119997293625566
Boomertől az Alfa generációig: hogyan értsük meg egymást?
2022-09-26
Multinál dolgozom! De mégis, mi az, hogy multi?
2022-10-03
Összes

Ebből nem lehet megélni! – Tényleg így van?

coachképzés

Karriertanácsadóként az egyik legfontosabb feladatomnak tartom azoknak a hiedelmeknek a feltérképezését és lebontását, amelyek megakadályozzák az ügyfeleimet abban, hogy megszerezzék a számukra legjobb állásokat. Nap mint nap találkozom ugyanis hasonló mondatokkal:

Én nem vagyok vállalkozó típus, biztosan nem fog menni.”

A legutóbbi főnököm azt mondta, nem vagyok vezetőnek való, ne is próbálkozzam ezzel.”

Ehhez a céghez engem biztosan nem vesznek fel!”

Számos ilyen hiedelmet hallok a karriertanácsadások során. Azért nevezem hiedelemnek őket, mert sokszor egyáltalán nincs valóságalapjuk. Nem tudhatjuk, hogy felvennének-e egy adott céghez, hiszen még nem született ilyen döntés. A „vállalkozó típussal” kapcsolatban pedig érdemes kideríteni, hogy mit is jelent ez az illető számára. Vajon léteznek másmilyen vállalkozók is, mint az ő fejében élő kép? Nagyon izgalmas beszélgetések születnek, ha közelebbről is megvizsgáljuk ezeket a mondatokat.

  karrierváltás

De ki fog ezért fizetni?

Talán a leggyakoribb hiedelmek a pénzhez kapcsolódnak. „Nagyon szeretem ezt csinálni, de ez csak hobbi, ebből nem lehet megélni” vagy „ugyan, ki fizetne ezért?” – mondják sokan. Előfordul, hogy a család, a szülők vagy a barátok hűtik le a lelkesedést: az ügyfél jelentkezne egy képzésre, belekezdene valami újba, és a fentiekhez hasonló reakciók miatt nem mer. Az is gyakori vélemény, hogy már mindenki körmös, mindenki táskákat horgol vagy épp minden második sarkon akad egy coach, ezért bele sem érdemes kezdeni, hiszen úgysem fognak téged választani – következésképp ebből nem lehet megélni.

Mi ezzel a baj? Hiszen a családtagok jó szándékkal, óvatosságból mondják: nem akarják, hogy csalódj vagy hogy időt és pénzt áldozz olyasmire, ami azután nem térül meg. De ki tudja: lehet, hogy épp a te horgolt táskáid lesznek a vásárlók kedvencei, vagy a legjobb cégek fognak versenyezni érted, ha elvégzed azt a tanfolyamot, amit mindig is szerettél volna.

Természetes, hogy a jövedelmi kérdések szorongást okoznak, hiszen mindenki meg akar élni valamiből, és kell némi önbizalom ahhoz, hogy elhidd: mások pénzt fognak költeni arra, amit te adni tudsz.

Ha a pénz egyáltalán nem játszana szerepet a döntésedben, akkor mivel foglalkoznál? Volt olyan korábbi ügyfelem, aki azt válaszolta erre a kérdésre, hogy könyvet írna. Eltelt néhány év, és ma magazinoknak ír cikkeket. Egy másik kliensem azt mondta, ő az egész napot a kertjében töltené. Azóta létrehozott egy honlapot, ahol megosztja a kertészkedéssel kapcsolatos tapasztalatait, és kerttúrákon mutatja be az érdeklődőknek, hogy mitől érik olyan csodálatosan hatalmasra nála a paradicsom. Mindkettejüknek sok munkájuk van abban, hogy létrehoztak valamit, amit szeretnek csinálni, és mára már meg is élnek belőle.

Ez természetesen nemcsak a vállalkozásindításra igaz. Van, aki arról álmodik, hogy bekerül egy nagy céghez és irodai munkát végezhet, más legszívesebben egész nap autót vezetne, és olyan is akad, akinek a szerelés, a bütykölés a kedvenc elfoglaltsága. Hogy ki fog ezért fizetni? Ha jó vagy abban, amit csinálsz és megtanulod a módját, hogy hogyan mutasd meg ezt azoknak, akik megvásárolhatják a tudásodat, akkor bizony lesz olyan, aki fizetni fog érte!

Már csak egy kérdésem van: hogyan?

Hogyan hidd el, hogy meg is élhetsz abból, amit szívesen csinálnál? Hogyan találd meg azokat az embereket, akik fizetnének azért, amit tudsz? Hogyan mutasd meg a cégeknek, hogy pont rád van szükségük, vagy a vásárlóknak, hogy a te terméked vagy szolgáltatásod az, ami még hiányzik az életükből? Erre ahány ember, annyiféle válasz lehetséges. Az önbizalmad növelésében segít, ha végiggondolod, hányféle erősséged van, mi mindenhez értesz. Legyen az akár diákmunka vagy önkéntes tevékenység: minden számít, amiben valamilyen tapasztalatot szereztél. Milyen sikereid, eredményeid voltak eddig? Volt már olyan, hogy valamiről azt gondoltad, lehetetlen, de mégis megvalósult?

coachképzés

Mindenkinek vannak olyan történetei az életében, amikre büszke lehet. Meríts ezekből erőt, amikor kezd felülkerekedni benned a hitetlenség. Álláskeresési vagy vállalkozásindítási technikákért, konkrét segítségért pedig kérj időpontot ingyenes konzultációra!

Te is segítenél másokat az útkeresésben?

Gyere el innovatív tematikus coach képzésünk nyílt napjára október 6-án.

 

 

 

 

.