119997293625566
Hogyan lesz egy rendőrből pénzügyes, végül könyvvizsgáló
2019-05-03
coach képzés
A coach és az ügyfele 2. rész. „Akkor hozzád lúzerek járnak?!”
2019-05-14
Összes

A COACH ÉS AZ ÜGYFELE 1. RÉSZ. MINDEN COACH SZÉLHÁMOS…? AVAGY COACHVÁLASZTÓ KISOKOS

karrier coach

„A coach-ok mind szélhámosok. Azt hiszik, attól hogy van egy papírjuk, már mindent tudnak.”

„Úgy lesz valakiből coach, hogy vesz egy szép fémtáblát, és belegravíroztatja a titulust.”

Ezeket a mondatokat minden coach és minden coach-hoz járó megkapja.

Vajon tényleg minden coach szélhámos? Vagy inkább varázsló, akinek zsebében ott van a bölcsek köve?

Mint minden szakmában, úgy ebben is sok a kókler, a hozzá nem értő, vagy csak nem a helyzethez illő szakember. Láttatok már rossz könyvelőt, tanárt, kőművest, marketingest? Én igen! Ahogy találkoztam már zseniális könyvelővel, jó tanárral, profi kőművessel és fantasztikus coach- csal is.

Jó szakembert nehéz találni. Ráadásul mindenki közéjük szeretne tartozni. Sokat gondolkodtam azon, hogy én milyen alapon mondom, hogy jó coach, tanácsadó vagyok?

Nehogy azt higgyétek, hogy nem voltak és néha nincsenek kételyeim! De talán az egyik legfontosabb ebben a szakmában – és minden szakmában!-, hogy legyenek kételyeim. Ne gondoljam, hogy mindent tudok. Dolgozzak azon, hogy jobb legyek, jobban megértsem az ügyfelemet, és saját magamat.

Ki a jó karrier coach?

Egyetlen szakterületen sem könnyű kiválasztani melyik képzés a legjobb, vagy az igazán neked való. Az biztos, hogy önmagában egyetlen képzés sem elég! Kell hozzá tapasztalat, önismeret, gyakorlat. Kell hozzá, hogy (f)elismerd, folyamatosan kell tanulnod, folyamatosan dolgoznod kell önmagadon! Képezned kell önmagad, olvasnod, új tapasztalatokat szerezned, új élményeket megélned.

Ma már sokan végeznek el coach képzést. A szakmai sikerhez önmagában ez azonban nem elég. A képzés senkit nem tesz coach-csá! A tréning során minden résztvevő sokat tanulhat önmagáról, másokról, a vezetésről, az együttműködésről, a támogatásról, de végül mégsem lesz coach. A képzéseket elvégzők alig 10 %- a kezd el valóban coach- ként dolgozni. És belőlük is kevés lesz, aki hosszútávon, főállásban fog másoknak segítséget nyújtani.

A jó tanácsadó alapvető ismérve, hogy folyamatosan fejlődik, képzi magát. Amikor segítőt keresel és választasz, érdemes utánanézned, kérdezned. Mit tanult, mit tapasztalt? Hol szerezte a végzettségét? Milyen egyéni tanulási utat járt be? Nagyon fontos szempont az is, hogy „ne legyen tökéletes”! Merje vállalni, ha valamit nem tud! Senki sem tudhat mindent. De nem is kell tudnia. „Csupán” azt kell tudnia, mit kérdezzen tőled, milyen új szempontokat adjon neked. Újra és újra fel kell tennie magának és neked a kérdést: mivel tud téged támogatni?

karrier coach

Ha úgy érzed, neked én lehetek a jó coach, karrier-tanácsadó, jelentkezz, és kérdezz.

Jelentkezz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük