119997293625566
Hogyan válassz okos célokat – Kurtán Klára karrier coach
2016-11-02
Menni vagy maradni? Kurtán Klára karrier coach
2016-12-05
Összes

Miért nem tudnak önéletrajzot írni a fiatalok – Kurtán Klára karrier-tanácsadó

Mint HR-es talán 1000-nél is több önéletrajzot olvastam el pályafutásom alatt. Ebből kb. a 70 % volt olyan, ahol komoly erőfeszítésembe került kideríteni, ki is az ember mögötte, milyen tapasztalat, értékei vannak.

A múlt héten egy gimnáziumban jártam. Érettségi előtt álló fiatalokkal beszélgettem a jövőjükről. Számomra nagyon érdekes és izgalmas volt ez a találkozás. Az első, ami meglepett, hogy a 6 előre feltett kérdésből 3 vonatkozott a külföldi munkavégzésre. Sajnos vagy szerencsére a mai fiatalok már globálisan gondolkoznak. Nincsenek annyira helyhez kötve, mint az idősebb generáció. A tágabb területen való tervek egyénileg jók és hasznosak. Társadalmilag pedig szomorú, és nem túl jó előrejelzés, kik fognak pár év múlva a magyar munkaerőpiacon dolgozni. Én csak reménykedni tudok, hogy a tehetséges és szorgalmas fiatalokból itthon is maradnak néhányan.

Az előadás és beszélgetés közben kiderült, hogy a mai gimnázium tantervben szerepel az önéletrajz-írás. Először nagyon megörültem, hogy a most pályakezdők már nem a nulláról indulnak. De hamar megrendült az optimizmusom, mikor a szervező tanár elküldte azt a mintát, amit meg kell tanítani a gyerekeknek.

Mi van a tankönyvekben?

Bár modern önéletrajz néven szerepelt a tankönyvben, döbbenetes módon a 80-as évek levegője sütött belőle.

Már a bevezetőben is rengeteg hamis információ szerepel, de a mellékelt minta szövege is mintha a múlt évezredből került volna elő.

 

 

A szövegben az van, hogy lehet kézzel és géppel is írni az önéletrajzot és „ma már a legtöbb esetben elfogadják a géppel írt változatot.” Szeretném látni azt a munkahelyet, ahol még ma is kézzel írt jelentkezést kérnek. A tankönyvben olyan, mint e-mail nem is szerepel. Elképzelem, amint szerencsétlen fiatal a kezében egy jó esetben géppel (egyáltalán, mi az, hogy géppel? Szerintem még az írógépre gondolhattak.) végigsétál a városon, és komoly vállalatokhoz bekopogtat.

Nem kétlem, hogy főleg eladói munkakörben valóban érdemes papírformátummal megkeresni üzleteket, de jó állást biztos, hogy mailben elküldött cv-vel lehet találni.

Ennek az információnak a tükrében érthető, hogy kézzel írt aláírást is javasolnak, ami ugye egy Word dokumentumban elég nehézkesen kivitelezhető.

De ami a legjobban kiütötte nálam a biztosítékot, az a személyes adatok rovat. A könyvben található mintában kitérnek a szülők, és a testvérek foglalkozására. Vajon milyen releváns információt tartalmaz ez az adat. Egyáltalán mi köze egy vállalatnak ahhoz, hogy mivel foglalkozik a családom.

Én 1982-ban kezdtem dolgozni. Akkor valóban egy kézzel írt önéletrajzot vártak tőlem, nem is volt még nagyon computer, és abban az időszakban elvárták a családi háttér bemutatását. Na de hát, azóta eltelt több mint 30 év. Vajon hogy jutott eszébe ez a kedves tankönyv írónak ez.

Csak azt tudom elképzelni, hogy ült egy idősebb tanár, vagy minisztériumi dolgozó az üres papír mellett, és visszaidézte, amikor utoljára 30 éve jelentkezett egy állásra, ahova gyöngybetűkkel megírt önéletrajzot adott be. Közben valahol felderengett, hogy az interneten látott egyszer egy önéletrajzot, és arra emlékezett, hogy a tapasztalatokat fordított időrendbe kell tenni, és valami táblázatos forma is mintha előkerült volna. Aztán neki állt, és mindezt ügyesen leírta a gyönyörű kézírásával, majd odaadta a titkárnőnek, hogy ugyan már gépelje le.

Ezek után nem is tudom, mi a jobb, az, ha tanítják, vagy az, ha nem az önéletrajzírást. Csak abban bízok, hogy vannak tanárok, akik elgondolkoznak, és utána néznek egy jobb formátumnak.

Kedves tanárok, ha idekattintotok, letölthettek egy használható önéletrajz sablont és egy mintát, amit egy pályakezdőnek készítettem.

Reménykedem, hogy a tanárok és főleg a diákok nem ebből a tankönyvből kezdenek önéletrajzot írni.

 

 

2 Comments

 1. Horváth Teréz szerint:

  Ez 1 db tankönyv, 1 db leckéje. Van más tankönyv is, más szöveggel. 1 tankönyvből messzemenő következtetéseket levonni, hmmm elég „érdekes”
  Az önéletrajz-sablon (igen, egy szóban kell írni!) és a minta egy és ugyanazt a dokumentumot adja ki. Ez így megtévesztő, és nem túl szimpatikus.
  Az önéletrajz-kurzus is rosszul szerepel, nem csak azért, mert kötőjellel kell(ene) írni, hanem mert kurzusunk és nem kurzusonk.
  A szöveg tele van központozási hibákkal.
  Azt hiszem, ha a munkámra igényes HR szakember lennék, nem jelentetnék meg azon a honlapon ennyi hibától hemzsegő szöveget, amiből élek…

  • Kurtán Klára szerint:

   Lehet, hogy 1 db könyv 1 db leckéje, de azok a diákok, akik ebből a tankönyvből tanulnak, pont ezeket a téves információkat kapják meg. A kép csak illusztráció, természetesen nem másoltam be az egész könyvet.
   Tudomásom szerint pont ez a könyv lett kötelező a gimnáziumokban, nincs nagy választásuk sem a diákoknak, sem a tanároknak. Nagyon fontosnak tartom, hogy a diákok minél többet tudjanak meg a mai igényekről, munkaerőpiacról, éppen ezért szívesen megyek középiskolákba előadni, beszélgetni.
   Én ugyan a szövegben nem találtam önéletrajz-kurzust, de egy magyar tanár biztos talál hibát az oldalamon. Szerencsére az olvasóim többsége a tartalomra figyel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük