119997293625566
Karrier-tanácsadás
Miért utáljuk a multikat? Miért utáljuk a magyar cégeket?
2022-02-11
Milyen munkát lehet szeretni?
2022-04-25
Összes

Ingyen munka sosem jó? Vagy mégis?

karrier-tanácsadás

Nem fogok ingyen dolgozni.” Tényleg nem? Mindig, mindenért kaptál fizetést? Talán hallottál már a láthatatlan munkáról, amiért nem jár fizetség. Az összes házimunka, gyereknevelés ide tartozik.

Előfordult már veled, hogy segítettél valakinek a szakmai tudásoddal, csak úgy? Vagy tanácsot adtál? Lehet, hogy vannak olyan ügyek, ami mellé álltál, és energiát is fektettél bele.

Valóban, nem mindig jó ingyen dolgozni. Érdemes odafigyelni, hogy ne kihasználás legyen, hanem valódi együttműködés, kölcsönös előnyök.Miért is dolgozzunk ingyen? Rengeteg esetben remek lehetőség tapasztalat szerzésre.

Mikor coachként, tanácsadóként dolgozom valakivel, az egyik gyakori mondat az, hogy „ezt is csináltam, de nem kaptam érte pénzt, vagy csak gyakornokság volt, stb.” ezért nem beszélek róla.Van egy jó hírem. Az ingyen munka lehet a legjobb befektetés az életedben.

Pályakezdőknek gyakran a legnagyobb hátrányuk, hogy nincs tapasztalatuk. Na de, hogy legyen tapasztalata, ha nem veszik fel.Úgy, hogy vállalja, hogy ingyen, vagy kevés pénzért dolgozik azon a szakterületen, amire vágyik. Lehet ez ösztöndíj, önkéntes munka, de akár egy ismerősnek, barátnak elvégzett feladat.

Ha már van munkatapasztalatod, de váltani akarsz. Ha új szakmát akarsz tanulni, új hivatásban akarod magad kipróbálni, akkor is az „ingyen” munka a legjobb út számodra.

karrier-tanácsadás

Mikor éri meg, hogy fizetség nélkül csinálj valamit?

Vannak helyzetek, amikor nem érdemes ingyen dolgozni. De sok esetben lehet hasznos az ingyen munka. Lehetnek olyan célok, amelyekért szívesen áldozzuk fel szabadidőnket, energiáinkat.Bevallom én sokat dolgoztam ingyen. Volt olyan is, amikor nem vált be.  Különösen akkor, amikor azt láttam, hogy mások akarnak keresni az én munkámon. Nem szeretem azt sem, amikor játszanának az én időmmel.De a legtöbb önkéntes, gyakornoki munkából rengetetet profitáltam. Van olyan, amiből lelkileg, de sok esetben szakmailag is.

A mai helyzetben rengeteg ember dolgozott, dolgozik ingyen, hogy segítsen, támogasson. Fantasztikus látni a szolidaritást, összefogást. Elképesztő látni, ahogy sok ember egyre jobban szervezetten dolgozik egy közös célért. Tudom, nem ez a célja, de nekem rengeteget adott, és tud adni, amikor ilyen helyzetekben új emberekkel, új helyzetekkel találkozom.

Életem egyik legnagyobb élménye volt, amikor egy jótékonysági akció keretén belül Down szindrómás gyerekeknek tartottam sütis programot. Boldogságot adott, amikor szeretett barátnőm műsorához én főztem és láttam vendégül 60 embert.

Sokszor azért vállaltam „ingyen” munkát, mert meg akartam tanulni valamit. Karrier-tanácsadó úgy lettem, hogy eredetileg minden ismerősömnek, és ismerős ismerősének segítettem állást keresni. Sokféle tréninget tartottam már régebben is, de amikor egy egyetem felkért, tartsak erről előadást, boldogan vállaltam.Meggyőződésem, hogy érdemes körülnézned mi az amiből tanulsz, vagy mi az ami épít téged hosszútávon.

karrier-tanácsadás

.