119997293625566
„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” (Seneca)
2017-04-24
Hogyan változtatta meg az informatika a világot?
2017-05-17
Összes

Anyaság vagy karrier? Anyaság és karrier!

karrier anya, karrier coach

Vajon melyik a jó választás?

Mikor szabad visszamenni dolgozni? Lehet-e karrierről, sikerről álmodni gyerek mellett?

Habár most mindenhonnan az anyaság szentsége és szépsége folyik, én jobban szeretném, ha nem ezen az egy napon lennének fontosak az anyák.

Nem csak úgy lennének fontosak, mint főző, mosó, pelenkázó, takarító személyzet. Ráadásul, ha az ember anya, akkor mindenki pontosan tudja, hogy mit kéne tennie, és mit csinál rosszul.

Én nem hiszek az egy és egyetlen üdvözítő és helyes útban. Szerintem az is jó anya lehet, aki évekig otthon van a gyermekével, de az is, aki korán visszamegy dolgozni.

Talán már mindannyian hallottatok az elég jó anyáról. Én is azt mondom, nem kell tökéletesnek lenni, mert az lehetetlen és még a gyerekedet sem teszi boldoggá.

Én összesen 3 és fél évig voltam gyesen, ami azt jelenti, hogy a nagylányommal ennyit, a kisebb lányomnál másfél évig. Esküszöm, nem lett hátrányos helyzetű a kicsi sem, aki korán ment közösségbe, és imádta.

De természetesen nem kötelező hamar visszamenni dolgozni, ahogy az sem kötelező, hogy sokáig maradj otthon. Találd meg a magadnak és a családnak legjobb vagy legoptimálisabb megoldást.

Nem szeretem, amikor valaki azt mondja, hogy nem dolgozik, csak otthon van a gyerekével. Szeretném én látni azt az embert, aki végigcsinál néhány hetet egy két vagy három gyerekkel és úgy érzi utána, hogy nem dolgozik.

Visszatérés karrier coachinggel.

De amikor vissza akar menni az ember dolgozni, akkor bizony nincs könnyű dolga. Sok munkahelyen hátránynak élik meg, hogy valakinek kisgyereke van. Biztos beteg lesz, biztos hamarabb elmegy, biztos nem is figyel oda a munkájára, mert az esze máshol jár.
Hát ez nagyon nem igaz. Igaz, hogy előfordul, hogy a gyerek beteg, az is igaz, hogy oda kell érni az óvodába.

De az is igaz, hogy az anyaság jobb dolgozóvá tesz.

Te mit tanultál magadról, amíg otthon voltál? Milyen készségeket kaptál, amik jól jöhetnek a munkában is?

Ha visszagondolok a saját gyerekeimmel töltött időmre, akkor azt látom, hogy megtanultam egyszerre többfelé figyelni, több mindent csinálni. Megtanultam elfogadni és kezelni a hirtelen változó körülményeket. Megtanultam napi több problémát megoldani.

Két lánnyal bizony gyakoroltam a konfliktuskezelés.

Ezek mind nagyon jól jöttek később a munkahelyen is. Egyre inkább megértik ma már a munkáltatók is. Egy kisgyerekes kolleganő, hatékonyabb, lojálisabb, jobban viseli a stresszt.

De nem elég, ha munkáltatók megértik. Sokkal fontosabb, hogy te is elhidd magadról.

Mostanában több gyesről visszatérni kívánó kliens fordult hozzám. Azt láttam, hogy a kisebb-nagyobb kihagyás, nagyon rosszat tett sokszor az önbizalomnak.

Ágnes 2 gyerekkel töltött 4 év után jött hozzám. Nem bízott magában, nem bízott abban, hogy ismét megfelel, hogy fel tudja venni a ritmus, hogy elég felkészült szakmailag. Először ezen dolgoztunk. Felfedezte, mik az értékei, mi lehet hasznos a munkában. Elkezdett angolul tanulni, hogy felfrissítse a nyelvtudását, és a szakmájában is fejlődött.
Sokkal fontosabb volt, az önbizalom felerősítése, mint maga az önéletrajz.

Mivel tudod segíteni a visszatérést?

Ha teheted, használd ki az otthon töltött időt. Tanulj, tanulj, tanulj. Használj ki minden lehetőséget, amikor máshol tudsz lenni, közösségben, önkéntes munkában.

Tanulás a karrierért

Adjál magadnak időt, hogy felkészüljél mind szervezésben, mind lelkileg.

És ami talán a legfontosabb, ne feledd, a gyermeknevelés nem egyszemélyes játék. Fontos, hogy a munka mellett jobban megosszátok a feladatokat. Ne segítsen az apa, hanem közösen oldjátok meg a feladatokat.

Hidd el nem zárja ki az anyaság a karriert, és a karrier az anyaságot. A gyerekednek elégedett, boldog anyára van szüksége, aki teljes mértékben jelen tudjon lenni, abban az időben, amikor együtt vannak.

 

Ne áldozd fel magad. Ha te boldog és elégedett leszel, hidd el, a családod is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük