119997293625566
karrier coach
Siker – Cél – Önismeret
2020-07-27
Kezdők szerencséje, avagy hogyan találj rá az első munkahelyedre?
2020-08-18
Összes

Mikor lesz végre munkám?!

karrier coach

Néha a legkilátástalan helyzetben születnek a legszikrázóbb ötletek. Állj készen rájuk! (Fotó: Kristopher Roller/Unsplash

A Tőzsdefórum múlt heti statisztikái azt mutatják, hogy a tavalyi év azonos időszakához képes 51%-kal nőtt az álláskeresők száma az idei nyárra. Ezt nemcsak azt jelenti, hogy jellemzően egy-egy állásra akár több száz jelentkezés is érkezik, hanem azt is, hogy a munkáltatók sokkal specifikusabb elvárásokat fogalmazhatnak meg a munkavállalókkal szemben. Kérhetnek magasabb végzettséget azonos fizetési feltételek mellett, ajánlhatnak alacsonyabb bért, vagy előnytelenebb béren kívüli juttatási csomagot- ha egyáltalán.

A munkaerőpiaci tumultus hatására jelentősen megnövekedhet az álláskeresés időtartama és- jellemzően pszichés vagy anyagi okokból- egyre többen mennek bele az elképzeléseiknek meg nem felelő kompromisszumos megoldásokba. Ez azonban ördögi kör, hiszen így olyanok szorul(hat)nak ki az egyes pozíciókból, akik kifejezetten az adott munkakört célozzák meg.

 

karrier-tanácsadó


Megtalálni a megfelelő állást normál körülmények között sem egyszerű feladat, a Covid- 19 utáni helyzetben azonban valódi kihívást lehet. (Fotó: Evgeni Tcherkasski/Unsplash)

Nemcsak az álláskeresőnek nehéz

Sosem csupán egyetlen ember munkanélküli, az egész család helyzete és dinamikája megváltozik egy ilyen helyzetben. Hiszen az álláskereső otthon van, nem feltétlenül tudja hasznosan eltölteni az idejét, láb alatt van a többieknek vagy éppen nagyon magányos az egyedül töltött idő alatt. Ez a pszichés teher sokszor nagyobb, mint az anyagi, hiszen a helyzet nem sok módon stabilizálható: az egyénnek munkát kell találnia.

A feleslegesség és haszontalanság érzése feszültségeket kelthetnek az álláskeresőben, mely továbbgyűrűzik a család egészére. Idővel mindenki frusztrálttá válik és könnyen lehet, hogy végül a család úgy érzi, a béke érdekében állandóan hímestojásokon kell járnia.

Ez fokozottan igaz, ha az álláskeresés komolyabb anyagi bizonytalanságot is eredményez a családi rendszerben. Ilyenkor az egzisztenciális szorongásból eredő konfliktusok és a pszichére nehezedő nyomás miatt kialakuló viták ereje összeadódik.

Tartsd észben: a munkanélküliség csak állapot!

Akkor lehet felállni és talpon maradni, ha már leértél a gödör mélyére. Nem kell elátkoznod, vagy szégyellned magad, hiszen bárkivel előfordulhat, hogy átmenetileg munka nélkül marad. A jelenlegi Covid- 19 utáni időszakban sokan kerültek ugyanabba a csapdába és mind egyszerre próbálnak kimászni belőle.

A legfontosabb, hogy vedd komolyan a helyzetet, de ne tulajdoníts neki nagyobb jelentőséget, mint amennyit muszáj. Legyél tudatos és mindig állj készen arra, hogy megragadd a lehetőséget. De ne engedd, hogy a munkanélküliség határozza meg minden lépésed és gondolatodat. Keretezd át a történeted és próbáld meglátni benne a jót akkor is, ha nehéz!

karrier coach

Néha a legkilátástalan helyzetben születnek a legszikrázóbb ötletek. Állj készen rájuk! (Fotó: Kristopher Roller/Unsplash

Nem lettél közveszélyesmunkakerülő, értéktelen, selejtes vagy kevésbé szerethető, egyszerűen csak jelenleg nincs állásod. Ne keseredj el és ne érezd UFO-nak magad, mert nem vagy egyedül.

Mit tegyél, hogy egyenesbe kerülj?

Engedd el a nagyon magas elvárásaidat és kezdj tiszta lappal! Használd fel a rendelkezésedre álló időt és tanulj! Nemcsak szakmai ismeretekre tehetsz szert, felhozhatod a szakmai angolodat, fejlesztheted digitális írástudásodat vagy elmélyülhetsz az önismeretben is. Most végre van időd azokra a dolgokra, melyeket évek- évtizedek óta görgetsz magad előtt és választ kereshetsz azokra a kérdésekre, melyeket hosszú ideje elhessegetsz.

Fordulj edzőhöz, kezdj életmódváltásba, vegyél részt csoportedzéseken, ha szeretnéd visszanyerni pozitív energiádat, formálnád a tested és a szemléletedet!

Kezdj kreatív alkotási folyamatba, ha szíved szerint mindig kézműveskednél, de a hétköznapok egymásutánjában sosem jut rá időd. Ha kiemelkedő tehetséggel, egyedi látásmóddal, vagy kiváló sales-es attitűddel rendelkezel, akár még mellékesre is szert tehetsz a hobbid által.

Kezdj terapeutához vagy önismereti csoportba járni, ha úgy érzed, a helyzet egyfajta figyelmeztetés, hogy ideje megállni és átértékelni az életed.

Hívj fel és vegyél részt egy rád szabott karriercoaching folyamatban, melynek eredményeképp választ kaphatsz azokra kérdésekre, melyek a munkavállalással és a munkahelyi működéseddel kapcsolatosak! Ismerd fel elakadásaidat, fogalmazd meg elvárásaidat és fejtsd meg magad. Utána már megcélozhatod a Holdat, hisz lesz erőd, hogy elérjed.

Bejelentkezés:

klara@kurtanklara.hu

.