119997293625566
7 tanács a sikeres önéletrajhoz – Kurtán Klára karrier-tanácsadó
2016-12-08
személyes márka, karrier, karrier-tanácsadó
Jó embernek is kell a cégér
2017-01-16
Összes

Neked mi az igazán fontos a munkahely választásban?

karrier coach, értékek,

Legtöbbször azt hallom, hogy a pénz a legfontosabb. Valójában a pénzen kivül még nagyon sok minden irányíthatja a döntést.

Nehéz meggyőzni az embereket, hogy a pénz csak az egyik tényező, de messze nem a legfontosabb. A pénz valójában nem motivál, de a hiánya erősen demotivál. Kutatások azt mutatják, hogy az emberek általában 30%-kal több pénzt szeretnének keresni. Érthető. De ha megkapják a 30 %-kal magasabb fizetést, az elégedettség pont egy fél évig tart. Utána megint 30 %-kal többnek örülnének. Ljubormiszkij, aki a ma élő legnagyobb boldogságkutató pszichológus, komoly tesztek után kimutatta, hogy az úgynevezett hedonikus adaptáció miatt a pozitív dolgokat hamar természetesnek vesszük. A jót könnyű megszokni. De akkor mi is az igazán fontos egy állásnál.

Értékek

Mindenkinek meg vannak a maga értékei, prioritásai, ami alapján választ. Azt gondolhatnánk, hogy mindenkinek ugyanaz a legfontosabb. De nem így van! Személyenként és életszakaszonként bizony változhat a sorrend.

Egy minimális szintig a pénz az egyik legfontosabb mozgatórugó, de ha megkapjuk a vágyott fizetést, onnantól más szempontok játszanak szerepet a döntésben.

Mik lehetnek ezek az értékek? Család, biztonság, kihívás, tanulás, stb. De ezek nem ugyanolyan fontosak nekem, vagy neked, vagy a barátodnak. Érdemes végiggondolni, mi az, ami megéri, mi az, ami igazán fontos. Ha nem tekintjük át ezeket, akkor nagy esélyesen választunk olyan munkahelyet, ahol hosszú távon rosszul érezzük magunkat.

Számomra meglepő volt, hogy sokaknak mennyire fontos az, hogy milyen messze van a munkahely. Volt olyan kliensem, aki minden állásnál hozzátette, hogy hol van. Egy-egy nagyobb gyár bezárásánál, még egy másik budapesti kerületbe is nehéz volt átcsábítani a dolgozókat, akik már évtizedek óta ott dolgoztak, ott vettek lakást, ott érezték magukat otthonosan. Kisgyerekes anyáknál természetes ez a szempont, hiszen oda kell érni az óvodába, de független embereknél, vagy amikor már felnőttek, a gyerekek ez a szempont változhat.

Másoknál fontosabb a munkakör, a kihívás, a tanulási lehetőségek vagy a rugalmasság, ezért egy, másfél órát is hajlandók utazni. Én a kedvenc munkahelyemre naponta két-három órát utaztam, de megérte, mert a munka, a munkahely kárpótolt érte.

Fontos szempont lehet az is, hogy magyar vagy nemzetközi, úgynevezett multinál akar dolgozni. Sokszor hallom, hogy nem akarok multinál dolgozni. Vigyázzunk ezzel a megnevezéssel. Szerintem nincs olyan, hogy multi, iparágtól, nemzetiségtől függően nagyon sokfélék lehetnek a nemzetközi vállalatok. Én többféle multinál dolgoztam, van, amit nagyon szerettem, van, amit kevésbé Vannak olyan cégek, ahova még sok pénzért sem mentem volna el. De érthető az is, ha valaki kifejezetten magyar, vagy ellenkezőleg, kifejezetten nemzetközi cégnél akar elhelyezkedni.

Fontos lehet az is, hogy mennyire tudunk azonosulni egy cég értékeivel. Tudnák-e egy dohánygyártó cégnél, vagy atomerőműben dolgozni? Számomra ez volt az egyik legfontosabb a választásaim során.

Mennyire biztonságos a munkahely? Egy százéves stabil cég, vagy egy újonnan létrejött start-up? Milyen hírek keringenek róla? Mennyire hosszú távon dolgoznak ott a munkatársak? Lehet, hogy nem is gondolkozik egy fiatal hosszútávon, ezért számára ez nincs a prioritások elején.

A fiataloknak fontosabb lehet a tanulási lehetőség, a jó csapat, a kihívás, a változatos feladatkör.

Szempont lehet a munkakörnyezet is. Belvárosban, vagy egy ipari parkban. Modern irodaház, vagy hagyományos épület. Nyitott irodák, vagy kisebb szobák.

 

Természetesen minden vágyunkat nem lehet teljesíteni, de legtöbbször van valamennyi mozgástér.

Az a javaslatom, hogy még mielőtt komolyan elkezdenél állás keresni, írd le, mi az, ami igazán fontos számodra! Milyen az az álomállás, álommunka, ami a szemed előtt lebeg. Írd fel az a 10 értéket, amit elsődlegesnek gondolsz. Aztán tedd sorba, és határozd meg, hogy mi az, amiből engedni tudsz, és mi az, amiből nem. Nem mindig van lehetőség válogatni. De gyakoribb, hogy legalább néhány értékünkért ki tudunk állni.

Magyarországon nehezen mozdulnak az emberek, de érdemes lehet akár egy költözésen is elgondolkodni egy igazán jó munkahelyért.

Ha végiggondolod az értékeidet, és a lehetőségeidet, akkor kiderülhet, hogy van olyan hely, amire eredetileg nem is gondoltál, akár egy másik városban, másik munkakörben, ami neked belefér, holott másnak nem.

A karrier-tanácsadás, karrier coaching egyik legfontosabb lépése, hogy együtt megfogalmazzuk, mi az igazán fontos, és miket lehet elengedni.

Tedd egymás mellé a te szempontjaidat és a lehetőségeket, és ez alapján keressél és válasszál munkahelyet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük