fbpx
önéletrajz készítés, karrier-tanácsa
Álllásfogó önéletrajz kurzus 2. rész
2017-02-07
Ingyenes önéletrajz kurzus
2017-02-09
Összes

Állásfogó önéletrajz kurzus 3. rész -trükkök a karrier-tanácsadótól

Karrier-tanácsadó, coach

Ebben a fejezetben arról olvashatsz, hogy milyen egy „szép” önéletrajz. Milyen sablont formát válassz.
Melyek azok a hibák, amikre figyelj oda, és kerüld el őket.
Felkészülhetsz arra is, hogy egyedi pályázatokat tudjál küldeni minden egyes megcélzott állásra.

Tartalomhoz a forma

Hiába egy jó tartalom, mégis sokat lehet rontani az önéletrajz szerkezetével, a formai struktúrával is.
Az interneten számos minta kering, ezek közül választhatsz kékkel vagy pirossal szedettet is. Egy hasábos, két hasábos, táblázatos és szöveges formátumot is. Gyakorlatilag bármelyiket választhatod a lényeg, hogy illeszkedjen az önéletrajz tartalmához, a megpályázott munkakörhöz és egy kicsit a saját személyiségünkhöz is!
Ahogy már korábban szó esett róla, ha van már munkatapasztalatod, a két oldalas önéletrajz a megfelelő. Két hasábos önéletrajzot csak akkor válassz, ha kezdő álláskereső vagy, illetve ha kevés munkatapasztalatod van, így látványosabban és strukturáltabban el tudod rendezni. A két hasábos önéletrajz hátránya, hogy helyet vesz el a lényeges információktól, ezért fontos odafigyelni, hogy végül mi kerül bele az önéletrajzba.
A legjobb verzió az, ha végig nézed az összes formátumot, és készítesz mindegyiken egy saját sablont. Mint gyakorlott HR-es már messziről tudom, melyik oldalról töltötte le a delikvens sablont. Ha egyedi változatot készítesz, már megkülönbözteted magadat a többi pályázótól. Nyugodtan használj olyan formát, ami a legjobban illik hozzád.
https://kurtanklara.hu/wp-content/uploads/2017/02/cvsablon.jpg

Az önéletrajz a saját kis reklámod, így bátran kísérletezz! A lényeg, hogy áttekinthető, letisztult anyagot hozz létre. nem szabad túl színes-szagos dokumentumot készítened. Ne kísérletezz különleges betűtípusokkal. Maradj a jól bevált Ariel, Times New Roman, Helvetica betűknél. Ezek a betűk jól olvashatóak, és minden gépen megfelelően jelennek meg. Ha kiválasztottad a neked tetsző sablont, akkor ideje berakni az előzőekben összeállított információkat.
Ha elkészült az első, (általános) önéletrajzod, nézd végig egyszer, kétszer háromszor. Mutasd meg egy családtagodnak, barátodnak, kérdezd meg, mit javítanának, mivel értenek egyet? Most már regisztrálhatsz, feltöltheted önéletrajzodat az összes állásportálra és elkészítheted a profilodat a Linkedinen is.

Egyedi önéletrajzok

Ha meg akarod kapni a hozzád illő állást, be kell bizonyítanod, hogy te vagy erre a megfelelő munkavállaló. Ezért fontos, hogy minden állásra egyedi pályázatot küldj.
Miután elkészült a Mester és az általános önéletrajzod, eljött az idő, hogy célzottan állást keress! Nézd végig az állásportálokat, és válaszd ki a neked tetsző ajánlatokat. Ne sajnáld az időt, energiát minden egyes pályázatra. Ha megtaláltad a vágyott álláshirdetést, állj neki a „direkt” önéletrajznak!
Nézzük a lépéseket!

Segítségként másold be a hirdetés szövegét az önéletrajzod elejére. Olvasd el pontosan, milyen feladatok, elvárások szerepelnek benne. Nem kell megijedni, ha nem felelsz meg minden feltételnek. Ha 5-ből 4-nek megfelelsz, akkor nyugodtan jelentkezzél.
Alakítsd át, minden egyes munkakörödnél leírtakat úgy, hogy a lehető legjobban hasonlítson a hirdetésben megfogalmazott igényeknek. Egyes részeket akár szó szerint is átmásolhatsz.- A munkáltató, pont azt keresi, aki megfelel az elképzelt munkavállalóról alkotott képnek.
Visszatérve a már pedzegetett végzettségekhez, lehetnek olyan végzettségeid, tapasztalataid, amik számodra eddig nem tűnhetnek relevánsnak, de olykor egy-egy hirdetésben pont azt a képzettséget kereshetik.
Saját példával előhozakodva, eredeti szakmám építőipari árkalkulátor. Ilyen szakmát ma már nem űznek, Mellesleg, több, mint 20 éve nem is foglalkozom építőiparral, mégis a hajdani legkedvesebb munkahelyemre azért választottak engem, mert az amerikai cég olyan embert keresett, aki a HR-en kívül értett az építőipari technológiához is alapszinten.
Végül, de nem utolsó sorban, kitérnék a legtöbbször előforduló hibákra, amiket sok esetben csak egy vájt szemű olvasó szúr ki és sokat segíthetünk magunkon, ha észben tartjuk ezeket. Mindhiába a legtartalmasabb, a legstrukturáltabb önéletrajz, ha elcsúszol néhány alapvető és egyszerű hibán.
Gyakori hibák

Hiába a legjobb önéletrajzod, a legszebb sablon, ha elcsúszol néhány alapvető és egyszer hibán!

E-mail cím:

Sokszor kapok emailt, „cukika@gmail.com”, vagy „pistiwarcraft@citromail.hu”-tól. Mi ezzel a baj? Ha szeretnéd, hogy komolyan vegyenek, legyél te is hivatalosabb. A „cukika@freemail.hu” jó lehet a barátaidnak, de egy cégnél nem a legjobb benyomást nyújtja. Bizony, az sem mindegy, melyik szolgáltatót használod. A citromail, freemail gyakran végzi a levélszemét mappában, ugyanis nem mindig küldi el a mellékletet!
Azt javaslom, regisztrálj egy gmail fiókot magadnak a sajat.neved@gmail.com megnevezéssel. Amennyiben gyakran előforduló neved van, pl. Kovács János. egészítsd ki a neved egy számmal vagy egy-két betűvel. Akár édesanyád vezetéknevével. A legjobb ötlet, amivel találkoztam a sajat.neved.levele@gmail.com cím volt.
Manapság igen fontos szempont, amire szintén ugranak a HR-esek az az önéletrajz elnevezése

Megnevezés
Százával kapok „önéletrajz.doc, cv.doc”, vagy „anyuujcv.doc” nevű fájlokat. Gondolj bele, hogy a HR-esnek, vezetőnek, vagy adott esetben a titkárnőnek hány önéletrajzot kell átneveznie ahhoz, hogy későbbiekben megtalálja. Az „anyaujcv”-ből ráadásul az is kiderül, hogy a jelentkező nem saját maga írta az önéletrajzot. Képzeld el, amikor 80-100 önéletrajz érkezik egy hirdetésre. . Egyszer kipróbáltam, hogy nem neveztem át a fájlokat. 30 önéletrajz.doc, cv.doc nevű dokumentumot mentettem el egy külön mappába.
Már a jó elnevezéssel is előnyre tehetsz szert azokkal szemben, akik a fentebb említett és ahhoz hasonló nevekkel látták el az önéletrajzukat. A helyes file név a „névcv.doc”, tehát a „gipszjakabönéletrajz.doc”.

Dolgozz a sikeredért!

Most már elkészült egy, de még inkább több állásfogó önéletrajzod.
Adj magadnak esélyt. Töltsd fel a lehető legtöbb helyre. A munkaközvetítők, fejvadászok folyamatosan kutatnak az állásportálokon! Tegyél meg mindent, hogy a sok álláskereső között téged találjanak meg. Ezért tanácsolom, hogy mindig szabd adott pozícióhoz, céghez az önéletrajzod. Sajnos nem lesz fáklyásmenet, sokat kell vele dolgozni. Az álláskeresés egy főállású munka. Sok energiát kell befektetni, és türelem is kell hozzá.
Az önéletrajz kurzusom elején is ígértem, csodát sajnos nem tudok tenni, ahogy helyetted megtalálni és megpályázni álmaid állását sem. Viszont, egyet garantálhatok,
Rossz hírem van.
Az álláskeresés sokszor főállású munka. Sok energiát kell befektetned, és türelem is kell hozzá. Ha végigcsinálod a javasolt lépéseket, garantálom, hogy a te önéletrajzod bekerül abba az első 10 %-ba, akik kiemelt helyet kapnak a kiválasztási folyamatok során.
Jó munkát és sok sikert kívánok!
Szeretettel,
Kurtán Klára
A változtatni akarók karrier-tanácsadója

Kurtán Klára karrier-tanácsadó, karrier coach

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük