkoztam olyannal, akinek sikerült volna fél év alatt eljutni nulláról a középfokú nyelvvizsgáig. Persze vannak kivételek, akik különleges tehetséggel rendelkeznek, de még nekik sem megy könnyen. Ugyanígy a karrier-tanácsadáson sem érünk el könnyá és gyors sikereket.

Az álláskeresés, állástalálás sem megy könnyen gyorsan. Bele kell tenni időt, munkát, energiát.

Bevallom, engem feldühít, mikor olyanokat hallok, hogy olyan fárasztó több önéletrajzot írni, 25 helyre regisztrálni, kutatni. Ahogy az is feldühít, amikor valaki nem hajlandó tanulni, naprakésszé válni a szakmájában.

Tudom, mindannyian ismertek olyan embert, akinek soha nem kellett állást keresni, mert őt találták meg, vagy az első pályázatánál már sikert ért el. De ne hidd el, hogy ez olyan könnyen ment. Azért találták meg őt, és azért járt sikerrel, mert előtte megdolgozott érte. Ismerték a szakmájában, ápolta a kapcsolatait, tanult és fejlődött.

Ha most keresel állást, vagy gondolkozol a váltáson, akkor dolgozni kell rajta. Időt kell rá szánni.

 

Az első feladat, hogy jól ismerd magad.

Fedezd fel, mik az erősségeid, mi az, amit szeretsz, mi az, amiben sikert értél el. Erre érdemes időt szánni. Keresni akár teszteket, önismereti könyveket. Beszélgetni barátokkal, rokonokkal, hogy ők mit látnak.

A következő lépés végignézni, mik a lehetőségek. Kutass, légy naprakész. Olvasd a szakmai oldalakat, figyeld, mi történik a te piacodon.

Úgy érzed, kevés a tudásod az álomálláshoz? Akkor tegyél érte.

Tanulj, tanulj, tanulj.

Sajnos sokszor látom, hogy lusták a hozzám fordulók tanulni. Én azt gondolom, hogy nincs olyan terület és kor, ahol ne lehetne, és ne lenne érdemes fejlődni. De manapság vannak olyan területek, ahol ha nem tanulsz minden nap, akkor pillanatok alatt lemaradsz.

Döbbenetes látni, hogy online marketinggel foglalkozó, és ezen a területen elhelyezkedni kívánó emberek nem tudják az aktuális trendeket. Ma talán a legjobban keresett szakma az online marketinges. Éppen azért, mert nagyon kevesen vannak, akik rászánnak időt, energiát és pénzt arra, hogy a tudásuk naprakész legyen.

De a saját szakmámban is minden nap tanulok valamit. Figyelem az éppen aktuális vállalati híreket. Tanulok új teszteket, technikákat.

Bevallom, nagyon sokat tanulok a klienseimtől. Sok időt szánok arra, hogy rendszerezzem a tőlük kapott információkat, és felkészüljek az ő problémájukból is. Sokszor csodálkoznak, hogy van majdnem minden területen ötletem. Egyszerű. Sokat olvasok, sokat kérdezek. Ha látok érdekes képzést, találkozót, akkor elmegyek. Most éppen én is az online marketingben próbálok elmélyülni. Nem leszek marketinges, de fontos, hogy a saját dolgaimat jól tudjam reklámozni, és jól tudjak kérdezni a szakemberektől.

A legfontosabb tanácsom mindig az, hogy TANULJ.

Nem feltétlenül újabb iskolapadba kell beülnöd, vagy újabb papírt szerezned. Sőt. Tanulhatsz otthon, olvashatsz szakkönyveket. Nagyon sokat lehet tanulni az un. Meet up-okon, ahol egy-egy témában dolgozó emberek osztják meg gondolataikat egymással. Vannak rövidebb tréningek, ahol gyakorlatias ismeretekre tehetsz szert.

A karrier-tanácsadáson egy konkrét akciótervet készítünk, és megyünk végig rajta.

De magát a konkrét álláskeresést sem úszod meg munka nélkül. Első körben meg kell írni egy jó önéletrajzot. Ehhez össze kell gyűjtened, mindazokat a tapasztalatokat, amikben sikeres voltál. A legtöbben meglepődnek, hogy hány órát lehet eltölteni, egy igazán jó önéletrajz megírásához.
És ez még nem elég. Mert nem egy önéletrajzot kell írnod, hanem annyit, ahány helyre pályázol.

Alaposan el kell olvasnod a hirdetéseket, hogy tudd, mik a követelmények, és miért te lennél a legjobb számukra.

Meg kell ismerned a vállalatot, amennyire csak lehet. Nincs annál rosszabb, mikor valaki odamegy egy interjúra, és fogalma sincs arról, hogy hova jelentkezett.

Fel kell készülnöd az interjúra. Végig kell venned az összes lehetséges kérdést és választ. Erre itt találhatsz segítséget.

Ha mindezt megtetted, de csak akkor, már jogosan várhatod, hogy szerencséd legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük