119997293625566
Hálózat, karrier, tanácsadó, coach
Tényleg nem működik az ajánlás?
2017-02-20
karrier-tanácsadó, karrier coach
Mit jelent karrier a nőknek és a férfiaknak
2017-02-27
Összes

Mikor dolgozz ingyen?

„Nem fogok ingyen dolgozni.” Tényleg nem? Mindig, mindenért kaptál fizetést? Talán hallottál már a láthatatlan munkáról, amiért nem jár fizetség. Az összes házimunka, gyereknevelés ide tartozik.

Előfordult már veled, hogy segítettél valakinek a szakmai tudásoddal, csak úgy? Vagy tanácsot adtál?

Lehet, hogy vannak olyan ügyek, ami mellé álltál, és energiát is fektettél bele.

Mikor coachként, tanácsadóként dolgozom valakivel, az egyik leggyakoribb mondat az, hogy „ezt is csináltam, de nem kaptam érte pénzt, vagy csak gyakornokság volt, stb.” ezért nem beszélek róla.

Van egy jó hírem. Az ingyen munka lehet a legjobb befektetés az életedben.

Pályakezdőknek gyakran a legnagyobb hátrányuk, hogy nincs tapasztalatuk. Na de, hogy legyen tapasztalata, ha nem veszik fel.

Úgy, hogy vállalja, hogy ingyen, vagy kevés pénzért dolgozik azon a szakterületen, amire vágyik. Lehet ez ösztöndíj, önkéntes munka, de akár egy ismerősnek, barátnak elvégzett feladat.

Ha már van munkatapasztalatod, de váltani akarsz. Ha új szakmát akarsz tanulni, új hivatásban akarod magad kipróbálni, akkor is az „ingyen” munka a legjobb út számodra.

Mikor éri meg, hogy fizetség nélkül csinálj valamit?

Vannak helyzetek, amikor nem érdemes ingyen dolgozni. De sok esetben lehet hasznos az ingyen munka. Lehetnek olyan célok, amelyekért szívesen áldozzuk fel szabadidőnket, energiáinkat.

Bevallom én sokat dolgoztam ingyen. Volt olyan is, amikor nem vált be.  Különösen akkor, amikor azt láttam, hogy mások akarnak keresni az én munkámon. Nem szeretem azt sem, amikor játszanának az én időmmel.

De a legtöbb önkéntes, gyakornoki munkából rengetetet profitáltam. Van olyan, amiből lelkileg, de sok esetben szakmailag is.

Életem egyik legnagyobb élménye volt, amikor egy jótékonysági akció keretén belül Down szindrómás gyerekeknek tartottam sütis programot. Boldogságot adott, amikor szeretett barátnőm műsorához én főztem és láttam vendégül 60 embert.

Sokszor azért vállaltam „ingyen” munkát, mert meg akartam tanulni valamit. Karrier-tanácsadó úgy lettem, hogy eredetileg minden ismerősömnek, és ismerős ismerősének segítettem állást keresni. Sokféle tréninget tartottam már régebben is, de amikor egy egyetem felkért, tartsak erről előadást, boldogan vállaltam.

önkéntes munkatapasztalat

Sokan álmodozunk jobb munkáról, új hivatásról, karrierről. De gyorsan le is állítjuk ezeket az álmokat. Mert nem értünk hozzá, nem ezt tanultuk, nincs tapasztalatunk, egyébként is már késő van, most már nem érdemes álmodozni…

 

Valóban nem kezdhetünk már semmit?

 És mi lenne ha?

 

  • Mi lenne ha az lennél, ami akarsz?
  • Mi lenne ha, korlátlan időm lenne?
  • Mi lenne ha, ha igazán tapasztalt lennék az új szakmámban?
  • Mi lenne ha, értenék ahhoz, hogy…?

 

Képzeld el, mit tanultál volna, ha lett volna rá lehetőséged? Mi lett volna, ha lett volna időd tapasztalatot szerezni? Mi lett volna ha fel tudnál mutatni sikereket?

Nagyon sok szakma van, ahol csak a gyakorlatban lehet megszerezni a megfelelő ismereteket. Ha csak arra gondolsz, hogy nincs tapasztalatod, gyakorlatod, akkor pont most van itt az ideje, hogy megszerezd.

Sokszor az „ingyen” munka lehet az a kulcs, amivel elérheted álmaidat. Lehet, hogy a legjobb nyereséged pont abból lesz, amit fizetés nélkül csináltál. Online marketinges, könyvelő, programozó, Autocad rajzoló, fitness edző úgy lehetsz a legjobban, ha elkezded csinálni. Ingyen, referenciáért, ajánlásért, de legfőképpen a tanulásért, tapasztalatért.

Ne hidd, hogy nem indulhatsz el az álmaid felé vezető úton. Ott áll előtted, de ez az út rögös, fárasztó, viszont sok örömet és emellett sikereket hozhat.

Még ma gondold végig, milyen lépéseket tudsz tenni a céljaid érdekében. Készíts tervet a következő egy évre. Mik a teendők ma, holnap, jövő héten és a jövő hónapban.

Milyen helyek, és lehetőségek vannak, hogy tanulhass, tapasztalhass.

Mindig érdemes új dolgokat tanulni. Új tapasztalatokat szerezni. Egyik kedves kliensem, miközben otthon volt a 3 gyermekével, „mellesleg” részt vett egy új iskola megszervezésében.

Ahhoz, hogy új dolgokat tanulj, nem kell feltétlenül iskola és a tanfolyam. Akkor leszel sikeres, ha minél több munkát fektetsz bele a tanuláson kívül is.

Sokan azt gondolják, hogy az álláskeresésnél csak az eddigi munkahelyeket lehet bemutatni. Azt hiszik, hogy csak hivatalos, fizetett tapasztalatok kamatoztathatóak.

Bármilyen meglepő, a vállalatok nagyra tartják a nem hivatalosan megszerzett tudást. A legsikeresebb emberek, akiket ismerek, rengeteg időt és energiát fordítottak sokszor szabadidejükben, és pénz nélkül arra, hogy profik legyenek.

Ha el akarod élni álmaidat, és céljaidat, akkor indulj el a felé vezető úton, és dolgozz a sikerélményért és tapasztalatért.

Ha most eljössz hozzám, akkor a karrier-tanácsadáson, karrier coachingon megmutatom neked, mit csinálj ingyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük