119997293625566
coachképzés
Vajon mi a coach legfontosabb eszköze?
2022-09-26
coachképzés
Ebből nem lehet megélni! – Tényleg így van?
2022-09-30
Összes

Boomertől az Alfa generációig: hogyan értsük meg egymást?

„A mai középkorú generáció a felelős a fiatalokra nehezedő hatalmas teherért: nekik kell megmenteniük a bolygót!”

„Szerintem a negyveneseknek épp elég bajuk van: nevelik a gyerekeket és ápolják a szülőket, miközben a munkahelyeken is húzzák az igát.”

„A nyugdíjasok ráérnek, ingyen utaznak, nem is értem, miért nem elégedettek…”

„A mai fiatalokat csak a számítógépes játékok érdeklik, nem akarnak felnőni!”

Ugye mindannyian hallottunk már ilyen és ehhez hasonló ítéleteket? Tulajdonképpen nem is csoda, ha a különböző generációk nehezen értik meg egymást, és nem találják az utat egymáshoz. Szülők és gyerekek, tapasztalt kollégák és pályakezdő fiatalok, vezetők és beosztottak: hogyan találhatnánk utat egymáshoz?

Coachként abban hiszek, hogy a megismerés segíthet: akár magánéleti, akár munkahelyi kapcsolatról van szó két eltérő generáció képviselői között, először meg kell hallgatnunk a másikat, hogy megértsük, mi mozgatja, mi rejlik a mondatai mögött.

Hat generáció egymás mellett

Magyarországon jelenleg hat generáció él együtt a veteránoktól az Alfa generációig. A munkahelyeken jellemzően négyet, az aktív korúakat találjuk meg. 27 és 57 év közöttiek alkotják a derékhadat, közülük kerül ki a legtöbb munkavállaló, idősebbek és fiatalabbak elvétve dolgoznak a cégeknél. Nézzük, melyik ez a hat generáció:

A jelenlegi legidősebb generációt a veteránok, az 1945-ben és előtte születettek alkotják. Közülük a legtöbben egészen más értékrend és normák szerint nevelkedtek és töltötték aktív éveiket, mint amivel ma találkoznak a fiatalabbaknál. Az ő gyermekeik, a baby boomerek az 1946-64 között születettek. Aktív éveik végén járnak, gyakran már nagyszülők, akik a rendszerváltás idején voltak kezdő vagy tapasztaltabb munkavállalók. Hirtelen találták magukat gyökeresen más helyzetben, mint amit a szüleik életében láttak, és nehezen alkalmazkodnak a jelen kihívásaihoz – ezért is terjedt el a boomer szó pejoratív értelemben.

A harmadik az X generáció: ők 1965 és 1980 között születtek. A tipikus szendvicsgeneráció, jelenleg ők alkotják az aktív dolgozók egyik legnagyobb csoportját, akik a munka mellett a családjukról és gyakran a szüleikről is gondoskodnak. Fiatalon, első kézből élhették át a technológiai forradalmat, használják a legújabb eszközöket, haladnak a korral, de náluk ez még tanult viselkedés. Az Y generáció viszont már a fogyasztói társadalomba született 1981 és 1995 között. A globalizáció és a nyitott határok, a lehetőségek világában nőttek fel. épp ezért közülük sokan elhagyják a korábbról ismert formákat, legyen szó munkavállalásról, házasságról, családról vagy szokásokról. Új utakat keresnek és találnak, vállalkoznak, nyitottak és kíváncsiak.

A jelenleg felnövekvő nemzedék, az 1996-2010 között születettek alkotják a Z generációt. Legidősebbjeik már dolgoznak, és ők az első generáció, amely már az online világba született. Számukra alapképesség az, amit szüleiknek még tanulniuk kellett: ők a közösségi megoldások, az innovatív lehetőségek képviselői, a jelen kor kreatívjai és digitális nomádjai.

A legfiatalabbak, az Alfa generáció – akik 2010 után születtek – már  digitális bennszülöttek, abba a világba nőnek bele, amelyet szüleik kicsempéztek számukra a legmodernebb online megoldásokkal és alkalmazásokkal. Vajon mi vár rájuk, milyen világba nőnek bele, hogyan kezelik majd a problémáikat?

Generációk a munkahelyeken és a pályán kívül

1945 óta bizony sarkaiból fordult ki a világunk, gyökeresen más környezetben élünk most, mint hatvan-hetven éve. Csoda-e, hogy több évtizednyi különbséggel más és más világot látunk, még ha ugyanazon az ablakon is nézünk ki? Inkább természetes – és ha meg akarjuk érteni egymást, érdemes a másik szemével is megismerni ezt a látványt.

Míg a baby boomer generáció tagjai ahhoz szoktak hozzá, hogy tiszteletben tartsák a tekintélyt, hisznek a kemény munkában és készek megfizetni a siker árát, addig az X-esek számára önmagában a pozíció már kevés ahhoz, hogy valakit elismerjenek vezetőként. Míg korábban a „munka mindenek felett” szlogen elismerést váltott ki, ma már sokkal fontosabb, hogy a karrier és a magánélet egyensúlyba kerüljön. Eközben a legfiatalabbakat olyan társadalmi jelenségek és problémák foglalkoztatják, mint a környezettudatosság vagy a kisebbségek helyzete,  nyitottak is ezek felé – viszont a problémamegoldásban nincs igazi gyakorlatuk. Ezek a különbségek nemcsak a munkában, hanem a vacsoraasztalnál vagy a karácsonyi családi együttléteknél is megjelennek – ha tehát fontos a jó kapcsolat, meg kell tanulnunk az eltérő szemléletről is jól beszélgetni.

Akármelyik generációhoz is tartozol: nézz a felszín mögé! Kérdezd meg bátran, mit gondol egy adott témáról a nagymamád, a fiatal kollégád vagy a kamasz gyereked. Nem kell meggyőznöd, és a saját véleményedet sem kell feladnon. Csak hallgasd meg és raktározd el magadban, mint egy érdekes új információt: nahát, így is lehet látni a világot! Így megismerve a másik látásmódját, talán közelebb kerültök egymáshoz, és megszülethet az elfogadás is.

Ha te is szeretnél többféle generáció sikeres útját támogatni, gyere el az Inventus intézet új, tematikus coachképzésének nyílt napjára.

 

.