119997293625566
karrier tanácsadás
Majd, ha lefogyok
2021-09-06
coachképzés
Hogyan találd meg a számodra legjobb coachképzést?
2021-09-30
Összes
Karrier-tanácsadás

Mikor szabad otthagyni egy állást?

Két év alatt 3 állásod volt? Ennyire vagy lojális? Neked semmi sem jó. Ráadásul közben két hónapig nem dolgoztál? Hát nagyon nem szeretsz dolgozni. Vagy itt másik jól ismert példa. Most komolyan, 12 éve egy helyen vagy? Biztos nem bírod a változásokat. Hogyan is tudnál beilleszkedni egy új munkahelyre.
Ahogy látod, soha semmi nem elég jó.

Két jellemző történet

Marcsi 2020 tavaszán helyezkedett el egy nagyon jó munkahelyen és munkakörben. A legjobb munkahely volt, ahol valaha dolgozott. De kitört a pandémia, és áprilisban már el is küldték. Kisebb szünet után talált egy új állást. Ezen a helyen azonban átláthatatlan viszonyok, és hatalmi játszák fogadták. Sebaj, tovább keresgélt, és talált is egy másik állást. Igazából itt jól elvolt, de láss csodát, a tavaszi munkahelyéről felhívták, és közölték, szeretettel várják vissza, az eredetinél jobb pozícióba, magasabb bérért. Mondhatta volna azt is, hogy de hát én most kezdtem, nem illik folyton változtatni. Mit fognak szólni hozzá? Ő mégis felmondott próbaidő alatt, és visszament a vágyott munkahelyre. Ti mit tettetek volna a helyében? Én azt gondolom, hogy ő a lehető legjobb döntést hozta. Másfél év alatt 4 munkahelye volt.
Teréz 20 éve dolgozik egy munkahelyen. Ez alatt az idő alatt rengeteg változást élt meg. Asszisztensből egészen a HR vezetői pozícióig jutott.  20 év után jutott el oda, hogy ideje változtatni. Természetesen megkapta, hogy mennyire gyáva és rugalmatlan…, miért ragadt bele egy munkahelybe ennyi ideig.

 

Karrier-tanácsadás

Ki az áruló?

Melyik karrierminta a jobb? Egyik sem. Az életben bizony különböző kihívások, munkahelyek, lehetőségek vannak. Ha meg akarsz felelni minden elvárásnak, akkor vagy beszorulsz egy rossz helyzetbe, vagy nem a legjobb döntést hozod.
Miért nem váltanak sokan idejében? Sajnos azt gondolják, hogy árulónak tekintik őket, ha elhagynak egy munkahelyet vagy pozíciót. Biztos nem fogják szeretni. És tényleg, nem fogják szeretni.
Vajon mi a fontos? Hogy szeressenek téged egy olyan helyen, ahol rosszul érzed magad, vagy, hogy te szeresd magad? Amikor valaki magának is hazudik, és mondvacsinált okokból nem változtat, annak súlyos következményei lehetnek. Gyomorgörcs reggel, önbizalomhiány, általános rosszkedv, és így tovább.

Gondolj magadra!

De miért is kéne neked a vállalat helyett felelősséget vállalni? Hidd el, egy cég túl fogja élni azt, hogy elhagyod. Még akkor is, ha úgy érzed pótolhatatlan vagy. Hányszor láttam azt, hogy pótolhatatlan embereket bocsájtottak el, és mégsem dőlt össze a cég. Persze, az természetes, hogy a kollégákat nem akarod cserben hagyni. De ez nem indok arra, hogy magadat hagyd cserben. Elsősorban, és mindig saját magadért vagy felelős.
Milyen érdekes, hogy amikor leépítés van egy vállalatnál, a vállalat nem szégyelli magát, azért, mert megszabadul tőled.
A munkaviszony kétoldalú szerződés, bár ezt sokszor nem tudjuk. Nem vagy kiszolgáltatva a cégnek, hanem kölcsönös szerződés van közöttetek, amit bármelyik fél felmondhat. A te életed a legfontosabb. Lehet, hogy mindez önzőnek hangzik, de nem az. Főleg egy munkakapcsolatban. Bár én azt gondolom, hogy ez egy párkapcsolatban is igaz.

Következzen 5 jó tanács, azoknak, akik jó döntést akarnak hozni. Mit írj az önéletrajzodba

  1. Ha túl sok munkahelyed van, akár ki is hagyhatsz belőle. Hónapok helyett írjál csak évszámokat
  2. Mondd meg őszintén, miért változtattál, de ne szidd az előző munkahelyet.
  3. Ha egy munkahelyen töltöttél el hosszú időt, Írd külön a pozíciókat.
  4. Emeld ki, mi mindent, amit tanultál
  5. Mutasd be a hasznos erősségeid.

Karrier coach

 

Ha szeretnél váltani, és végig gondolni most, hogy mi lesz a jövőd, most online tanácsadással várlak.  Nagy szakértelemmel és 20 éves szakmai tapasztalattal várlak egyéni konzultációmra szeretettel.

.