119997293625566
karrier-tanácsadó iroda
Költözés, új iroda, új hely – karrier-tanácsadás, coaching
2017-11-22
Hogyan írjál meggyőző motivációs levelet.
2018-03-04
Összes

Szabad-e boldogtalannak lenni?

Lehetek-e boldogtalan?

Ma a pozitív gondolkodás korát éljük. De valóban pozitív gondolkodás az, ha nem gondolunk a rosszra, nem esünk kétségbe, mindig csak a jövőbe tekintünk, és csak a pozitív gondolatokat engedjük meg magunknak?

Lehet úgy élni, hogy soha nem vagyunk rosszkedvűek, pesszimisták, vagy akár kétségbeesettek?

A pozitív pszichológiát gyakran félre értik. A valódi, megalapozott pozitív pszichológia szemlélet nem azt jelenti, hogy mindig rózsaszín ködben lebegünk. Ha mélyebben érdekel, javaslom Ljudmila Lyubomirsky könyvét, a Hogyan legyünk boldogak. A könyvben tudományos kísérletek, kutatások sorozata mutatja meg, hogy miben különböznek a boldog emberek a boldogtalanoktól. Az derül ki, hogy ne a külső körülmények, hanem a saját viselkedésünk, látásmódunk határozza meg nagyrészt, hogyan élünk. Ez nem azt jelenti, hogy a boldog emberek soha nem szomorúak, nem kerülnek padlóra, nem gyászolnak. Azt jelenti, hogy fel tudnak állni, megtalálják a szépséget, az örömet.

Valójában nincs olyan ember, akinek ne lennének rossz napjai, gondjai, nehézségei. Nem az a kérdés, hogy vannak-e mélypontjaid, gyászaid, veszteségeid, hanem, hogy hosszú távon mit kezdesz velük, és magaddal.

 

boldog karrierhez

Ne gondolj rá!

Valljuk be, ilyenkor rendkívül idegesítőek azok a hozzászólások, amik csak arról szólnak, hogy nézd a szép oldalát, és majd minden jó lesz, és mindennek meg van az oka, stb. Legalábbis engem nagyon tud bosszantani. Különösen az, amikor azt mondják, gondolj másra. Hogy is tudnék másra gondolni, mikor aktuálisan épp van egy nagy problémám. Akkor is idegesítő, ha egy idő után valóban jobb lesz, tanulok belőle, meglátom az előnyeit.

Igenis jogod van boldogtalannak lenni néha. Ha elveszted az állásod, vagy egyszerűen rossz állásod van, szakítottál a pároddal, beteg vagy, akkor meg van az ideje a gyásznak, szomorúságnak.

Sok embernek vannak komoly egészségügyi problémái az elfojtott érzelmektől.

Ha tényleg boldogok akarunk lenni, akkor nem eltüntetni kell a fájdalmat, hanem elfogadni, és tovább lépni, fejlődni.

Ügyfeleim gyakran szégyellik, ha rosszul érzik magukat. Úgy érzik, hogy nincs joguk hozzá. Hiszen van állása, férje, gyereke, háza, autója, stb. Hogy jön ő ahhoz, hogy ne legyen boldog.

A boldogsághoz azonban nem elég a külső siker, anyagiak. Lehet, hogy minden rendben, de ha te rosszul érzed magad, jogod van hozzá. Nem érdemes hasonlítgatni, hogy másnak miért rosszabb, a te problémád neked a legnagyobb probléma.

 

Akkor most ne is tegyünk ellene?

Dehogynem. Épp azzal tudunk ellene tenni, ha elfogadjuk, megértjük, hogy miért vagyunk boldogtalanok, vagy csak nem elég boldogak. Ha elfogadom, hogy valami nincs rendben, akkor rá tudok nézni, hogy mi okozza a bánatomat. Ha megtalálom az okokat, tudok ellene tenni.

Mostanában olvasom Gabriella Bernstein, Az univerzum támogat című könyvét. Bevallom, először nem tetszett, nekem túlságosan spirituális. De aztán rájöttem, hogy rengeteg jó ötlet és tanács van benne. Számomra az egyik legnagyobb hatású része egy meditáció, amikor elfogadjuk a fájdalmat, megsimogatjuk, és utána elengedjük. De csak akkor tudom elengedni, ha előbb elfogadom.

A fájdalom, szomorúság hasznos tud lenni. Jelzi, hogy változni, változtatni kell. Segít megtalálni az utat, segít rájönni, mi akadályoz, mi az, ami már nem a mi utunk.

boldog karrier álom

Asian little girl happy with water bubble in vintage color tone

 

Jogom van a boldogsághoz?

Ügyfeleimnél azt is hallom, hogy sokszor szégyellik a sikereiket. Szégyenkezve mondják, hogy jól keresnek, vagy meg tudják fizetni a takarítónőt, vagy elmennek a Kanári szigetekre nyaralni.

Ne szégyelld. Senkinek nem lesz jobb attól, ha neked nem jó. Örülj az életednek, örülj, hogy megveheted, amire vágysz, és örülj az utazásnak.

Jogod van elégedettnek, boldognak lenni.

De szabad boldogtalannak is lenni.  Merjél boldognak lenni.

Ha meg tudod élni a fájdalmat és az örömet is, a legjobb úton haladsz.

boldog karrier álom

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük