119997293625566
Válaszok Kurtán: Tegyünk-e fényképet?
2016-05-28
Ne hallgass rám!
2016-07-07
Összes

Több mint 10 évig dolgoztam HR vezetőként és kiválasztóként. Ez idő alatt több ezer jelentkező anyagával találkoztam. Mikor elküldöd a pályázatot egy álláshirdetésre, legtöbbször első körben a HR osztály karmai közé kerülsz.

Ez az első akadály, amin át kell jutnod.

Mit tud meg rólad egy HR-es?

Tudom, nagyon sok embernél ehhez nagyon rossz gondolatok társulnak. A HR-es az, aki nem is ért a szakmához, vagy egyáltalán semmihez. Hogyan is dönthetne?
Nemrég hallottam a „legjobb” meghatározást, amiből megtudtam, hogy a HR-es valahol a titkárnő és a bérszámfejtő között helyezkedik el.

Nem egészen!

Sok száz, sok ezer önéletrajz és interjú után már elég sokat tud egy HR-es arról, hogy mit mutat és mit nem mutat meg az ember. Ismeri saját cégét, és „jó esetben” tudja, milyen típus illik bele. Ismeri a főnököt, és tudja, vagy sejti, hogy ki tetszhet neki. És nem utolsósorban ismeri a pozíciót, amire keresik a legjobb jelöltet.

Képzeld el az a helyzetet, hogy a HR-es ott ül a számítógép előtt, és a hirdetés első napján beérkezik mondjuk 80 önéletrajz, aztán másnap is ennyi. És lehet, hogy így megy ez napokon keresztül. Könnyen belátható, hogy egy főkönyvelőnek, üzemvezetőnek egyszerűen nincs ideje a munkája mellett, hogy ezeket mind átolvassa.

Ezért adja oda ezt a munkát, olyan valakinek, akinek megvan a szakértelme ehhez. De azért azt tudnod kell, hogy nem a HR-esé az utolsó szó, nem ő dönt.

A HR-es az, aki átrágja magát a rengeteg önéletrajzon, ő az, aki a szakmai vezető iránymutatása mellett első körben beszélget veled. Az ő véleménye ezért természetesen nagyon sokat számít. Ahhoz, hogy néha több száz, vagy ezer önéletrajzot tudjon kezelni, nagy tapasztalat és szakmai tudás kell.

Mint minden ember, a HR-es is a könnyebb utat szereti választani. Tehát azt fogja első körben kiválasztani, aki megkönnyíti a dolgát. Akinél 10 mp alatt látja a legfontosabb elvárásokat abból, amit elküldtél az álláshirdetésre.

Ha az önéletrajzod már bekerült a második körbe, ez már fél siker!

ID-100205959

Persze ezzel a dolog nem ért véget, vannak további próbák is:

Interjú, tesztek.

Természetes elképzelhető és elfogadható, ha te utálod ezt az egészet, nem érted, mi szükség is van erre az egészre. De mivel most te ülsz az asztal egyik oldalán, a HR-est kell meggyőznöd, akkor is, ha nem szereted ezt a helyzetet. Végül is később, hacsak nem vagy te is ebben a szakmában, nem vele fogsz dolgozni.

Képzel el ezt úgy, mint a legkisebb királyfi három próbáját. Ez az első próba. De ha ezt nem teljesíted, nem jutsz el a másodikhoz!

Sokszor tesznek fel olyan kérdéseket, amik számodra esetleg értelmetlennek, érthetetlennek tűnnek. De neked ezekre a kérdésekre is jó választ kell adnod. Lehet, hogy nem hiszed el, de sokszor az „értelmetlen” kérdéseknek is van értelmük. Mindenesetre az biztos, hogy a másik, a HR-es oldal értelmet lát benne.
Tehát meg kell találnunk azokat a válaszokat, amelyek a nyerők.

Ha eljössz hozzám, akkor beleláthatsz az asztal másik oldalán ülők elvárásaiba.

Ha keresed az utad, és a céljaidat, gyere el hozzám karrier coachingra.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük