119997293625566
Ezekkel a képzésekkel vigyázz – avagy mi NEM coachképzés?
2023-02-13
Részmunkaidős, home office állás? Létezik ilyen?
2023-04-10
Összes

Nem kell mindenkinek informatikusnak lenni!

pályaválasztás

Az informatika a jövő, sőt már a jelen. Az IT-sek messze a legmagasabb keresettel rendelkeznek a munkaerőpiacon. A jövőben mindenki IT-s lesz egy kicsit.

Hányszor hallottad, olvastad ezeket a már-már sztereotípiának számító mondatokat álláskeresés közben, vagy ha azzal kapcsolatban keresgéltél, hogy mit érdemes tanulnod? És mennyire lettél tőlük ideges?

Megértelek – én sem vagyok informatikus és várhatóan már nem is leszek az, karriertanácsadóként pedig számtalanszor hallom: Klára, ahhoz, hogy eleget keressek, programozást kellene tanulnom, de annyira távol áll tőlem!

Ilyenkor mindenkit megnyugtatok: ne aggódj, nem kell informatikusnak lenned, ha nem akarsz, és programozást se tanulj, ha a hátad közepére se kívánod! Tudod, miért? Mert nem akkor fogsz jól keresni – és ami talán még ennél is fontosabb, jól érezni magad a munkádban – ha olyasmit csinálsz, amihez nincs igazán kedved és affinitásod.

Nézzük, mi a helyzet az informatikai szakmákkal kapcsolatban. Már öt-hat éve is cikkeztek a különböző portálok arról, hogy több, mint húszezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról. Mit jelent ez? A legkülönbözőbb képességekkel rendelkező, más és más területen jó szakembereket a rendszergazdáktól a webdesignerekig, a szoftverfejlesztőkön át a scrum masterekig. A Hays Hungary 2023-as kutatása szerint azonban „a pénzügy az új IT”, és a cégek a technológiai terület mellett a mérnökségre és az adminisztráció területére tervezik felvenni a legtöbb munkaerőt. A lista elején szerepel még a pénzügy és a számvitel, az értékesítés és a logisztika. A kutatás alátámasztja, hogy az IT területére a legnehezebb jól képzett, az elvárásoknak megfelelő munkaerőt találni – ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a cél minél több informatikus képzése.

De mit is jelent az, hogy informatikus? A legtöbben a  programozó szakmára gondolnak, pedig az IT egy sokkal szélesebb körű szakmacsoport. Talán nem is hallottál még olyan szakmákról, mint Scrum Master, User Experience Designer vagy Agile Coach. Van, aki a teljes fejlesztést koordinálja a felhasználó szemszögéből nézve, más azt vizsgálja, hogy a legjobb használni az adott szoftvert, és van, aki a folyamatban résztvevőket támogatja. Közben pedig egyre nagyobb jelentőséget kap a  mesterséges intelligencia is.  Gondoltad volna, hogy ezekben a szakmákban sok nem IT végzettségű szakember: szociológusok, bölcsészek és filozófusok is dolgoznak?

 

De ez sem jelenti azt, hogy neked pont ezen a területen kellene a karrieredet elképzelni.

Sokat szeretnék keresni

Ez az igényed teljesen jogos, hiszen a kenyér és a tej sem lesz olcsóbb a boltban. Ha állást keresel vagy karrierváltáson gondolkodsz, fontos cél a magasabb jövedelem elérése. Az azonban nem teljesen igaz, hogy csak akkor kereshetsz jól, ha informatikus leszel. Egy kezdő rendszeradminisztrátor bére a Hays adatai szerint 2023-ban bruttó 550 ezer forintnál kezdődik, amit HR generalistaként, építőipari tervezőként, logisztikai projektelemzőként is megkereshetsz, de a bankszakmában, illetve a pénzügy és a kontrolling területén is viszonylag rövid idő alatt elérhető ez a fizetés. Az üzleti szolgáltató központok (SSC-k) pedig tárt karokkal várják, versenyképes bérekkel és képzési lehetőségekkel csábítják magukhoz a potenciális új munkavállalókat.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a „munkaerőpiacról hiányzó informatikus” egy olyan összefoglaló kifejezés, amely egy hihetetlenül változatos tömeget takar. Magas a kereslet a szoftverfejlesztők, a vállalatirányítási rendszerekben és a felhőalapú ügyfélkapcsolat-kezelő rendszerekben (CRM) jártas szakemberekre. Márpedig ha te pedagógusként szeretnél váltani vagy a gyerekekkel otthon töltött évek után úgy gondolod, hogy egy gyors tanfolyam elvégzése után keresel állást az informatika területén, akkor nem valószínű, hogy ezeken a speciális területeken megtalálod a számításodat. Ugyanúgy többéves tanulásra és tapasztalatra lesz szükséged, mint egy olyan területen, aminek több köze van az eredeti szakmádhoz, rendelkezel korábbi képzettséggel és ráadásul még szereted is!

Akkor merre induljak?

kar

Annak, hogy azt mondom, nem kell mindenkinek informatikusnak lennie, nemcsak az az oka, hogy a sokszor hallott informatikushiány jóval összetettebb, mint elsőre látszik. Karriertanácsadóként tapasztalom, hogy az ügyfeleim olyan pozícióban tudnak tartósan és elégedetten elhelyezkedni, amelyek megfelelnek a személyiségüknek: érdekesnek tartják, szívesen foglalkoznak vele, és kihívást jelentő, de megugorható feladatokat kínál nekik. Ahhoz, hogy ezt megtaláld, érdemes legalább néhány órát önmagadra szánnod. Tegyél fel magadnak néhány kérdést:

  • Mit szeretek legjobban a jelenlegi munkámban? És a korábbiakban?
  • Mit csinálnék a legszívesebben, ha a pénz nem számítana?
  • Milyen más feltételek fontosak nekem: a munkahely távolsága, a rugalmas munkaidő, a home office lehetősége, a családbarátság?
  • Milyen képességeket és tapasztalatokat szereztem az eddigi munkahelyeimen és tanulmányaim során?

Ha megvannak a válaszaid, kezdd el egyelőre tét nélkül, csak kíváncsiságból böngészni az álláshirdetéseket a különböző területeken. Mi az, ami megdobogtatja a szíved? Hol tudod elképzelni magad? A legfontosabb, hogy megtaláld azt, amiben jó lehetsz – és az erőfeszítésedet, a beletett munkádat anyagi értelemben is honorálni fogják.

Ha szeretnéd, hogy valaki támogasson ebben a folyamatban, és segítsen megtalálni a válaszokat a fentiekre és még további kérdésekre is, beszélgessünk! Jelentkezz ingyenes konzultációra, és gondoljuk végig együtt, hogy mire van szükséged,

 

.