119997293625566
pályaválasztás
Nem kell mindenkinek informatikusnak lenni!
2023-02-24
karrier nyáron
A konkurencia nyaral. És te?
2023-05-30
Összes

Részmunkaidős, home office állás? Létezik ilyen?

Sokszor olvasom azt, hogy részmunkaidős home office állást keresek.

Tanári, szociális munkás, vagy más diplomá

Röviden van. Hosszabban nincs.

val nyelvtudás nélkül. Gyakran Gyes alatt gyerekekkel.

Az a helyzet, hogy én valójában nem sok valóban home office munkával találkozom. Részmunkaidőssel gyakrabban, de a kettő együtt fehér holló. De nem lehetetlen.

Kit keresnek ilyen munkakörbe? Tapasztalt szakembert erős nyelvtudással, lehetőleg két nyelvvel. Ha jobban belegondolaksz, miért lennél vonzó egy ilyen munkelyen.

Nincs valódi üzleti tapasztalatod. Nincs erős nyelvtudásod.

Ráadásul sajnos azt is látom gyakran, hogy nincs nagy elhivatottság a tanulásra sem.

Nem rég volt olyan két nyelven beszélő tanár kliensem, aki végül visszament tanítani, mert belátta, hogy az jobban neki való.

Az üzleti világ alapvetően különbözik a non-profit, oktatási környezettel. Nagyobb és másmilyen alkalmazkodást kíván. Folyamatos interakciókat a kollegákkal, főnökkel. Sürgős határidőket. Gyakran munkaidőn kívül is bizonyos készenlétet.

Természetesen vannak olyan kompetenciák, amiket az eddigi munkádban szereztél. Kommunikáció, nehéz emberekkel foglalkozás, tanulási képesség. De ezeket a képességeket át kell konvertálni egy másik környezetben.

Nem könnyű átugrani ezeket a vállalkozásokat. Nagyfokú rugalmasság, nyitottság kell hozzá, és rengeteg tanulás.

Magával a home office-szal is vannak félreértések. Az otthon dolgozás ugyanannyira vagy jobban komoly munka, mintha bent lennél. Nem fér bele a háztartás, főzés, gyereknevelés. Igen, tudod úgy osztani, hogy beleférjen egy mosás, de az azt is jelenti, hogy később annyival többet dolgozol.

 

karrier-tanácsad

Azt, hogy mit tanulj, nem tudom pontosan megmondani. Nem kell feltétlenül IT-snak lenned, de pénzügyet, HR-t, logisztikát és másokat tanulhatsz, és tanulj.

De mindenek elött tanulj angolul. Nem fog két perc alatt menni. 1-2 év kemény munkát igényel, hogy jó szinten kommunikálj. De enélkül a mai világban nehéz boldogulni.

Készülj fel nagyon a számítógépes tudásból. A windows programok erős felhasználói ismerete alapvetően fontos. Sajnos tapasztalom, hogy nem ismerik a helyesírás ellenőrzőt, az excell alap fügvényeit, vagy akár az internetes alapokat.

Ha ezeket mind megcsináltad, akkor sem garantált a home office. ha máskor nem, a betanulásnál mindenképp igényelni szokták az irodai létet. De utána is a legjobb cégek is általában heti két-három home office napot ajánlanak.

A másik probléma, amikor úgy keresnek állást, hogy otthon vannak a gyerekeikkel. Az a rossz hírem, hogy kevés anyát ismerek, akik akár 4 órában teljes bevetéssel tudna dolgozni. Sajnos a gyerekek nem akkor alszanak, játszanak, amikor mi akarjuk. Egy üzleti megbeszélésen, vagy ügyfélszolgálati munkában viszont nem megengedhető, hogy közben egy kisgyerek ugráljon a háttérben.

Tudom, mindenki a legjobbat akarja a gyerekének. De az én véleményem, és szigorúan az enyém, hogy a gyereknek akkor a legjobb, ha kiegyensúlyozottak a szüleik, és van elég pénzük a megélhetésükre. Még akkor is, ha így nincs annyi idő rá.

Egy-két embert ismerek az IT-n kívül, aki teljes home officeban dolgozik. De ők külföldi csapatban, külföldi piacra dolgoznak.

Összefoglalva, ha ott akarod hagyni a tanári, szociális szférát, ahhoz első körben tanulni kell, másodsorban felkészülni a nagy változásokra, harmadrészben belátni, hogy sajnos be kell járni a munkahelyre.

Ha szeretnéd, hogy valaki támogasson ebben a folyamatban, és segítsen megtalálni a válaszokat a fentiekre és még további kérdésekre is, beszélgessünk! Jelentkezz ingyenes konzultációra, és gondoljuk végig együtt, hogy mire van szükséged,

Ha fel vagy készülve a változásra, szeretettel várlak az 5 alkalmas karrier-programomra. 

 

 

.