119997293625566
Zsák a foltját – Állástaláló workshop
2016-09-24
Miért nem tudnak önéletrajzot írni a fiatalok – Kurtán Klára karrier-tanácsadó
2016-12-01
Összes

Hogyan válassz okos célokat – Kurtán Klára karrier coach

Elvileg mindannyiunknak vannak céljai. Kinek kisebbek, kinek nagyobbak. De gyakran nem is tudjuk, hova akarunk pontosan eljutni.

Az az érzésem, hogy legtöbbször összekeverjük a célt az eszközzel. Sok pénzt szeretnék, új állást akarok, el akarok menni.

De tudod, pontosan miért akarsz több pénzt, új állást, új országot? Vajon mit érsz el azzal, ha új állásod lesz, de ugyanazt csinálod, és ugyanazokba az akadályokba ütközöl? Vagy több pénzed LESZ, de nincs időd élvezni. Lehet, hogy egy másik országban kezdesz új életet, de saját magadat, és a problémáidat nem tudod hátrahagyni.

Jó lenne megtudni, mit is akarunk valójában. Ha nem tudjuk világosan mi a célunk, előfordulhat, hogy odaérünk, és kiderül, hogy nem is ezt akartuk.

Anyám, én nem ilyen lovat akartam.

Velem is előfordult, hogy elértem karrierem csúcsát, ott álltam egy termelő vállalat közepén, mint HR vezető, és egyszer csak azt vettem észre, hogy egyáltalán nem érzem jól magam. Hogy miért? Mert a környezetet, a pozíciót meg tudtam fogalmazni,  de a valódi tartalom kisiklott a kezem közül. Meg kellett tanulnom, hogy pontosabban fogalmazzak, hogy ne a külső, hanem a belső célok legyenek a fontosabbak.

 

Mi segíthet abban, hogy okos célt tűzzél ki magadnak?

Bármilyen furcsán hangzik, először is álmodozzunk. Engedjük meg magunknak, hogy elképzelhessünk bármit. Végre az életben ne azon gondolkozzunk, hogy mit nem lehet, higgyük el egy pillanatig, hogy mindent lehet. Képzeljük el, rajzoljuk le, mondjuk el, miről álmodunk. A jó karrierhez jó célok kellenek. A karrier coaching abban segít, hogy megalapozza ezeket a célokat.

Az álmok után jöhetnek a célok.

karrier cél coachinggal

Gondolkozzunk el azon, mi valósítható meg az álmainkból. Meg fogsz lepődni, hogy mennyi minden kiderülhet. Vajon voltak  olyan pillanatok az életben, amikor közel kerültél az álmokhoz? Vedd számba azokat az erősségeidet, amik segíthetnek az úton.

Most már neki állhatsz, hogy megfogalmazd mi a pontos célod.

DE milyen is a jó és okos cél?

Ebben egy angol betűszó segíthet neked.

 

Legyenek SMART, okos céljaid.

Specific – Egyedi, az eddigiektől eltérő

Olyan cél legyen, ami különbözik a mindennapi vágyaidtól. Ne csak egy kis változtatás tűzzél ki, hanem olyan célt, amitől más lesz az életed, mint eddig.

Measurable – Mérhető, tudjuk mikor érjük el. Mi történik akkor, amikor elérted? Miből fogod észrevenni? Pontosan írd le, hogy mit érzel, mit látsz, amikor odaértél.

Available – Elérhető, ami nem azt jelenti, hogy könnyű elérni, de nem lehetetlen, hanem tudunk érte tenni. Lehetetlenről szabad álmodni, sőt. De a célkitűzésünk legyen elérhető. Nem biztos, hogy egy hónap múlva valósul meg, lehet ez egy hosszú távú terv. A fontos az, hogy lássuk, hogy nem lehetetlen, hanem, ha teszünk érte, és a csillagok állása is jó, akkor el lehet érni.

Realistic – Reális, fontos, hogy a célunkhoz tartozzon egy eredmény. Milyen eredményt látunk, ha elértük a célunkat. Ahhoz, hogy pontosan lássuk a célt, tudnunk kell, hogy milyen eredményt hoz.  Mi az a világos, egyértelmű dolog, amiből látod, hogy odaértél.

Timing – Időzítés: Végül, de nem utolsó sorban, mikor akarok odaérni. Azt javaslom, hogy 1-5 éves terveket hozzunk. Adjunk határidőket magunknak, nem csak a cél eléréséhez, hanem azokhoz a pontokhoz is, amikor láthatjuk, hogy a cél felé tartunk.

A megoldás akkor jön el, ha végigmész ezen a folyamaton. Álmok, célok, utak.

Együtt könnyebb okos célokat találni. Megálmodtunk és megvalósítottunk egy olyan workshopot, ahol közösen keressük, és találjuk meg a Te célodat és utadat.

A legutóbbi workshopunkon 5 nő, 5 zseniális hölgy mehetett haza, okos, pontos, és elérhető célokkal

Egy fantasztikusan izgalmas napot tölthettem el olyan különleges emberek társaságában, akik szintén azt keresik, hogy hogyan tovább.. A négy szakember egy helyen egy különleges lehetőség, akik elindítanak egy irányba, amelyet követni tudsz. Az általad megírt akcióterv pedig arra sarkall. hogy ne csak siránkozz, hanem tényleg tegyél is valamit azért, hogy elérd a célodat, a POZITÍV VÁLTOZÁST. Nagyon szépen köszönöm a szervezőknek, hogy részt vehettem ezen a workshop-on! Ági

 

Azokat, akik meg akarják találni okos céljaikat és megtervezni a hozzávezető utat, várjuk karriertervező tréningünkön, ahol együtt, karrier-tanácsadóval, coach-csal, sminkessel és fotóssal elindulhatsz a jövőd felé!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük