119997293625566
karrier, karrier coaching
Mire jó egy rossznak tünő munka
2017-07-09
sikeres karrier coach
Mikor és miért érdemes váltani? A karrier coaching sikere
2017-07-26
Összes

A 3 legnagyobb félelem az álláskeresésnél

karrier coaching önbizalom

Az álláskeresés valóban nem könnyű helyzet. Olyan, mintha egy versenyen indulnál. De nem mindenki szeret versenyezni. A félelem normális ebben a helyzetben. Nézz szembe vele, és találd meg, hogy tudod leküzdeni.

  1. Nem vagyok elég jó.

A kérdés nem az, hogy elég jó vagy-e, hanem az, hogy miben vagy jó. Sajnos a legtöbb ember könnyebben megtalálja a gyengeségeit, mint az erősségeit. Sokszor olyan hátrányokat talál magában, amik nem is valósak. Pl. lassú vagyok. De valójában minden munkáját határidőre vagy elötte leadja. Soha nem késik el, és nem kapott kritikát sem a lassúságáról.

Nehezen dicséred meg magad. De legalább hidd el, amit mások mondanak rólad. Keresd meg azokat a példákat, amikor jól szerepeltél. Hidd el a sikereidet.

Nézd meg, hogy „amiben nem vagy elég jó”, milyen az az ember, aki tényleg jó? Miben különbözik tőled? Szerintem nagyon kevés dolgot fogsz találni. Írd össze, hogy miben voltál jó az utóbbi években. Legyél büszke a sikereidre.

Ha megkeresed az összes példát, amikor jól dolgoztál, sikered volt, akkor el fogod hinni, hogy legalább olyan jó vagy, mint a versenytársaid.

karrier coach az önbizalomért

  1. Nem tudom magam dicsérni, jól megmutatni.

Nem mindenki ért az önmarketinghez. Magyarországon azt tanultuk, hogy öndicséret büdös.

Hányszor hallottam arra a kérdésre, hogy mi az erőssége, azt a választ, hogy nem értek eléggé a számítógéphez, vagy nem tudok elég jól angolul.

Sokkal hamarabb fel tudod sorolni azt, hogy miben vagy rossz, mint hogy miben vagy jó.

A javaslatom az, hogy fogj egy papírt, és írd fel, milyen erősségeid vannak. Minimum 10 erősséget írjál fel. Ha kész vagy, akkor írjál még ötöt.

Minden egyes erősségedhez írjál egy vagy két példát az életedből.

Pl.

Precíz vagyok. Havi 500 számlát könyveltem hiba nélkül. 625 tétel beszerzését végeztem nagy pontossággal.

Jó a kommunikációm. Egy év alatt a telefonos ügyfélszolgálaton mindössze 1 panaszt kaptam.

Gyakorold be otthon, miket válaszolnál a kérdésekre. Érdemes lehet valakivel kipróbálnod a válaszokat, aki ismer. Egy családtag, barát, biztosan sokkal jobb véleménnyel van rólad, mint saját magad.

 

  1. Nem fognak válaszolni a jelentkezésemre.

 

Hát, bizony ez előfordulhat. Sajnos sok vállalat, HR-es, vezető elköveti azt a hibát, hogy nem reagál a jelentkezésedre. Sőt, olyan is előfordul, hogy interjú után nem jeleznek vissza.

Lehet dühöngeni, de ne veszítsd el a kedvedet tőle. Nem a te hibád. Ez az az eset, amikor jobb, ha pesszimista vagy, és inkább arra számítasz, hogy nem válaszolnak.

Arra koncentrálj, ami pozitív. Ne add fel a keresést. Ha az első 3 helyen nem reagálnak, majd reagálnak más pályázatodra. Valljuk be, érdemesebb olyan helyen dolgozni, ahol figyelnek az emberekre.

Az álláskeresés szinte főállású munka. Ne vegye el a kedvedet a kudarc, hidd el, ha szorgalmasan dolgozol a pályázataidon, és az önismereteden, meg lesz a gyümölcse.

Általában azt tapasztalom, hogy akár 20-30 pályázat, 5-6 interjú után érnek el sikereket a klienseim.

De az eredmény egy olyan munkahely, ahol szívesen dolgoznak, és érdemes képviselniük a vállalatot.

karriercoach a sikerért

Neked mi a legnagyobb félelmed?

A karrier coaching arról szól, hogy megismerd önmagad legjobb formáját, hogy növelje önbizalmadat, és megtanítson a sikeres kommunikációra.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük