119997293625566
Most már késő?
2022-06-13
álláskeresés
Nyáron a fű sem nő. Vagy igen? Ne hidd el, hogy mindenki nyaral.
2022-06-27
Összes

Álláskeresési mitoszok: Hazudni kell.

álláskeresés

 

 

Ha jobban szeretsz olvasni.

Kell-e hazudni az önéletrajzban és az interjún. Sokszor hallom, hogy az önéletrajzban és az interjún hazudni kell.

Határozottan állítom, hogy hazudni nem kell, sőt szigorúan tilos. Ha hazudsz az önéletrajzban, vagy hazudsz az interjún, nagy eséllyel kiderül, hanem azért sem, mert látszani fog az interjún.

Miért is akarnak hazudni az emberek? Mert el akarnak rejteni valamit. Az egyik ok az lehet, hogy nem csinálta azt a munkakört, amire jelentkezik. Könnyen lehet, hogy ha nem is csináltad pontosan azt, ami az álláshirdetésben van. de könnyen lehet, hogy találsz olyan tevékenység az életedben, ahol hasonló feladataid voltak. Pl. irodavezetőként foglalkoztál pénzügyekkel is. Vagy építészként vezettél projekteket is. Ezeket a pontokat ki tudod emelni. Előre tudod venni az önéletrajzodban. De kizárólag akkor, ha tényleg meg tudod csinálni ezt a feladatot. Ha nem, és az első nap derül ki, az rendkívül kínos lehet.

Mit csináljak, ha gyesen voltam, vagy egy ideig nem dolgoztam?

Mi van akkor, ha gyesen voltál. Ha több gyereked van, és 6-7 évig voltál otthon, akkor írd be, hogy szülési szabadságon voltál. Ilyenkor egy mondatban beírod a szülési szabadságot, és utána részletesen kifejted az előző munkáidat. Lehet, hogy ebben az időszakban is csináltál érdekes dolgokat. Tanultál, programokat szerveztél, kézműves dolgokat készítettél. Ezeket mind beírhatod.

Ha csak két évig voltál otthon, azt egyszerűen nem kell beírni. Elég, ha az utolsó munkahelyedet tünteted fel. Mondhatod azt, hogy de hát úgyis kiderül az interjún. Valóban, de akkor már első körben meggyőzted őket a szakmai tudásoddal.

Nem dolgoztam 1-2 évig.

Lehet azért, mert munka nélkül volt, de lehet, hogy éppen pihenni, feltöltődni, tanulni akart. Külföldön sok helyen ismert a sabbatical intézménye, amikor valaki elmegy 1 évre munka nélkül pihenni, tanulni vagy önkénteskedni. Azt ma már tudni lehet, hogy majdnem minden embernek lehetnek lyukak a karrierjében, akár mert leépítések voltak, akár mert neki volt elege egy munkahelyből. nekem is volt, amikor egy évig nem dolgoztam a gazdasági válság idején. A legnagyobb baj ezzel a helyzettel, hogy semmi mással nincs elfoglalva az álláskereső, mikor nagy eséllyel nem ez lesz a legfontosabb kérdés. Nem mondom, hogy nincsenek olyan munkahelyek, ahol ez hátrányt jelent, de a legtöbb helyen nem ezzel fognak foglalkozni.

Ha megkérdezik, válaszolj bátran, akár azt, hogy pihenned kellett, vagy kerested a legjobb állást.

Összefoglalva. Hazudni nem kell, sőt nem szabad.

De lehet úgy tálalni a múltadat, hogy a lehető legjobb képet mutasd magadból.

 

Ha segítségre van szükséged, várlak titeket az 5 alkalmas karrier programomra.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Ha többet akarsz megtudni rólam.

   

.