119997293625566
2013-2023 Munkanélküliségtől a coachképzésig 50 fölött
2023-11-15
A produktív halogatás: amikor az elfoglaltság csak illúzió
2024-07-04
Összes

Hogyan használd a facebookot, ha állást keresel?

Manapság rengeteg helyen látszódunk. Nyomunk van a világban, az interneten számos felületen, közösségben veszünk részt. Tudnod, kell, hogy ha valami fent van az interneten, akkor azt meg is találják. Hallottam felháborodott hangokat, hogy miért nézik meg a privát facebookomat. Lehet, hogy jogos a felháborodás, de tény, hogy megnézhetik a profilodat, bárhova jelentkezel.

De van amit tudsz befolyásolni, és kell is befolyásolni. A Facebookon sokféle beállítás van, ahol te szabályozhatod, hogy mit lássanak belőled.

Az egyik csoportban egy férfi háborodott fel, mert megnézik a profilját, ahol gépfegyverrel a kezében katonaruhában pózol. Csodálkozott, hogy nem  veszik fel ezután HR-esnek. Én sem vettem volna fel. Valljuk be, hogy lehet olyan profilkép, ami nagyon unszimpatikussá tehet valakit. Akár egy politikai megnyilvánulás, akár agresszív jelképek.

Ezzel nem azt mondom, hogy ne fejezd ki a véleményed. De fontos tudnod, hogy következménye lehet. Én előfordul, amikor határozottan megmutatom a facebookon a véleményem. Azt gondolom, akit nagyon zavar a véleményem, az nem az én kliensem. És ugyanez igaz lehet egy cégre is. Ha nagyon mások az értékeitek, nem biztos, hogy ott a helyed. Hál istennek, ma már többször találkozom azzal, hogy a munkakeresőnek is szempont, hogy milyenek a cég értékei. A fontos az hogy te határozd meg, mit akarsz láttatni.

De nézzük, hogy tudod irányítani a nyilvánosságot?

Ha rámész az oldalamra, valószinűleg csak szakmai vagy érdekes, de nem túl személyes posztot fogsz látni. (Ha mégsem, kérlek szóljál.)

Első körben fontos tudnod, hogy lehetőséged van beállítani, hogy ki mit lásson. A posztjaidnál beállíthatod, hogy mindenki láthatja-e a beírásodat, vagy csak az ismerőseid. Ha nyílvános a bejegyzésed, akkor mindenki látja, aki rákattint a nevedre.Lehet ez munkáltató, vagy bárki, aki meglátta a neved pl. egy kommentben. De ha az ismerősöket állítod be, akkor csak az ismerőseid láthatják.

 

karrier-tanácsadás

De mi van, ha nem minden ismerősödnek akarsz megmutatni mindent?

Engem nagyon sokan  jelölnek be, akiket nem ismerek igazán, csak szakmai kapcsolat van közöttünk. Lehet, azt választani, hogy nem jelölöm vissza, de én jobban szeretem, ha a szakmai kapcsolataimnak is van tere. Nekem a facebook egy üzleti felület is, nem csak a magánéletemhez tartozik.  Ezért sok távolabbi kontaktot az úgynevezett korlátozott vagy Limited profile csoportba rakok. Ilyenkor ő is csak a nyílvános posztjaimat látja, és nem mindent, amit a barátaimmal osztok meg.

karrier-tanácsadás

Itt tudod kiválasztani, hogy milyen csoportba kerüljön. Itt én be szoktam állítani, a korlátozott és a Limited profile gombot is. Így ő csak a nyílvános bejegyzéseimet fogja látni.

karrier-tanácsadás

Ha mobilról nézed, akkor új ismerősnél megjelenik egy nagyobb távolságot tarthatsz gomb, ahol korlátozhatod mit láthat.

Mi van a régi posztjainkkal?

Érdemes végignézni az utóbbi időszak bejegyzéseit. Ha rákattintasz a saját profilképedre, akkor előjön a profilod. Itt a három pontnál találhatsz egy olyan gombot, ahol megnézheted, mit lát egy külső szem.

karrier-tanácsadás

Ha olyan bejegyzést látsz, amit nem szeretnél nyílvánosságrra hozni, akkor megváltoztathatod a bejegyzés közönségét. Ha a poszt fölötti három pontra rákattintasz, akkor előjön egy menű.

Itt kiválaszthatod, hogy nyílvános poszt legyen, vagy csak az ismerősök lássák.

karrier-tanácsadás

Azt is lehet, hogy minden bejegyzésedet elrejtsed. A beállításoknál keresd az adatvédelmet.

A facebook sugójában még rengeteg beállítást találhatsz, de én most a legegyszerűbb megoldásokat szerettem volna megmutatni nektek.

Remélem hasznos volt ez az ismertetés számodra. Jó munkát tisztításhoz.

Keresed az utad, szeretnéd a legjobb munkát megtalálni, de jól jönne egy kis segítség?  Nagy szakértelemmel és 20 éves szakmai tapasztalattal várlak egyéni konzultációmra szeretettel.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Szeretnél te is segíteni az útkeresőknek? Ha új karriert, új utakat keresel, gyere el a most induló karrier-tanácsadó képzésemre. 

 

Kép forrása: Luca Sammarco fotója a Pexels oldaláról

.