Munkanélküliség vagy munkaerő hiány - Kurtán Klára karrier coach
A karrierről a Jazzy rádióban
2016-04-12
Válaszok Kurtán: Tegyünk-e fényképet?
2016-05-28
Show all
karrier coach a kiválasztásért

 Mostanában kétféle panaszt hallok folyamatosan. Azoktól az ügyfelektől, akik karrier tanácsadásra jönnek, azt, hogy sehol nincs munka, nem találnak állást, hiába küldik el ezer helyre a pályázatukat, mégsem járnak sikerrel. A vállalkozóktól meg azt, hogy nem találnak embert, „Itt senki nem akar dolgozni!” De akkor mi is az igazság?

Szokás szerint nincs egy igazság.

Valóban nehéz állást is, és munkaerőt is találni, ugyanis az a helyzet, hogy a cégek nem pont azokat az embereket keresik, akik munkahelyet szeretnének.Ma Magyarországon elképesztően nagy hiány van néhány szakmában. Nem csak azokban, amelyekről mindenki tud: informatikus, több nyelven beszélő telefonos ügyintéző, vagy CNC esztergályos. Hanem például raktárosok két műszakban, betanított munkások három műszakban, vagy angolul jól beszélő eladók, akik képesek sok órán át állni.

Álláskeresés titkai

Hiába keres valaki állást, mint könyvelő, hÁa nem tud angolul, és nincs pont olyan gyakorlata, amit a hirdetésben megjelölnek, akkor sajnos kevés az esélye.

Ezért is fontos, hogy pontosan ismerjük, és megmutassuk, hogy milyen képességeink és tapasztalataink vannak.
Sokszor hallom, hogy több száz helyre elküldi valaki a pályázatát, de nem kap pozitív választ.

Ugyanakkor azt tapasztalom, mikor én keresek munkatársat, hogy százával kapok ugyan  jelentkezéseket, de ezek a legkevésbé sem felelnek meg a hirdetésben leírtaknak.

Legutóbb részmunkaidős angolul beszélő eladókat kerestem, némi kereskedemi tapasztalattal.
Több mint száz jelentkezést kaptam én is, mégis nagyon nehezen találtam hat igazán megfelelő jelöltet.

Hogyan ne küldj önéletrajzot?

Hihetetlen, ugye?

A jelentkezések fele teljes munkaidős állást szeretett volna. Az egynegyedüknél már az önéletrajzból kiderült, hogy nem tudnak angolul. Amikor az interjún megpróbáltam angolul beszélgetni, újabb embereknél vált nyilvánvalóvá, hogy éles helyzetben nem képesek könnyedén használni az idegen nyelvet.
Néhány jelölt már a telefonban is nyeglén, udvariatlanul beszélt. Az interjúra nem egy esetben jöttek el szakadt farmerban, felkészületlenül. A jelentkezők nagy részénél pedig még távolról sem volt meg az igényelt tapasztalat.
Sokan kétségbeesésükben adják be eladói állásra is a pályázatukat, miközben kizárólag irodai, vagy akár tanári, pszichológiai tapasztalatuk van. Tudom, hogy nehéz elhinni, de hiába gondolod, hogy te már bármilyen állást elvállalnál, sajnos a munkáltatók csak olyan embert vesznek fel nem vesznek fel, akinél látnak hasonló munkatapasztalatokat.

Lehet változtatni szakmát, de csak ha van olyan tapasztalatod, ami hasznos lehet a másik félnek is.

Először azt nézd végig, milyen hasonló munkakörök vannak, ahova érdemes jelentkezni. Az önéletrajzodban azokat a feladatokat emeld ki, amik hasonlóak a hirdetésben megfogalmazott igényekhez.
Például, hogy sok ügyféllel, emberrel kellett beszélned, ügyeket intézned. Hogy bírod az állómunkát, mert naponta sok órát álltál a munkahelyeden.

Lehet kicsit „hazudni” az önéletrajzban, például ha asszisztens voltál, de recepciós feladatokat is végeztél, akkor írhatod azt.Vagy ha a munkakörödbe beletatozott a számlázás, pénzügyek intézése, akkor írhatod, hogy pénzügyi asszisztens.

De vigyázz, ha igazán hazudsz, pillanatok alatt lebuksz.

Ha csak háromnegyed évet dolgoztál valahol, akkor nyugodtan írhatsz egy évet.De ha öt év tapasztalatot kérnek, akkor hiába jelentkezel.

Sok időt, energiát és kudarcot megspórolhatsz magadnak, ha nagyon figyelmesen elolvasod a hirdetést, és nem küldözgeted mindenhova a pályázatod, ahol már első látásra kiderül, hogy nem te vagy a megfelelő jelölt.
Ezért is fontos, hogy ne egy önéletrajzod legyen, hanem minden alkalommal változtasd meg egy kicsit, hogy a megpályázott  álláshoz illeszkedjen.

 

 

Ha ilyen önéletrajzokat akarsz, fordulj hozzám.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük