119997293625566
coachképzés
Ezért gyere el a nyílt napra!- Karrier coach és tanácsadó képzés indul szeptemberben
2022-08-19
Jön az Inventus első coach képzése! Erre számíts egy új csoport indulásakor
2022-09-21
Összes

5 biztos módszer, amivel holnapra boldogabb leszel – avagy miért károsak a közhelyes jó tanácsok?

coach képzés

Dönts úgy, hogy boldog leszel! Jógázz minden reggel! Meditálj naponta tíz percet! Tölts több időt a barátaiddal! Szedjél sokféle vitamint.

Ugye, hogy te is hallottad, olvastad már ezeket a tanácsokat? Vagy ott van még a #miraclemorning mozgalma: a sikeres emberek korán kelnek, dolgoznak vagy futni mennek, hatékonyan kezdik a napot – ez a sikerük záloga. Naplózz, adj hálát mindennap, fogadd el önmagad és mindig légy pozitív!

coach képzés

Megy már? Biztos vagyok benne, hogy most, hogy ezeket a tanácsokat sokadszor elolvastad, a homlokodra csaptál és már tudod: csupán ezen múlt, ez hiányzott eddig az életemből! De az is lehet, hogy akár többet is művelsz ezek közül rendszeresen, mégsem érzel gyökeres változást. Mi lehet ennek az oka? Hiszen mindenki ezeket ajánlja, a csapból is folynak.

Vajon veled van a baj?

Azt gondolom, senki nem hiszi úgy igazán, hogy amikor rossz passzban van, akár egy ilyen tanács elolvasása, akár a megvalósítása egyik napról a másikra kihúzza a gödörből. Tegyük fel, hogy holnaptól tényleg minden reggel jógázol. Lehet, hogy jót tesz a hajlékonyságodnak, de vajon biztos, hogy erre van szükséged ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben?

Nem, nem hiszem, hogy veled van baj – inkább a kéretlen, közhelyszerű tanácsokkal, na meg a megvalósítással. Miért nem működnek ezek? És ha nem működnek, miért ajánlja őket az összes életmódportál?

Kezdjük a végéről: azért jönnek szembe ezek a javaslatok úton-útfélen, mert valójában egyáltalán nem rosszak. Lehet, hogy a több száz, több ezer olvasóból néhánynak tényleg segít közülük valamelyik – mégpedig azoknak, akinek pontosan erre volt szüksége. A többiek csak még nagyobb csődtömegnek érzik magukat: nekem még ez se megy, béna vagyok, bezzeg a kolléganőm… Másoknak lehetetlen küldetés a tanácsok megfogadása: mégis mikor iktassam be ezeket két gyerek, a munkám és a házimunka mellett? Megkeseredik a szád íze: igen, tényleg jó lenne többet olvasni vagy sportolni, de ha egyszer nem tudod beleszorítani ezt is 24 órába?

Ahogy a közhelyek általában, ezek a tanácsok is általánosítanak. Azt sugallják, hogy mindenkinek ezek a tevékenységek hiányoznak az életéből, és aki nem iktatja be a napjaiba, az nemcsak, hogy nem lesz boldog, de egyszersmind rosszabb ember is, mint a többiek. Valamit rosszul csinálsz – érzed a cikk olvasása közben, és az önértékelésed az eddiginél is lejjebb zuhan.

A másik probléma a kéretlenség. Tanácsot annak adunk, aki kéri – vajon nevezhető tanácskérésnek az, hogy a cikk címére kattintottál? Aligha. Még ha nem is online bölcseletekről van szó, hanem egy személyes beszélgetésről, akkor is sokkal inkább előrevivő, ha a beszélgetőpartnered a közvetlen tanácsadás helyett abban segít, hogy felderítsd, neked mi adna most hozzá az életedhez.

Akkor mi működik?

El is érkeztünk a lényeghez: az önismereti munka nem megúszható. Ha nem vagy egyensúlyban, káoszos az életed, túlterhelt vagy és javítani szeretnél valamelyik életterületeden, bizony rá kell szánnod az időt, hogy végiggondold: mire van most szükséged? Mi esne jól? Mitől lenne eggyel jobb? Kikre támaszkodhatsz? Mi ad neked kapaszkodót a mindennapokban? Egy sor kérdés van, amit végiggondolhatsz akár egyedül, akár segítséggel. Ez nem lesz rövid folyamat, lehet, hogy fájdalommal is jár, és biztosan sok munkát fogsz belefektetni. Végül lehet, hogy mégis a jóga – vagy egy, sőt akár több változtatás –  lesz a te utad és működni fog – akkor, ha tudod, mit ad neked, mit tesz az életedhez és azt is, mi az, amit nem várhatsz tőle. De teljesen más eredmény is születhet, amire korábban nem is gondoltál. Ami a lényeg: nem hallgattál sablonokra, nem követtél tucatmegoldásokat: a saját problémáidra a saját válaszaidat kerested meg – és ez az, ami működik.

Ha segítségre van szükséged, várlak titeket az 5 alkalmas karrier programomra.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Ha többet akarsz megtudni rólam.

     

.