119997293625566
Milyen munkát lehet szeretni?
2022-04-25
Építs katedrálist!
2022-05-18
Összes

Öndicséret büdös? Mit kezdjünk az erősségeinkkel?

karrier coach

Mit kezdjünk az erősségeinkkel?

Öndicséret büdös?

Valljuk be, nem a dicséret országa vagyunk. Már az iskolában is azt tanuljuk (tanultuk?) , hogy ne hibázzunk. Sokkal többször kapjuk meg azt, hogy miben vagyok rosszak, miben hibáztunk, mint azt, amikor ügyesek vagyunk. A karrier-tanácsadás alkalmakon rendszeresen előjön, hogy ciki megdicsérni, elismerni magam. 

Céges tréningeken sokat dolgoztam a vezetőkkel azon, hogy miképpen tudjanak pozitív visszajelzést adni. Sokan gondolták úgy, hogy hát ha jól megy valami, akkor minek beszélni róla.De ahogy másokat is nehéz megdicsérni, még nehezebb, ha magunkról van szó.

Az állásinterjúkon gyakori ez a kérdés, ami sokunknak okoz nehézséget. Sok önéletrajzban is látom az erősségeket. De mi is igaz belőlük? A cégek is beírják az álláshírdetésbe, hogy kommunikatív, kreatív, problémamegoldó, stb. embert keresnek.

Mi evvel a baj?

Bevallom, én még soha nem találkoztam, lusta, buta és bunkó jelölttel.

Arról, hogy miként bizonyítsd be az erősségeidet az önéletrajzodban, később még írok cikket.vDe ami igazán fontos, hogy te tudod-e, miben vagy igazán jó? Könnyű leírni, hogy jó a kommunikációs készségem. De mit is jelent ez? Konferencián szoktál előadni? Vagy a kollégáidat, az ügyfeleket jól tudod jól meggyőzni? Még az is lehet, hogy aki jól kommunikál, az igazából remek hallgatóság.vAhelyett, hogy közhelyeket puffogtatnánk, érdemes mélyebben megnézni, mi is az amiben a legjobbak vagyunk.

Miért fontos?

Kutatások is bizonyítják, hogy akkor vagyunk sikeresek, akkor tudjuk élvezni a munkánkat, amikor az erősségeinket használjuk. Mi történik, ha az erősségeinket használjuk? Vajon milyen az a munka, ahol lubickolhatunk.

Az ikigai, egy japán kifejezés, ami jól mutatja, hogy tudunk viszonyulni a munkánkhoz. A cél az, hogy minél közelebb kerüljünk az ideális feladatokhoz, de érdemes megnézni az összes szempontot.

 

Sokszor beszélnek inkább gyengeségekről, illetve fejlesztő tulajdonságokról is. Nem mondom, hogy nem kell bizonyos mértékig kihasználni azokat a készségeiteket, amikben nem vagytok annyira jók, de abban biztos vagvok, hogy nem arra kell koncentrálni. Bevallom, én nem vagyok igazán precíz. Sokat kínlódtam az életemben, hogy javítsak ezen. De hamar rájöttem, hogy nekem olyan munkát kell választanom, amiben ez nem annyira fontos. Például, nem biztos, hogy én lennék a legjobb könyvelő.

Amikor az ügyfeleimet kérem meg, hogy beszéljenek az erősségeikről, gyakran kapom meg, hogy hát nem akarok nagyképű lenni, meg erről másokat kéne megkérdezni. De miért is? Miért nagyképű valaki, ha büszke magára, ha elismeri, megdicséri magát.

Kedvenc feladatom, hogy megkérem őket, hogy írjál 30 erősséget. Elsőre ijesztőnek tűnhet. De érdekes módon, a 15. után már mindenkinek jobban megy.

Ha keresed az utad, és a hozzád illő munkát, a legfontosabb, hogy ismerd saját magadat. Nézzél egy kicsit a szavak mögé. Mit is jelent pontosan számodra, hogy jó kommunikáció, vagy milyen problémákat oldasz meg szívesen. Azt javaslom, hogy válassz ki 5 erősséget, és keress példákat az életedben, amikor evvel értél el sikereket.

Van egy nagyon jó módszer, hogy még jobban lássad a saját előnyeidet is. Rajzolj egy grafikont, ami az életedet ábrázolja.

Karrier-tanácsadás

Nézzél vissza, mikor voltál sikeres az életedben. Jelöld a grafikonon, a sikereidet, időben és nagyságban. Vajon akkor milyen képességedet használtad? Érdemes az erősségeid feltérképezésével hosszabban foglalkozni, akár egyedül, akár megkérdezve másokat is. Ha tisztán látod, mi az amiben jó vagy, könnyebben találod meg a neked való munkát is.

Keresed az utad, szeretnéd a legjobb munkát megtalálni, de jól jönne egy kis segítség?  Nagy szakértelemmel és 20 éves szakmai tapasztalattal várlak egyéni konzultációmra szeretettel.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Szeretnél te is segíteni az útkeresőknek? Ha új karriert, új utakat keresel, gyere el a most induló karrier-tanácsadó képzésemre. 

.