119997293625566
karrier coach
Szeret, nem szeret…
2019-07-16
karrier tanácsadó
A nagy emberkísérlet: álláskeresés felsőfokon – piackutatás álláskeresőként
2019-07-26
Összes

Ideje van a sírásnak és a nevetésnek.

karrier coach

Légy pozitív! Keep smiling! Ne add fel! Mindig van megoldás! Higgy magadban! Állj fel! Csak a gyengék sírnak! És a kedvencem: Amikor egy ajtó bezárul, kinyílik egy másik.

karrier coach

Annyira magunkévá tettünk az amerikai romantikus mozik örök optimista világát, hogy már el is felejtettük, hogy szomorúnak lenni, csalódottságot megélni, padlón lenni az élet természetes velejárója. Honnan tudnánk, milyen a fent, ha nem jártunk még lent? A siker édes ízét akkor élheted át igazán, ha már kóstoltad a kudarc keserűségét.  Mindenkinek vannak személyes katasztrófái, kisebb-nagyobb sikertelenségei. Mindenki volt már lent. Jó, van, aki nem. MÉG.

De mit tegyél, ha már tényleg padlót fogtál? Először is, ismerd (f)el. Ne próbáld eltagadni, ne játszd el, hogy ez most nem az. Ne akarj mindenáron erősnek látszani. Ha kirúgnak, ha megcsalnak, ha becsapnak, ha elhagynak: fáj. Ami azt illeti, néha annyira, hogy alig kapunk levegőt. Mardos a düh, szinte elevenen felzabál a sok felgyülemlett feszültség. Hihetetlennek tűnhet, de ez jó. Ez azt jelenti, hogy élsz, hogy érzel, hogy valahogyan viszonyulsz a kudarcodhoz. Éld át, merülj el benne, sírd ki magad.

Lesznek olyanok, akik nem értik majd, min mész keresztül. Azt mondják, ne keseredj el. Ne gondolj rá, mindenkivel megesik. Egy pszichológiai kísérlet során arra kérték az alanyokat, hogy NE gondoljanak elefántra. Mit gondolsz, hány elefánt csörtézett azután a kísérletben résztvevők gondolatában?! Sok- sok elefánt és nem is csak a porcelánboltban.
Ezért nem mondom, hogy ne gondolj rá. Gondolj rá és gondold át. Sírj, káromkodj, üvölts, ha az segít.

Állj fel!

És aztán állj fel. Pontosan érezni fogod, mikor volt elég. Két hétnyi önsajnálattal vegyes harag teljesen normális. Ha ennyi idő alatt sem tudsz elindulni egyfajta értelmezéssel is kísért tanulmányi kirándulásra az elmédben és a szívedben, akkor feltétlenül kérj segítséget szakembertől.

Rázd meg magad, kezdj el tervezni és valahányszor elakadsz, emlékezz a legfontosabbra. Jártál már lent. És felálltál.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Ha bizonytalan vagy abba, hogy hova és hogyan menjél, jelentkezz be karrier-tanácsadásra.

.