119997293625566
coach képzés
A coach és az ügyfele 2. rész. „Akkor hozzád lúzerek járnak?!”
2019-05-14
karrier coach
Szeret, nem szeret…
2019-07-16
Összes

Így KELL jó önéletrajzot írni?

Az álláskeresés egyik legnagyobb és kétségkívül az egyik legfontosabb kérdése, hogy milyen a jó önéletrajz, és hogyan készítsük el? Ha túl ilyen, vagy olyan, talán esélyt sem kapunk arra, hogy megmutassuk magunkat és bizonyítsunk.

Persze a tökéletes önéletrajz praktikáit ma már pár perc alatt bárki megismerheti. Ez a klikk-és-kész univerzum előnye. Az információáramlásnak viszont nemcsak előnye van. A munkaerőpiac dinamikusan változó rendszer, s így az elvárások rendszere is folyamatosan változik. Ami ma trendi, holnap avítt. Ami ma friss, holnap lejárt lemez. Honnan tudhatjuk, mit kell tennünk?

önéletrajz írás

Légy tisztában önmagaddal.

Rendkívül fontos, hogy legyünk tisztában önmagunkkal. Tájékozódjunk, ismerjük meg a határainkat. Utána pedig ismerjük meg a kiszemelt munkáltatót, amennyire lehet! Készítsünk minden munkahelyre, pozícióra új és aktualizált CV-t. Olyan állásokra jelentkezzünk, amelyekben valóban szívesen tevékenykednénk. És ne higgyük, hogy van egyetlen igaz út.

Folyamatosan képzem magam és szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy nagy tapasztalatom van a kiválasztási döntésmechanizmussal kapcsolatban. Éppen ezért csak egy dolgot jelenthetek ki nagy bizonyossággal:

NINCS titkos recept.

Vannak egyetemes tanácsok, melyeket érdemes megfogadni. Ilyen például, hogy fokozottan figyeljünk a helyesírási és vesszőhibák orvoslására. Osszunk meg minden releváns információt magunkról. Írjuk le részletesen, hogy az egyes pozíciókban milyen feladatköröket kellett ellátnunk, mi volt az erősségünk. Legyünk nyíltak, logikusak, áttekinthetőek. De mi jön azután?
Sok helyütt olvashatunk kizárólagosan igaznak kikiáltott tippeket. Aztán egy kis kereséssel rátalálhatunk ezeknek az alapszabályoknak az ellentétére is- épp olyan igaznak titulálva. A legtipikusabb csak-így-jó tételek, amelyekkel magam is találkoztam:

1. Az önéletrajz csak (?!) egyoldalas/kétoldalas lehet!
2. Csak az Europass formátumot szabad használni!/ NE használjunk Europass- t!
3. Minden munkahelyhez oda kell írni a hónapot, napot! / NE tegyünk dátumokat a munkahelyek mellé!
4. Tegyünk/NE tegyünk bele célkitűzést!
5. Tegyünk/NE tegyünk bele tulajdonságokat!
6. Tegyünk/NE tegyünk bele referenciát!
7. Tegyünk/NE tegyünk bele fényképet!

Mit tanácsolok?

Felejtsünk el minden csak-ot, kell-t és muszáj-t. Az önéletrajz hossza ne legyen 2 oldalnál több, de nem kell besűríteni egy oldalra. A lényeg, hogy tartalmazzon minden szükséges információt. Az Europass formátum ugyan nem tökéletes, de van ahova az kell.
Legyünk professzionálisak, célratörőek, átláthatóak és legfőképp önazonosak az állásra való jelentkezésünkben is. A személyes tanácsom az, hogy NE csatoljunk fényképet a CV-nk mellé. De van olyan, amikor elengedhetetlen.
A legfontosabb, hogy járjunk nyitott szemmel! Szerezzünk tapasztalatot az egyes formátumokat, a szerkesztőprogramok használatát illetően. Kérjünk segítséget, tájékozódjunk, vegyünk igénybe tanácsadást!
A tudás birtokában pedig válasszunk! Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden a külcsín. Hidd el nekem, a tartalom fontosabb, mint a forma! Az önéletrajzok esetében is.
Ha úgy érzed, elakadtál, egyedül nem megy, vagy kudarcok vannak mögötted, szeretnéd kiértékelni a helyzetet, fordulj hozzám bizalommal.

.