119997293625566
Hogyan írjál meggyőző motivációs levelet.
2018-03-04
karrierváltás
Szokatlan karrierváltás – ápolónőből adótanácsadó
2018-12-05
Összes

Mit érdemes tanulni?

Azt gondolom, gondoltam, hogy egyértelmű, hogy ma már mindenkinek folyamatosan kell.

Nem egyszer, nem kétszer, hanem újra, meg újra.

Mi leszek 10 év múlva?

Épp ma volt egy Linkedin poszt a hiány és nem hiányszakmákról, és szokás szerint kiderült, hogy coach ma akárki lehet, ha két könyvet elolvasott. Tudom, van ilyen is. De biztos vagyok benne, hogy egy jó coach, tanácsadó egyik legfontosabb jellemzője, hogy folyamatosan képzi magát.

De nem kell ehhez coachnak lenni. Ma kozmetikusnál voltam, és beszélgettünk a munkánkról, jövőnkről. Ő épp tegnap volt egy továbbképzésen, és rendszeresen jár, hogy a legjobbat tudja nyújtani.

Sajnos találkozok olyan emberekkel, akik még mindig valahol 100 évvel ezelőtt élnek, és nem szívesen változnak, tanulnak.

Kedvenc kérdésem, hogy mit tanuljak, ami garantálja, hogy a következő 10 évben biztos legyen jó állásom.

Rossz hírem van. Nem tudok ilyet. Olyat tudok, ami hasznos, megnöveli az esélyeidet a következő 1-2 évben, de olyat, ami 10 év garanciát ad, azt nem.

Tanulás a karrieremért

Freepic

Arról is sokat lehet olvasni, hogy milyen szakmák szűnnek meg a következő 10 évben. Vannak rá jóslatok, de biztosat nem tudhatunk. De vannak előrejelzések arról is, hogy milyen szakmáknak van nagyobb esélyük. Ilyen pl. az informatika, és a segítő foglalkozások.

De fontos tudnunk, hogy az informatika egy nagy gyűjtőszó, ami rengeteg mindent jelenthet. Rendszergazda, tesztelő, programozó, programtervező, nem beszélve a rengeteg programnyelvről. Nagyon hasznos, ha valaki errefelé akar tovább haladni, de komolyan meg kell válogatni, hogy mit érdemes itt tanulni.

De hogyan válasszak oktatást?

Sajnos az olcsó, és egyszerű megoldások itt sem működnek. Nem javaslom senkinek az OKJ-s informatikai képzéseket. Mindenből adnak egy kicsit, de semmiből sem annyit, hogy utána jól lehessen használni. Inkább a specializáltabb képzések felé érdemes elindulni. De van olyan is, amikor muszáj hivatalos, állami képzésen részt venni. Ha a vállalkozásodhoz, munkádhoz kötelező, pl, szakács, pék, könyvelő.

Mint ahogy más területen is nehéz megtalálni a legjobb képzést. Sajnos az igazán jó képzések rendszerint nagyon sokba kerülnek. De fontos, hogy ezt befektetésnek tekintsük. Ha tudsz angolul, akkor remek online kurzusokat találhatsz. Az egyik legjobb hely az Udemy ahol rengeteg témában találsz tanfolyamokat, az informatikától a jógáig.

A másik hely, ahova sokat járok a TEDx előadások. Ezen a felületen rengeteg érdekes előadást találsz, ahol a világ legnagyobb szakértői beszélnek egy témáról 18 percben. Sok előadásnál van magyar felirat is.

Azt is érdemes végiggondolni, mit érdemes egyetemen tanulni, és mit más képzési formákban. Véleményem szerint nem mindig érdemes a második, harmadik diplomát megszerezni, lehet, hogy más utakon sokkal jobb megtalálni a tudást.

 

Én ebben az évben 3-400 ezer forintot, és kb. 100-200 órát szántam a saját fejlesztésemre. Hiszek abban, hogy ha nem tanulok és fejlesztem magam folyamatosan, akkor nem tudom az általam elvárt szinten végezni a munkámat.

Nem biztos, hogy ebben engem kell követni, mert nekem szinte „káros szenvedélyem” a tanulás.

De az biztos, hogy folyamatos tanulás nélkül lemaradsz, és minden tanulás hasznos, akkor is, ha most nem látod a közvetlen eredményét.

 

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Ha bizonytalan vagy abba, hogy mit és hogyan tanuljál. akár később, jelentkezz be tanácsadásra.

Kép forrása: flickr

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük