Siker - Cél - Önismeret - kurtanklara.hu
karrier coach
Mókusok a munkaerőpiacon
2020-07-14
karrier coach
Mikor lesz végre munkám?!
2020-08-04
Show all
karrier coach

A te álmod, a te felelősséged. (Fotó: Ian Dooley/Unsplash)

Álmaid állása rendszerint közelebb van, mint gondolnád. Eléréséhez azonban nemcsak akaratra, hanem lehetőségekre, kapcsolati hálóra, nyitott szemre, remekül összerakott CV-re, legfőképpen pedig önismeretre van szükséged. Megfelelő önéletrajzot és motivációs levelet írni alapos tájékozódás után bárki tud. Ez azonban legfeljebb arra elegendő, hogy kiemelkedj a tömegből, arra már nem, hogy te legyél a befutó.

A siker olyan soktényezős egyenlet, melynek nem ismerheted és nem befolyásolhatod minden elemét. Függ rátermettségtől, felkészültségtől, asszertivitástól, kommunikációs készségtől, az adott nap hangulatától és az interjún részt vevő felek közötti befolyásolhatatlan kémiától egyaránt. Ahhoz, hogy el tudd érni céljaidat, először meg kell fogalmaznod, majd mindenkor észben kell tartanod őket. Adaptálódnod kell a váratlan helyzetekhez és látnod kell a szituációk egyes – olykor akár ellentétes. aspektusait. Úgy kell érvényesítened álláspontodat, hogy közben mindvégig empatikus és szimpatikus maradsz. Ez nehéz, olykor szinte lehetetlennek tűnő feladat.

Mit tesz a coach-od a boldogságodért?

A válasz egyszerű: egyedül semmit. Nem neki kell tennie, hanem neked.

Coach-ként szívesen támogatást nyújtok bárkinek, aki a segítségemet kéri. Mégsem tudok hasznára válni mindenkinek. Hiába van meg minden képesítésem, hiába van nagy tapasztalatom és gyakorlatom, csak azoknak válhatok partnerévé, akik valóban változtatni akarnak. Ha azért jössz hozzám, mert valaki azt kérte, vagy mert sokat unszolt a feleséged: nem segíthetek.

Csak úgy tudok veled és érted tevékenykedni, hogy magad is nagy részt vállalsz belőle. A folyamat érted van és rólad szól. A te ügyednek neked kell a legfontosabbnak lennie. Minden kérdésedre nyitott vagyok, de sosem adhatok neked kész válaszokat. Az időm és figyelmem a tiéd, de a döntéseid felelőssége is.

karrier coach

A te álmod, a te felelősséged. (Fotó: Ian Dooley/Unsplash)

Vigyázz, kész, rajt!

Olykor már a célok pontos meghatározásánál elakadunk. Az ugyanis- hiába általánosan használt gondolat- nem cél, hogy gazdag vagy boldog akarok lenni. Mást jelent a gazdagság neked és nekem. A boldogságnak ezer arca van. Lehet az gondtalan költekezés, szerelem, gyermekvállalás, egy hegy meghódítása, egy találkozás… Mindenkinek megvan a saját verziója. A kérdés az, mi a tiéd.

A kulcs: önismeret

Ahhoz, hogy megírhasd sikered forgatókönyvét, először tisztáznod kell magadban az alapokat. Ideje megismerned azt az embert a tükörben! Mit szeret igazán? Mi bosszantja fel és miért? Melyek azok a helyzetek, melyekbe újra meg újra belesodródik és vajon mi ennek az oka? Miért követi el sokszor szinte ugyanazt a hibát…? Először fel kell tenned magadnak a kérdéseidet. Rengeteg lesz belőlük, s lehet, hogy egyik- másik egészen fájdalmas is lesz közülük. Mégis szembe kell nézned velük.

Amikor már tudod, hogy hol rontod el, hol van a te egyéni felelősséged és mely pontokon vihetnél változást életed tipikus helyzeteibe, képes leszel megváltoztatni őket. Csak addig lesz vizes a lábad, amíg a folyó vizébe lépsz.

Száraz lábbal a megoldás felé

Ne hallgass azokra, akik azt mondják, a munka csak  ahhoz kell, hogy pénzt keressünk. Ahhoz IS kell. De kell azért, hogy teljesebbnek és sikeresebbnek érezhessük magunkat. Kell, hogy örülni tudjunk a mindennapoknak. Kell, hogy hozzátegyünk a közösségünkhöz és a világhoz. Csinálhatod csupán a pénzért is. De nem lenne még jobb azért csinálni, mert szereted?!

Induljunk együtt a siker felé!
www.kurtanklara.hu
klara@kurtanklara.hu
+36 70 335 8493

Comments are closed.