119997293625566
karrier-tanácsadás
Hobbiból karrier: Sikeres karrierváltók
2020-07-07
karrier coach
Siker – Cél – Önismeret
2020-07-27
Összes

Mókusok a munkaerőpiacon

karrier coach

Nem elég csak várni az aranyhívást, tudatosan tennünk is kell érte, hogy a megfelelő hívás felkészülten érjen. (Fotó: Robin van der Ploeg/ Unsplash)

Mókusok a munkaerőpiacon

HR-s körökben ismert egy különleges, nemcsak a munkaerőpiacon létező „betegség”, a lila mókus szindróma. A kórkép fejvadászok, munkaügyesek és kiválasztási szakemberek körében terjed, nem ritkán elragadja a főnököket és ritkább esetben a munkavállalókat is érinti. Ismertetőjelei közé tartoznak az extrém elvárások (ld. még: két diploma, török-japán középfokú nyelvvizsga, harminc év alatti életkor és persze jóval piaci bér alatti munkadíj ellenében történő elkötelezett és professzionális munkavégzés), a kompromisszumra való hajlandóság hiánya és a rugalmatlanság.

Szívesen mondanám, hogy nincsenek ilyen túlkapások a szakmában és minden HR-s képes dinamikusan, perspektívákat is figyelembe véve gondolkodik, de sajnos nem így van. Márpedig ritkán kaphatunk meg mindent, amire vágyunk. Néha engedni kell a huszonegyből és nem árt előre eldönteni, mi az, ami nem (annyira) fontos. Mi az, amit menet közben is meg lehet tanulni, vagy amire nem feltétlenül van szükség a munkavégzéshez.  Ha a kiválasztási folyamat azzal zárul, hogy nincs egyetlen alkalmas jelölt sem, akkor érdemes megvizsgálni, hogy vajon nem túl magasak-e – vagy legalábbis piacra optimalizáltak-e – az elvárások.

Lila köd: a munkavállalói oldal

Túlzásokba esni és extrém elvárásokkal élni persze nemcsak a munkáltatók kiváltsága. Bármely korosztályban, de az Y- és Z- generációknál különösen előfordulhat, hogy a munkavállaló nincs tisztában saját értékeivel és elvárásainak realitásával. Olyan fizetési megjelölések érkeznek frissdiplomás jelöltektől, melyeket gyakran a szakma öregei megfogalmazni se mernének. A kezdők bérigénye a legfrissebb felmérések alapján átlagosan 270- 300 000 Ft, nettóban.

Tény, hogy ma már sok esetben fordított a piaci helyzet és a munkaerőhiány következtében a leendő dolgozó aktívabban befolyásolhatja saját sorsát, jobb fizetési feltételeket, kafetériát, vagy más extra juttatásokat harcolhat ki. De még mindig ritka az az állás, amelyikben napi 2-3 órát luxusirodában dolgozva lehet ingyen tanulmányi utakra indulni szanaszét a világban.

karrier coach


Nem elég csak várni az aranyhívást, tudatosan tennünk is kell érte, hogy a megfelelő hívás felkészülten érjen. (Fotó: Robin van der Ploeg/ Unsplash)

Célok álláskeresőknek

Ha munkahelyet váltunk vagy életünkben először szeretnénk elhelyezkedni, fontos, hogy tudjuk, kik vagyunk. Mik a céljaink, mik a vágyaink, hol látjuk magunkat egy, három, öt év múlva. Meg kell határoznunk, melyek azok a tényezők, melyben nem tudunk vagy akarunk rugalmasságot mutatni. Ezek nemcsak az anyagiakban (fizetési igény, juttatások, célprémiumok, utazási térítés, egészségpénztár stb.), hanem elvi tényezőkben (tolerancia, politikamentesség, LMBTQ közösség elismerése, társadalmi felelősségvállalás stb.) vagy praktikus szempontokban (munkaidő eleje és vége, szabadságok egyéni felosztásának lehetősége, fizetetlen szabadság elérhetősége stb.) is megmutatkozhatnak. Az a munkavállalói – egyébként nagyon is általános- álláspont, hogy majd a felajánlott fizetés függvényében döntünk, hibás.

Legalább magunk számára meg kell határoznunk mennyiért, mennyit, milyen elosztásban és hol szeretnénk dolgozni. Az interjúsorozat bármely pontján előkerülhet ez a kérdéskör és nem árt, ha vannak konkrét elképzeléseink.

Realitások álláskeresőknek

Nemcsak azt kell tudnunk, mire vágyunk, hanem azt is, mire nem. Miben tudnánk engedni? Mi az, ami fontos nekünk a következő néhány évben? Ha gyermeket szeretnénk vállalni, nyilván a stabilitás és a kiszámíthatóság elsődleges. Ha szeretnénk karrierünk építésébe fogni, elképzelhető, hogy hajlandóak vagyunk átmenetileg kevesebbért dolgozni egy majdani továbblépés vagy egy jó referencia kedvéért.

karrier tanácsadó

Ha nem tudsz álmodni és nincsenek vízióid: elvesztél. Akkor is, ha csak azok vannak. Gondolkodj reálisan!
(Fotó: Mika Baumeister/Unsplash)

Hacsak nincs valamilyen egészen specifikus, rendkívül keveseknél elérhető tudásunk, érdemes eldöntenünk, miben tudunk rugalmasságot mutatni. Súlyoznunk kell, mi mennyire fontos és a tárgyalási folyamat során újra meg újra döntéseket hozni.

Néhány szempont mérlegeléshez:

  • ANYAGIAK: fizetés, béren kívüli juttatások, autó, telefon, céges internet, fizetés nélküli szabadság stb.
  • FEJLŐDÉSI POTENCIÁL: elérhető belső képzések, előrelépés lehetősége, nyelvoktatás, szakma meghatározó alakja melletti munkavégzés, felelősség, egyéni munkavégzés mértéke, mentoring, szupervízió elérhetősége stb.
  • ÉRTÉKEK: miben hiszünk és azt mennyire akarjuk képviselni? Politika álláspont, vallási irányultság, PC kommunikáció, társadalmi felelősségvállalás, nemek közötti egyenlőségért folytatott küzdelem, külső és belső kommunikáció egymáshoz való viszonya, személyesség stb.
  • PRAKTIKUM: munkavégzés helye, ideje, munkakörrel járó utazás, szabadságok felosztása, kollégák száma, megbeszélések gyakorisága, felelősség eloszlása stb.

Honnan tudhatom, mire van valójában szükségem?!

A sikeres álláskeresés egyik kulcsa a szakmai felkészültség, önreprezentációs képesség és hajlandóság, valamint az elszántság. A másik fontos „lába” azonban az önismeret. Annak a tudása, hogy ki vagyok, mit akarok, mi az, ami valójában fontos számomra. A munkavállalónak képesnek kell lennie a priorizálásra. Tudnia kell álmodni és tudnia kell elengedni.  Nem elég csak a mostot látnia, egészben is vizsgálnia kell a teljes képet. Rendelkeznie kell jövőképpel, hogy jól tudjon dönteni.

Nehézséget jelent számodra mindent átgondolni vagy úgy érzed, elakadtál?

JELENTKEZZ BE MÉG MA! 

klara@kurtanklara.hu

+3670 335 8493

Örömmel beszélgetnél sorstársakkal? Várunk a LÉGY A SAJÁT FEJVADÁSZOD! Facebook csoportban.

.