119997293625566
személyes márka, karrier, karrier-tanácsadó
Jó embernek is kell a cégér
2017-01-16
Karrier-tanácsadó, coach
Állásfogó önéletrajz kurzus 3. rész -trükkök a karrier-tanácsadótól
2017-02-08
Összes
önéletrajz készítés, karrier-tanácsa

Állásfogó önéletrajz kurzus 2. rész

 

Ebben a részben megmutatom, hogyan készíthetsz el egy olyan anyagot, amit sikeresen használhatsz később a jelentkezéseidhez, motivációs leveledhez, és az interjúkon.

Mesterönéletrajz

Ahhoz, hogy bemutasd erősségeidet, képességeidet, tapasztalataidat, a legjobb módszer, ha írsz egy Mester önéletrajzot.

Mire jó a Mester önéletrajz?

A Mester önéletrajzot soha nem fogod elküldeni sehova, de hasznos lesz a későbbiekben, hogy bármilyen hirdetésre testreszabott pályázatot tudj küldeni. A Mester önéletrajzot úgy képzeld el, mint egy nagy zsákot, ahova bedobálhatsz minden sikert, eredményt, tapasztalatot. Mikor már tele van, megrázod, és kiveszed belőle a leghasznosabb információkat!

A Mesterönéletrajz lesz az alapod. Ebből tudsz testreszabott pályázatokat írni. Jól tudod használni majd a rettegett motivációs levél megírásához, sőt, még az interjúra való felkészülésre is.

A Mester önéletrajzban gyűjts össze mindazt a munkakört, eredményt, feladatot, sikert, amit csak elértél az előző munkaköreidben. Gondolj végig minden kis apróságot, amivel foglalkoztál az elmúlt 10 év során. Nem baj, ha te nem tartod fontosnak. Lehet, hogy pont egy olyan hirdetés jelenik meg, ahol ezt a tapasztalatot kérik. Ide írhatsz be minden munkakört, egész és részfeladatot. Munkád/munkáid során elért sikert. Elsőre nehéznek tűnhet, hiszen sokszor szerények vagyunk, ha saját magunk elismeréséről van szó.

Ha komolyan foglalkozol ezzel a résszel, akkor kiderül, hogy mennyi mindent csináltál már. Nagyon fontos, hogy ne általánosságokat írj, keress példákat, adatokat, mérhető számokat, amivel pontosabban lehet megmutatni a munkádat. Szedd össze az összes tanulmányodat, amit természetesen nem mind kell bele írni a végső pályázatba. A sikeres önéletrajz titka, ha ezt a Mesterönéletrajzot minél aprólékosabban írod meg, legalább két oldalt írsz…

Ha tisztában vagy az erősségeiddel, és sok-sok feladatot, eredményt szedtél össze a Mester önéletrajzodban, akkor nekiláthatsz egy olyan dokumentumnak, amit el tudsz küldeni a megcélzott munkahelyekre

Milyen egy áttekinthető önéletrajz?

Mielőtt elkezdenél sablonokat, formákat keresgélni, koncentrálj a tartalomra! Egy jó pályázat körülbelül 2 oldalas. Ne próbáld egy oldalba összesűríteni az életed, mert nem fog kiderülni belőle, hogy ki vagy.

Első feladat, hogy írj egy olyan általános önéletrajzot, amit fel tudsz rakni az állásportálokra, vagy el tudod küldeni az ismerőseidnek. Minden erősségből, típusfeladatból tegyél bele egy kicsit. A leggyakrabban az időrendi önéletrajzot használják. Indulj el a jelenből, és folytasd a múlttal.

Ha idősebb vagy, és sok tapasztalatod van, elég, ha 2000-ben kezded. A munkáltatókat az utóbbi 10-15 év érdekli.

 

Mit érdemes tudni egy jó önéletrajzról?

Az önéletrajz általában az alábbi fejezetekből áll.

  • Személyes adatok
  • Szakmai tapasztalatok
  • Végzettség, tréningek, képesítések
  • Számítógépes ismeretek
  • Nyelvtudás
  • Egyéb.

 

Az alábbiakban ezeket a részeket fejtem ki.

 

Személyes adatok

Könnyen felmerülhet a kérdés, hogy milyen személyes adatokat érdemes megadni, és miket nem.

Véleményem szerint csak az igazán fontos és hasznos adatokat érdemes megadni.

Az elérhetőséget, ami a telefonszámod és az email címed jelenti. Meg lehet itt adni a Linkedin profilod címét is, vagy a skype-os elérhetőséget, ez utóbbi esetleges külföldi tartózkodás esetén különösen jó. Azt javaslom, hogy a pontos lakcímedet ne add meg, mert vannak olyan cégek, akik aszerint az is választanak, hogy milyen messze lakik a pályázó

Főként hölgyek körében fontos szempont, az életkor. Azt javaslom, ne add meg az életkorod, a családi állapotod, ha van, a gyermekeid számát. Ezek mind olyan személyes adatok, amikhez első körben a munkáltatónak nincs köze. Arról nem beszélve, hogy ne adj lehetőséget a megkülönböztetésre már az elején. Mondhatod azt, hogy ezek az adatok úgyis kiderülnek az interjú során. Ott viszont, már a szakmai tudásod, tapasztalatod jobban meggyőzheti az interjúztatót, és nagyobb eséllyel indulsz a sikeres megbeszélés felé.

 

Fénykép

A legkényesebb kérdés a fénykép. Sokan nem értenek velem egyet, de szerintem több esetben jobb, ha nincs a pályázóról fénykép az önéletrajzban, mintha egy rossz fényképpel küldi el azt.

Erről részletesebben itt olvashatsz. –Link –

Azt tanácsolom, hogy csak akkor tegyél fényképet az önéletrajzodba, ha készült rólad, egy valóban jó, üzleties megjelenésű fénykép. A selfie-t, az esküvői képet, vagy egy nyaraláson lekapott pillanatot kérlek, kerüld minden esetben.

A tapasztalatom azt mutatja, hogy 45-50 éves kor fölött, egy fényképes önéletrajzzal akár komoly hátrányba kerül a jelentkező, és bármilyen meglepő, de sokszor még akkor is a fénykép nélküli pályázatnak van előnye, ha a kiírásban fényképes önéletrajzot kértek.

 

Szakmai tapasztalatok

A CV talán legfontosabb része a „szakmai tapasztalatok”, ezért érdemes erre részletesebben is kitérni.

Miután pontosítottad magadnak, milyen munkakört, körülményeket szeretnél, most jön igazán jól a Mester önéletrajzod, melyhez bátran fordulhatsz segítségért. Jelöld meg azokat a feladatokat, amik fontosak lehetnek a vágyott munkakörökben! Eddig csak beleszórtuk egy zsákba az eddigi munkáidat, most jött el az ideje, hogy strukturált módon rendezzük.

 

Szakmai önéletrajz

Ugye tudod, hogy nem csak egy önéletrajzod van, hanem annyi, ahány helyre elküldöd?

Első feladat, hogy írj egy olyan általános önéletrajzot, amit fel tudsz rakni az állásportálokra, vagy el tudod küldeni az ismerőseidnek

Az általános önéletrajz olyan, mint egy étlap. Minden erősségből, típusfeladatból van benne egy kicsi.

 

Munkahelyek

Válogass ki 5-6 fontos és, akár referenciákkal is bizonyítható feladatot, projektet a Mesterönéletrajzból. Ne feledd, sose általánosságban beszélj, hanem meséld el konkrétan, mit csináltál, kinek, kivel, milyen eredménnyel. Keressél kulcsszavakat. Pl. készletgazdálkodás, számlaforgalom, Kulcs-soft, folyamatfejlesztés, ügyfélszolgálat, stb. Majd ugyanígy járj el az előző munkahelyeidnél is. Lehetőleg ne pontosan ugyanazokkal a szavakkal írd le a munkaköreidet, hanem különböző dolgokat emelj ki. Nem szükséges mindent beleírni az önéletrajzodba. Azokat a tapasztalatokat, képzettségeket írd csak be, amiket úgy véled, fontosnak találhat egy HR-es. Csak az utolsó 2-3 munkahelyedet részletezd. Az a legjobb, ha a legutóbbi munkakörödnél 5-6 feladatot írsz be, az előzőnél 4-5-öt, a régebbieknél már elég 1-2 fontosabb feladat. Ha a régebbi feladatodat érzed fontosabbnak, akkor azt a részt fejtsd ki jobban! Az igazán sikeres állásfogó önéletrajzodhoz nem kell mást tenned, mint hogy átmásolod munkahelyenként azt az 5-6 legfontosabb feladatodat.

 

Képzettségek, végzettségek

Csak azokat a végzettségeidet írd be az önéletrajzodba, amik fontosak, relevánsak. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak azokat a végzettségeket tűntetik fel az önéletrajzukban, amiről hivatalos papírjuk van. Viszont, lássuk be, a 1998-ban szerzett számítógépes üzemeltetői OKJ-s vizsgának ma már nem sok előnye van. Lehetnek azonban olyan végzettségeid, amik szerinted esetleg nem tűnnek fontosnak, de egy-egy munkakörben mégis jól jöhetnek!

A munkáltatót a legtöbb esetben nem a papír érdekli, hanem a tudás. A diploma „jó pont”, de legalább annyira fontosak lehetnek kisebb akkreditált tanfolyamok, tréningek, amik inkább gyakorlati tudásra alapoznak. Ma már nagyon jó online tréningeket találunk, pl. az Udemy.com, vagy Coursera.com felületeken, amik naprakész, magas szintű képzéseket kínálnak. Bátran írd be az ilyen típusú képzéseidet is!

 

Nyelvtudás

A nyelvtudással kapcsolatosan két javaslatom van:

Először is, a nyelvismereteddel kapcsolatban soha se hazudj. Ahol tényleg szükséges, ott az interjú első fél órájában úgyis letesztelik.

A mási hiba, amit elkövethetsz, hogy a nyelvtudást a nyelvvizsgához kötöd. A nyelvvizsgád mindössze annyit mond, hogy adott nyelvből egy típusú vizsgát megoldottál. A munkáltatót viszont a valós nyelvtudásod érdekli. Lehet, hogy a nyelvvizsga után külföldön éltél, vagy nemzetközi környezetben dolgoztál, így abszolút aktív a nyelvtudásod. Volt azonban olyan tapasztalatom is, amikor egy jelölt felsőfokú nyelvvizsgával alig tudott megszólalni, mert évek óta nem használta a nyelvet. Azt írd le, mennyire tudod használni a nyelvet; társalgási, tárgyalási, anyanyelvi szinten. Továbbá azt is jelezheted, hogy írásban, és/vagy szóban erősebb a nyelvtudásod. A nyelvtudásoddal kapcsolatban soha se hazudj. Az interjú első fél órájában úgyis letesztelik.

 

Hobbi

Közkeletű tévedés, hogy mindig kell hobbit írni. Valójában a munkáltatót nem hatja meg, hogy szeretsz olvasni, színházba járni, sportolni. Csak akkor írd le a hobbid, ha érdekes, megkülönböztet másoktól, jó beszédtémát ad, esetleg köze van az adott munkakörhöz.

A veszélyesnek ítélt sportokkal, mint például a hegymászás, motorozás, síugrás, stb., óvatosan bánj! Ne gondolják rögtön azt, hogy emiatt bármikor baleset érhet, ami miatt kiesel a munkából.

 

Egyéb

Ide írhatsz minden olyan tudnivalót magadról, ami releváns lehet az új munkakörödben vagy pozitív megítélést, előnyt adhat rólad/neked. Ilyen lehet például, a jogosítvány, karitatív projekteken szerzett tapasztalatok, stb.

 

A harmadik részben megtudhatod, hogy néz ki egy tökéletes önéletrajz, milyen hibákat kerülj el, és hogyan szabd testre minden egyes pályázatod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük