119997293625566
coachképzés
Ebből nem lehet megélni! – Tényleg így van?
2022-09-30
coachképzés
Támogató társ vagy ellenfél? Félelmek a munka és a karrier kapcsán
2022-10-11
Összes

Multinál dolgozom! De mégis, mi az, hogy multi?

Embernyúzó óriáscégek, ahol azt várják az alkalmazottaktól, hogy életüket és vérüket a munkáltatójuknak áldozzák? Végtelen túlórában robotoltató vállalatok, akik egyáltalán nem törődnek azzal, hogy van családod és munkán kívüli életed is? Vagy éppen kreatív műhelyek, amelyek a siker lehetőségét kínálják neked? Sokféle hiedelem és tévhit kering a köznyelvben csak „multinak” nevezett vállalkozásokról – ebben a cikkben néhányat megpróbálok eloszlatni.

Kezdjük az alapoktól

A multinacionális szó jelentése soknemzetiségű, a multinacionális cég pedig egyszerűen egy olyan vállalat, amelynek a cégalapítás országán kívül még több másik államban is van telephelye. Minden olyan cég, ami megfelel ennek az egyszerű definíciónak, az multi – függetlenül attól, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem vagy az autóalkatrész-gyártás a fő tevékenységi területe. Éppen ezért a multik nagyon eltérnek egymástól, igazából nem is lehet róluk általánosságban beszélni. Ha te egy Budapest környéki, német tulajdonú SSC belső működését ismered, én egy vidéki, amerikai alapítású elektronikai gyártócégét, a harmadik beszélgetőtársunk pedig egy kereskedelmi láncnál dolgozik, bizony almát hasonlítunk össze a körtével.

Én magam dolgoztam amerikai, német és skandináv multiknál, termelővállalatoknál és bérgyártásban működőknél, és megfordultam magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásnál is. Az ügyfeleim között pedig még ennél is sokkal színesebb a kép. Van, aki minél nagyobb cégnél szeretne elhelyezkedni, mert ez nyújt számára biztonságot, van, akinek a rugalmasság a legfontosabb. 2020 óta előtérbe került az otthoni munkavégzés fontossága, az állásinterjúkon már ez is kérdés: vajon tudja-e biztosítani a cég? Kis túlzással ahány álláskereső, annyi szempont – kár lenne ezt a multi vagy nem multi kérdéskörre leszűkíteni.

Való nekem a multi?

Számos ok szólhat amellett is, hogy multinál helyezkedj el, és amellett is, hogy inkább mást válassz. Karriertanácsadóként én nem vagyok a híve azoknak a megoldásoknak, amikor nem tiszták a jövedelmi, bejelentési, adózási viszonyok. Ezek ugyanis általában egyszerűen nem etikus működésmódok még akkor sem, ha a munkáltató állítja, hogy így mindketten jobban jártok. Ez a probléma jellemzően nem a multinacionális cégeknél jelentkezik. Behatárolja az irányt a nyelvtudás is, ami egy nemzetközi vállalatnál elengedhetetlen, ennek hiányában tehát érdemesebb kisebb magyar cégeknél keresgélni, és párhuzamosan befektetni a tanulásba is.

Az azonban, hogy jól fogod-e érezni magad az adott cégnél, mennyit kell majd dolgoznod, hogyan tudsz fejlődni és szereted-e majd a munkádat, már nagyon egyedi – és nemcsak a cégtől, hanem tőled is függ. Gondold végig: mik az eddigi tapasztalataid? Mi hiányzik a jelenlegi munkahelyedről, és mit vinnél tovább magaddal? A munkáddal vagy elégedetlen, vagy a munkahelyeddel? Szívesen csinálnál hasonlót más feltételek mellett?

Nyugodtan kérdezz körbe az ismerőseid, barátaid között: ők hogy érzik magukat a munkahelyükön, mit kapnak tőle, mit találtak meg benne, mitől jó vagy kevésbé jó számukra az a cég? Aztán szűrd át a válaszokat az önismereti szűrődön: neked mi a fontos? Lehet, hogy az ismerősöd megtalálta önmagát a multi jól lefektetett rendszerének keretei között, neked viszont több szabadságra van szükséged. A barátod nem érzi olyan jól magát annál a kis cégnél, ahol dolgozik, te viszont éppen az ilyen családias hangulatra vágysz? A legfontosabb, hogy ezt feltérképezd: mitől lennél jól egy adott állásban, hol működne jól a te személyiséged?

Pályakezdőként még fontosabb az önismeret és az előzetes tájékozódás. Egy multis tapasztalat jól mutat az önéletrajzodban, de sokszor egy kisebb vállalkozásnál több lehet a kihívás, fejlődési lehetőség. Az olyan gyakorlati szempontokat is vedd figyelembe, hogy mennyit kell utaznod a munkahelyig – ma pedig már egyre több álláskeresőnek fontos, hogy milyen terméket gyárt és mit képvisel a cég, amelynek a csapatába tartozik.

Akkor melyiket válasszam?

Azt a munkahelyet, állásajánlatot fogadd el, ahol az a benyomásod, hogy jól fogod érezni magad. Ne zárj ki eleve egy céget sem azért, mert multi vagy épp mert kkv. Menj el az interjúkra, nézz körül és kérdezz bátran – ne feledd, mind a ketten választhattok: a cég is és te is. Ha pedig úgy érzed, hogy most mellényúltál, ne csüggedj! Erre való a próbaidő. Gazdagabb lettél egy értékes tapasztalattal, és ennek birtokában a következő alkalommal pontosabban tudod majd felmérni a saját igényeidet és felmérni a helyzetet. Ha segítségre van szükséged az álláskeresésben, az önéletrajzzal kapcsolatban vagy az interjúra való felkészítésben, keress bátran és kérj időpontot ingyenes konzultációra!

Ha szeretnél másokat is támogatni az útkeresésben gyere el új tematikus coach képzésünkre.

coachképzés

 

 

 

.