119997293625566
Hogyan írjál motivációs levelet
2015-10-25
12 bekezdés, amit húzz ki az önéletrajzodból
2015-12-04
Összes

Mi látszik belőlünk az interneten. 1. rész: A Facebook

Sokan és sokszor szidják az internetet, a facebookot, hogy kihasznál minket, elveszi a kapcsolatainkat. Én nem hiszek ebben. Azt gondolom, hogy átalakítja a kapcsolatokat, de legalább annyit ad, mint amennyit elvesz.
Az én tapasztalatom az, hogy fantasztikus közösségek tudnak alakulni a neten, amik utána gyakran személyes találkozókig is eljutnak. Különböző közös hobbi vagy akár szakmai közösséges jönnek létre, amik neked is nagyon sokat segíthetnek akár a karrieredben is.

De mit is jelent az, hogy internet. Érdemes végignézni a lehetőségeket és a veszélyeket.

Első körben, azt javaslom, írd be a nevedet a Googleba, és nézd, meg mi jön elő. Ha elég ritka neved van, esélyes, hogy lát rólad valamit.
Ezen nem sokat tudsz változtatni, hogy az eddigi életedből mi látható, de arról, majd még később beszélünk, hogy mit lehet csinálni, hogy a jövőben mit mutass meg. De arra mindenképp jó, hogy tisztában legyél a rólad megtalálható információval.

Igazából, karrier szempontjából a közösségi média az igazán fontos. Mit is jelent, és mit tartalmaz ez a szó, hogy közösségi média.
Először biztos a Facebook jut eszedbe.  Ezt a felületet ma szinte mindenki használja. Kevesebben használják, de még elég ismert hely a Twitter.

Ami viszont szakmailag, karrier szempontból a legfontosabb, és sajnos nagyon kevesen használják ki a lehetőségeit, az a Linkedin.

A facebookot és a Linkedint érdemes teljesen más hozzáállással használni.

Kezdjük a Facebookkal.

A Facebook alapvetően arra jó, hogy barátainkkal, ismerőseinkkel osszuk meg élményeinket, chateljünk, barátkozzunk. Sokszor hallom felháborodva, hogy milyen dolog már hogy a HR-esek megnézik. De akár felháborodsz, akár nem, amit az internetre nyilvánosan felraksz, azt bizony meg fogják nézni.

Szerencsére van rá mód, hogy csak azt lássák, amit te akarsz. Néhány jó tanács. A Facebookon ne rakjál fel kompromittáló, kellemetlen fényképet magadról, ahol részegen, vagy olyan pózban mutatod magad, ami rossz benyomást kelthet rólad.
Ne ossz meg mindent nyilvánosan, pontosabban csak olyan dolgokat osszál meg nyilvánosan, ami szakmailag előnyös.

Ezt a Facebook beállításokban tudod beállítani.

fbbeallit

Első feladatod az lesz, hogy nézd meg, most mi látszik rólad.

Azt a Facebook oldaladon a jobb felső sarokban található lakattal jelzett menü pontban érheted el.

Itt állíthatod be, hogy ki láthatja a dolgaidat, de vigyázz, mert ezt minden egyes bejegyzésnél is megváltoztathatod.

kilathatjaegyeni

Megnézheted, hogy most mit lát rólad egy idegen.

megtekintesmint

Ha a megtekintés mint… menüre kattinthat, akkor láthatod, melyik bejegyzésedet látja a külvilág.

megtekintesmint

De ne ijedj meg, ezen az oldalon, minden egyes bejegyzésedet módosíthatod.Ehhez e bejegyzés jobb oldalán található kis lefelé mutató nyilat nyomd le, és ott állítsd be egyenként mi az, ami nyilvános, és mi az, amit egyénileg szeretnél megosztani, csak a barátaidnak.

Az én véleményem, hogy nem kell teljesen elbújni, és mindent eltitkolni. Inkább használjuk ezt a személyes márkánk megerősítésére.Olyan eseményeket, élményeket osszál meg, amik a szakmádhoz kötődnek, vagy pozitív képet sugároznak rólad.Lehet ez egy cikk, ami érdekelt, vagy a sport, amit művelsz, vagy egy érdekes hobbi.

A Facebook nagy segítségedre lehet, de nagy ellenségeddé is válhat.

Javaslom, keress rám a baloldalt fent található keresőben, és nézd meg, mit engedek, hogy lásson a nagyvilág. A szakmai életem, a futásaim, és néha az ételeim, amit főzök. Csupa olyan információ, ami illik egy HR vezető, tanácsadóhoz. Nehogy azt hidd, hogy én nem beszélgetek ezen a felületen a barátaimmal. De figyelek, hogy a kényesebb kérdéseket csak a közelebbi ismerőseim lássák.

De nem csak arról kell szólnunk, mit ne lássanak, hanem arról is, hogy hogyan segítse a Facebook a karrierváltásodat.

A következős cikkben bővebben is leírom, hogyan használhatod okosan az ismeretségeidet arra, hogy gyorsabban és jobban építsed a karriered.

Ha segítségre van szükséged, fordulj hozzám.

<

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük