119997293625566
Hogyan használd a facebookot, ha állást keresel?
2024-04-08
Összes

A produktív halogatás: amikor az elfoglaltság csak illúzió

karrier coach

Te már hallottál a produktítv halogatásról?

A halogatás nem mindig jelenti azt, hogy nem csinálunk semmit. Néha épp az ellenkezője igaz: aktivitásba temetkezünk. Ez a jelenség, amit „produktív halogatásnak” nevezünk, olyan cselekvések sora, amelyek hasznosnak tűnnek, de valójában csak elterelik a figyelmünket a valóban fontos feladatokról. Ismerős az, amikor a határidős munka, vizsga helyett ablakot pucolsz, nekiállsz selejtezni, vagy akkor jön rád, hogy kovászos uborkát csinálj? Olyan feladatokat végzünk, amelyek sürgősnek

De vajon miért veszélyes ez, és hogyan kerülhetjük el?

Mi a Produktív Halogatás?

Produktív halogatás esetén olyan feladatokat végzünk el, mint az iroda átrendezése, email-ek túlzott szortírozása vagy akár új rendszerek kialakítása a munkahelyen, amelyek sürgősnek, fontosnak tűnnek, de valójában. Mielőtt ezt a posztot elkezdtem megírni, sürgősen szükségét éreztem, hogy felmossak két szobát.

Ezek a tevékenységek általában kevésbé fontosak, mint amikre valójában összpontosítanunk kellene.

Miért értalmas a produktív halogatás?

  1. Elvonja a figyelmet a lényeges feladatokról: Ahelyett, hogy a legfontosabb projekteken dolgoznánk, apró, kevésbé jelentős feladatokkal töltjük az időnket. Ez hosszú távon hátráltathat minket céljaink elérésében.
  2. Növeli a stresszt és szorongást: Amikor a fontos határidők közelednek, és mi másodlagos feladatokkal foglalkozunk, ez növelheti a stressz szintünket. A fontos teendők halogatása csak fokozza a nyomást, amit magunkra helyezünk.
  3. Hatékonyság csökkenése: Ha energiainkat nem a legkritikusabb projektekre fordítjuk, az csökkentheti munkánk hatékonyságát és minőségét.

MI segít abban, hogy elkerüljük a produktív halogatást?

  • Prioritások megállapítása: Legyen egy heti, napi feladatlistád, hogy tudjad, mely feladatok igénylik a legnagyobb figyelmet és erőforrásokat. Ez segít fókuszálni és meghatározni, mire kell leginkább koncentrálni. Érdemes a naptáradba is beírni, hogy mikor mivel fogsz foglalkozni.
  • Kis lépésekben gondolkodás: Néha ijesztő, amikor egy nagy feladat áll elöttünk, és inkább bele sem kezdünk. Bontsad le a nagy feladatokat kisebb, kezelhetőbb részekre.
  • Időzített munkablokkok használata: Nekem példásul bevált a a Pomodoro technika, amely során 25 percig dolgozok egy előre meghatározott feladaton, majd tartok rövid szünetet. Ez segít fenntartani a koncentrációt és a produktivitást.

A produktív halogatás könnyen csapdába ejthet, de ha felismerjük és aktívan igyekszünk elkerülni, jelentős előrelépéseket érhetünk el a személyes és szakmai életünkben.

Keresed az utad, szeretnéd a legjobb munkát megtalálni, de jól jönne egy kis segítség?  Nagy szakértelemmel és 20 éves szakmai tapasztalattal várlak egyéni konzultációmra szeretettel, ahol megtudhatod, miben tud segíteni egy karriercoaching.

Jelentkezz be egy 20 perces ingyenes konzultációra. 

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szeretnél egy inspiráló közösség része lenni, és sok hasznos tanácsot olvasni,

lépj be a karrierváltás közösségbe.

 

.