119997293625566
önéletrajz készítés, karrier-tanácsadó
1 óra alatt kijavíthatod az önéletrajzod, ha végigmész ezen a 30 ponton
2023-01-05
Így tanultok ti – azaz 40 felett sem késő újrakezdeni
2023-02-03
Összes

Kezdd az évet a második héten. – Kurtán Klára karrier coach

Karriertervezés, karrier coach

Fogadalmak helyett, folyamatos tervezés!

Gondolom, már mindenki tele van a különböző fogadalmakkal, évtervezőkkel, siker-receptekkel. Bár volt már nekem életelemben, hogy betartottam egy év eleji fogadalmat, de azért valljuk be, a fogadalmak legtöbbször arra valók, hogy elfeledjük őket. Ebben nem csak az a baj, hogy a fogadalom veszik el, hanem, hogy még szégyelljük is magunkat, hogy milyen gyengék vagyunk, és nincs akaraterőnk.

Bevallom, hogy ez az akaraterő dolog többet árt szerintem, mint használ. Csak arra jó, hogy még valami legyen az életünkben, amitől rosszul érezzük magunkat. Általában mindenkiben van elég akaraterő, hogy minden áldott reggel felkeljen, és bemenjen a munkahelyére. Elintézze a dolgait, rendben tartsa a saját szintjén a környezetét, elvégezze a feladatait.

Amihez „nincs” akaratereje, azok általában a nagyobb célok. Megtanulni egy nyelvet, minden héten kétszer elmenni, jógázni, minden héten elküldeni két jelentkezést. Mi ezzel a baj? Az egyik, hogy gyakran túl nagy a feladat. A másik, hogy gyakran összekeveredik az eszköz a céllal.

A neten rengeteg évtervező terjed mostanában. Nekem elég komoly bajom velük az, hogy túl nagyot akarnak harapni.

Megpróbáltam néhányat magamnak kitölteni, hogy tudjam, rám hogy hat. Amikor én meglátok, minden feladatból 5-öt, 5 tavalyi siker, 5 tavalyi önfejlesztés, 5 tavalyi kapcsolat, hát nekem elment a kedvem az egésztől.

És, ha ez még meg is van, akkor sem elég 1-2-3 célt találnom erre az évre, hanem megint ötször öt sikert, célt, akármit kellene találnom. Nekem egyszerűen elment a kedvem, és az első gondolatom az volt, hogy lám lám, én még csak erre sem vagyok képes. De ha én nem vagyok képes, akkor lehet, hogy más sem.

Már egy ideje kitöltöm a yearcompass remek évtervezőjét. De bevallom, 2020 és 2021-ben nem voltam képes rá. Annyira összedölt körülöttem minden, hogy nem voltam képes rendesen tervezni.

De ebben az évben megint kitöltöttem. Mikor január 10-én. Nem december végén, és nem elsején. Nekem pont most volt energiám, kedvem. Nem történt semmi tragédia,

Én a karrier coaching során azt segítem, hogy a saját ütemedben a saját lépéseidet tudd megtervezni.

Mint ahogy a célok, tervek cikkeimben is írtam, érdemes inkább lépéseket megtervezni. Ha már nagyjából tudod, mi a célod, akkor ne egy nagy ugrással akard azt elérni. Mi lenne, ha kisebbet harapnánk. Lehet, hogy nem kell 5 cél, 5 kihívás. Bőven elég egy vagy kettő.

Mi lenne, ha nem éves célt, és fogadalmat tűznél ki, hanem egy rövid lépésekből álló utat.

Itt az év első hete. Ilyenkor még igazából nem történik semmi, csak mindenki elkezd belerázódni az újévbe. Ezen a héten elég, ha még csak elgondolkozol a következő éven.

Végiggondoltam a saját életemben mit akarok elérni. Nekem idén 2 fő célom lett. Az egyik, hogy folytassam és fejlesszem a képzéseimet, a másik, hogy újra több energiát tegyek a saját fejlődésemre. Ha ezt a két célt nézem, akkor már van esélyem arra, hogy ha nem is az egész évet, de az első egy hónapomat megtervezzem. Mi kell hozzá? Pl. ez a cikk, és további cikkek, hogy megismerjenek. Marketing terv. Könyvlista, amivel fejleszteni akarom magam, és az első könyv elolvasása, stb. Hozzám illő önismereti program.

Ha neked az a célod, hogy ebben az évben új állásod legyen, nem az az út, hogy minden héten 2 jelentkezést beadjál, mert hiába adod be olyan helyekre, amik nem neked valók. Testreszabott, célirányos pályázat nélkül meg csökken a siker esélye.

Az a javaslatom, hogy mindenkivel ellentétben, te az év második hetében üljél le tervezni. Akkor már elmúlik a Szilveszter hatása, a hirtelen fellángolások lecsökkennek, már egy visszafogottabb fényben látod a világot. Az év nem fut el előled. Ha a jövő héten kezded, még mindig lesz 51 heted. Nagyobb esélyed lesz ezt az 51 hetet jól felhasználni, mintha hirtelen felindulásból, nekifutás nélkül akarnád megugrani a legmagasabb célt.

Vasárnap, vagy hétfőn ülj le, és vegyél elő egy papírt, vagy akinek jobban tetszik, nyiss meg egy üres dokumentumot.

Ne tűzz ki sok célt!

Ha új állást szeretnél, írd fel. Adjál neki határidőt. De ne irreális időpontot, hanem minimum 3 hónapban gondolkodjál.

Majd gondold végig az első lépéseket. Ne rögtön jelentkezést adj be, hanem alapozd meg, hogy hova és hogyan jelentkezel.

A jelentkezés nem cél, hanem eszköz a vágyaid eléréséhez. Az önéletrajz sem cél, hanem eszköz a jelentkezéshez.

Tervezz rövidtávra!

A jövő hónapban megtanulok táncolni, és lefogyok vágyak nem túl gyakran sikerülnek. Inkább legyen egy ütemterved.

  • Mit fogsz csinálni még ma este az ügy érdekében
  • Mi lesz a holnapi feladat?
  • Mi akarsz elvégezni egy hét múlva?
  • És így tovább.

Írj egy havi tervet!

  • Nézd végig az önéletrajzod és fejleszd. Csinálj néhány változatot.
  • Regisztrálj minden állásportálra, ahova tudsz.
  • Írd össze, mik azok az alap dolgok, amiket elvársz az új munkahelytől.
  • Menj fel a Linkedinre, és tökéletesítsd a profilod.
  • Ha informatikus, marketinges, rendezvényszervező vagy project manager vagy, kezdjél egy személyes weboldalt készíteni magadról, ahol részletesebben bemutathatod a projektjeidet.
  • Tervezd meg, mit tanulnál. Nézz utána online és offline is. Válaszd ki az első anyagot, amit megtanulsz.

Ezzel a módszerrel megsokszorozod az esélyét annak, hogy valóban elvégezd a kitűzött feladatokat.

A következő lépésben eljuthatsz a negyedéves, éves célokhoz is, de így látni fogod az egymásra épülő lépéseket.

Tudom, ez nem olyan nagyszerű és látványos, mint egy évtervező, de meggyőződésem, hogy hatékonyabb, és főleg reálisabb terved lesz.

Ha megakadtál, gyere el karrier-tanácsadásra, karrier coachingra.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük