119997293625566
karrier coach
Öndicséret büdös? Mit kezdjünk az erősségeinkkel?
2022-05-13
Semmi sem lehetetlen?
2022-06-08
Összes

Építs katedrálist!

Egy idegen megkérdezett három kőfaragót, mit csinál? Az első így felelt: „Követ faragok.”

A második így válaszolt: „Egy oszlopfőt készítek.” A harmadik viszont azt mondta: „Katedrálist építek.” Az első kőfarag, csak a közvetlen munkát látta. A második már sejtette, hogy valami nagyobbnak a része. A harmadik az egész képet látta maga előtt.

Amikor dolgozol, te melyiket tud magad elé képzelni?

Amikor írom ezt a cikket, gondolhatnám, hogy csak gépelek. Vagy, hogy írok két oldalt a weboldalamra. De gondolhatom azt is, hogy hatok másokra a gondolataimmal, írásaimmal.

karrier-tanácsadás

Te mit csináltál eddig?

 Ja, lényegében semmit. Nagyon sokszor kapom ezt a választ, mikor megkérdezem egy ügyfelemet, hogy mit csinált ekkor és ekkor. De akár arra is, amikor azt tudakolom, hogy mit csinált, mikor itt és itt dolgozott.
Ha valaki úgy gondolja, hogy az élete során nem csinált semmi fontosat, azt valóban nem lehet jól eladni. Miért akarna valaki bárkit felvenni, aki nem csinált semmit?  De elég néhány keresztkérdés, és legtöbbször kiderült, hogy valójában nagyon sok mindent csinált az illető. Ok, adatokat vittem be, tanítottam, vagy adminisztráltam. Ebből nem sok derül ki rólad, a képességeidről, és a tapasztalataidról.

A mai világban sajnos az is előfordul, hogy valaki munkanélküliként egy időre közmunkára kényszerül.Vagy dolgozik valahol, de nincs bejelentve.
Ezek jogi kategóriák, és nem arról szólnak, hogy mit írhatunk be az önéletrajzunkba, vagy mit mondunk az interjún.

Nézzük meg jobban, mit is csinál az, aki nem csinál semmit?

Például tanul, vagy segít egy családtagjának, vagy önkéntes munkát végez valahol.

Két fantasztikus tapasztalatom volt az elmúlt évek során. Egy projektben segíthettem nehéz helyzetben lévő embereknek.

Eljött hozzá, egy 50 körüli biztonsági őr. Mondanom se kell, hogy nem nagyon volt képben abban, hogyan kell önéletrajzot írni. Én meg azzal nem voltam képben, hogy mit csinál egy biztonsági őr. Mikor elkezdtünk beszélgetni, kiderült, hogy a biztonsági őr sok esetben nem csak álldogál, hanem nyílvántartja a belépőket, karbantartja a rendszereket. Miután rendbe raktuk az önéletrajzát, pillanatok alatt talált állást.

A másik esetben annyit mondott az ügyfelem, hogy közmunkás volt, És mit csináltál, amikor közmunkás voltál?
„Adatrögzítettem”.  „
Értem, és mit adatrögzítettél?”
„Hát, valójában két könyvből csináltunk egy harmadikat.”
Egyszóval, valójában egy könyv szerkesztésében vett részt.

Mennyi olyan munka lehet, amit egyszerűnek, és talán nem túl hasznosnak találunk. De ha jobban ránézünk, kiderülhet, hogy egy nagyobb mű létrehozásában vettünk részt.
Jó lenne, ha végignéznénk a munkáinkat, hogy mire lehetünk büszkék.

Például, mikor én gimnazista voltam, egy hétre elmentünk egy konzervgyárba dolgozni. Talán életem legunalmasabb munkája volt. És mégis, amikor kijöttem az épületből, és láttam a sok raklap konzervet, furcsa mód büszke lettem rá.

Biztos vagyok benne, hogy te is találsz olyant, amikor részt vettél egy-egy nagyobb cél elérésében. Lehet, hogy mindannyian katedrálist építünk néha?  Mennyivel jobb érzés így magunkra gondolni!

Keresed az utad, szeretnéd a legjobb munkát megtalálni, de jól jönne egy kis segítség?  Nagy szakértelemmel és 20 éves szakmai tapasztalattal várlak egyéni konzultációmra szeretettel.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Szeretnél te is segíteni az útkeresőknek? Ha új karriert, új utakat keresel, gyere el a most induló karrier-tanácsadó képzésemre. 

.