119997293625566
karrier tanácsadó
A nagy emberkísérlet: álláskeresés felsőfokon – piackutatás álláskeresőként
2019-07-26
Life long learning, avagy tanulni emberi dolog
2019-08-14
Összes

Neked mi az igazán fontos?

Mi alapján választottad ki a munkahelyedet? Mi volt a legnagyobb vonzereje? A szakmai fejlődés lehetősége, esetleg a jó társaság? Kiváló a béren kívüli juttatások rendszere, vagy talán kiemelkedő a fizetés?

Legtöbbször, ha állást keresel, végig kell gondolnod, mik a számodra legfontosabb értéktartományok. Általában- különösen, ha családos ember vagy- van egy bérelképzelésed, ami valamelyest rugalmas. Sokaknak fontos a havi fix, ugyanakkor a pénz nem minden. Ha mindenben konkrét elképzelésed van, könnyen lehet, hogy sosem találod meg a megfelelő munkahelyet. Persze ebben az esetben még mindig létrehozhatod saját magadnak!
Viszont, ha tudod, hogy alkalmazotti státuszban szeretnél dolgozni, ki kell választanod a prioritást élvező részterületeket. Összegyűjtöttem 7+1 kérdést, melyet megválaszolva közelebb kerülhetsz önmagadhoz és a karriercélodhoz egyaránt.

Mennyi pénzt szeretnél hazavinni?

Jó, ha nem egy konkrét összeget határozol meg, hanem egy tól-ig tartományt. Érdemes előre meghatároznod önmagad számára, hogy mely tényezők hatására lennél hajlandó ebben rugalmasságot mutatni. Ha az álommelóra hívnak, de kevesebb pénzért: elvállalod? Ha alacsonyabb a kezdőbér, de adott a jelentős szakmai fejlődés lehetősége: szóba jöhet? Mennyi az a minimum, amire feltétlenül szükséged van? Amikor kalkulálsz, feltétlenül gondolj a járulékos költségekre! Ilyen lehet a benzinköltség vagy a bérlet ára, napi parkolási díj, autópályamatrica, telefonköltség vagy más olyan tétel, ami csökkenteni fogja a ténylegesen megkeresett pénz mennyiségét.

Mit jelent számodra a biztonság és a változatosság?

Míg a szüleink akár egész életüket egyetlen vállalatnál, akár egyetlen pozícióban dolgozták végig, erre ma rendkívül kicsi az esély. Ez persze nem is baj! Mielőtt állást változtatsz, mégis jól jöhet, ha „szaglászol” kicsit. Milyen a cég megítélése a munkavállalók körében? Mennyire megbízható lábakon áll a cég maga? Mennyire variábilisak a munkakörrel járó feladatok? Van, akinek az a legfontosabb, hogy minden nap tisztán tervezhető legyen, mert ez adja a biztonságot. Másoknak az ad lendületet, ha mindig és minden változik. Te melyik csoportba tartozol?

„Oly távol vagy tőlem, és mégis közel…”- avagy, mennyit vagy hajlandó utazni?

Bevallom, amikor nekem kellett állást találnom, a lakóhelyem és a munkavégzés helye közötti távolság a legkevésbé sem volt meghatározó eleme a keresési szempontjaimnak. Ezért mindig meglep, ha egy ügyfélnek ez a legfontosabb tétel a listáján. Célszerű ebben a kérdésben is rugalmasságot mutatni és egy tartományt meghatározni magunk számára.

A munkába való utazás költséges és időrabló tevékenység lehet. Gondold át, hogy milyen napi tevékenységeid vannak, amelyekre mindenképpen időt kell szakítanod! Van-e kisgyermeked, ápolásra szoruló idős rokonod, betegséged, sportszükségleted? Fizetik-e a bejárás költségeit? Mindenkinek mást jelent a „távol”.

Tizenkettő lett, maradhat?

Vannak munkahelyek, ahol a teljesítési célok elérése érdekében, hónap végén vagy az év bizonyos szakaszaiban elvált és szükséges a túlóra. Esetleg eleve többműszakos munkarendben kell dolgozni, vagy vannak készenléti idők. Dolgoznál-e éjszaka vagy hétvégén is? Vállalnál-e negyven óránál többet, külföldi kiküldetést, több telephelyen való munkavégzést vagy napi autózást a munka részeként?

Milyen a munkakörnyezet?

Számos cégnél hatalmas közösségi terek, nyitott irodák állnak a dolgozók rendelkezésére. Némelyik a város szélén várja az alkalmazottakat, akár saját céges buszjárattal. Mások a belvárosban helyezkednek el és a régi bérházak sajátosságaiból fakadóan zegzugos, olykor szeparált kisebb irodákat biztosítanak. A térbeli elrendezés sajátosságai mellett egyedi szervezeti felépítésekkel is találkozhatsz. Van, ahol nagy munkacsoportokban dolgoznak, másutt sejtek, team-ek és változatosan kapcsolódó szervezeti elemek alkotják a vállalat egészét. Néhol hagyományos, szigorúan rögzített keretekkel találkozhatsz, míg vannak folyamatosan változó, nagyobb proaktivitást igénylő szervezetek.
Ráadásul a munkaidő is sokféle módon alakulhat: nyolctól négyig vagy fél ötig, tíztől hatig, vagy akár adott törzsidővel. Van-e lehetőség home office-ra? Olyan szempontok ezek, amelyeket érdemes megfontoltan átgondolni.

Hatalom: az vajon mi?

A hatalomnak és a befolyásnak rossz a PR-ja. Számos pejoratív jelentést kapcsolunk hozzá, noha a hatalom és a felelősség eloszlása, és annak mértéke minden szervezet velejárója. Vannak, akik tévesen értelmezve a felelősséget, valóban csak dirigálnak. Nem tisztelik az alkalmazottat és benne az embert. A hatalomra érdemes felelős vezető jellemzője, hogy felismeri a vállalati struktúrában elfoglalt helyével járó kötelezettségeket is. Szeretnél-e feljebb lépni a ranglétrán? Mit jelent számodra a hatalom? Hatni akarsz-e szűkebb- tágabb környezetedre? 150 alkalmazott, életmentő sebészeti műtétek vagy egész életre ható angolórák? Határozd meg te, merre tartasz!

Társadalmi felelősségvállalás és vállalati értékek. Mi van?!

A munkád nem határoz meg téged. A munkád nem határoz meg téged?
Minden ember hisz valamiben. Mindenkinek vannak olyan értékei, amelyek nélkül nem tud, vagy nem akar érvényesülni. Elutasítod az állatkísérleteket? Hiszel a természetfelettiben? Fontos számodra a környezetvédelem, esetleg az ifjú tehetségek támogatása? Elvi vagy élettani okokból előnyben részesíted az anyabarát vagy a családbarát, esetleg a kutyabarát munkahelyeket? Ha ezekben a kérdésekben határozott nézőpontod van, akkor mindenképpen tájékozódj, mielőtt igent mondasz!

Magányos farkas, vagy igazi partiarc?

Sokan vannak, akik számára a közösségi létezés, ha nem is teher, de feladat. Ha közéjük tartozol, érdemes olyan munkakört választanod, amelyben nagy személyes teret biztosítanak számodra mentálisan és fizikai értelemben is. Másoknak nagyon fontos, hogy legyen kihez szólni, elakadás esetén közösen gondolkodni, vagy együtt csacsogni kávészünetben. Ők azok, akiknek szüksége van a társaságra. Ha ezek a sorok rólad szóltak, akkor válassz ennek megfelelően.

Tudom, hogy a hasznosság érzése és a pénzkeresés a legfontosabbak között vannak, ha épp állás nélkül vagy, esetleg mielőbb váltanál. Ugyanakkor nagy hiba, ha nem méred fel saját elképzeléseidet és elvárásaidat. Öröm, ha megfelelsz a kiválasztott cégnek. De az, hogy a cég is megfeleljen neked, szükséglet.
A munkahelyeden töltöd az ébrenléttel töltött óráidnak a felét. Lehet, hogy még többet. Ha rosszul érzed magad, az hatással van a munkavégzésed hatékonyságára, a mentális és fizikai állapotodra és a társas kapcsolataidat is. Töltsd meg ezt az időt olyan tartalommal, olyan minőséggel, amiben jó(l) tudsz lenni.

 

.